ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

«Αρχή και τέλος στα μυθιστορήματα»

Tweet
Share
Tweet
Share

Την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου στις 18:00 ο συγγραφέας και μεταφραστής Δημήτρης Στεφανάκης συζητάει με το κοινό το θέμα «Αρχή και τέλος στα μυθιστορήματα», στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων «Λογοτεχνικά Απογεύματα» στο Café του ΙΑΝΟΥ. Πώς αρχίζει και πώς τελειώνει ένα μυθιστόρημα; Ο Δημήτρης Στεφανάκης εξετάζει τις συμβάσεις αρχής και τέλους που μας ορίζουν ως αναγνώστες της μεγάλης αφήγησης.

Επιπλέον ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης θα μοιραστεί τη χαρά του, για την ταυτόχρονη κυκλοφορία δύο βιβλίων του, «Φρούτα εποχής» και «Καφενείο του Αιόλου», από τις Εκδόσεις Ακροβάτης.

Τα «Φρούτα εποχής» είναι το πρωτόλειο του συγγραφέα ενώ το μυθιστόρημα στο «Καφενείο του Αιόλου», κυκλοφορεί για πρώτη φορά στα Ελληνικά αφού προηγουμένως κυκλοφόρησε στα Γαλλικά από τις εκδόσεις Henry Dougier.

Σχολιάζει και διαβάζει η Όλγα Νικολαΐδου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24), η είσοδος είναι ελεύθερη και θα μεταδίδεται ζωντανά στο ianos.gr.

Λίγα λόγια για τον Δημήτρη Στεφανάκη

Γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Έχει μεταφράσει έργα των Σολ Μπέλοου, Ε. Μ. Φόρστερ, Γιόζεφ Μπρόντσκι, Προσπέρ Μεριμέ, Ονορέ ντε Μπαλζάκ κ.ά.

Εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 2000 με το μυθιστόρημά του «Φρούτα εποχής» και έκτοτε έχουν κυκλοφορήσει άλλα οκτώ μυθιστορήματά του. Είναι σύμβουλος έκδοσης του Λογοτεχνικού Περιοδικού «Κλεψύδρα» και μέλος της κριτικής επιτροπής του Prix Mediterranée Étranger και του Prix Méditerranée de la Poésie Nikos Gatsos. Επισκεφθείτε το site του συγγραφέα στη διεύθυνση www.dimitrisstefanakis.gr

Λίγα λόγια για το «Καφενείο του Αιόλου»

Τα βιβλία που «γεννιούνται» σε γλώσσα άλλη από την μητρική γλώσσα του συγγραφέα είναι φωτεινές εξαιρέσεις. Το Καφενείο του Αιόλου είναι μια από αυτές. Ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Γαλλία στις εκδόσεις «Henry Dougier» και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Ακροβάτης». Στο καφενείο του Αιόλου συχνάζουν διάσημοι συγγραφείς του παρελθόντος και αγαπημένοι ήρωες. Ο αφηγητής, καθισμένος στην ίδια πάντα θέση, με ένα φλιτζάνι καφέ και ένα βιβλίο στο χέρι, περιγράφει τα επεισόδια της καθημερινής ζωής στο άχρονο στέκι της λογοτεχνίας. Στο καφενείο του Αιόλου ο συνταγματάρχης Σαμπέρ, ο υπέροχος Γκάτσμπι, οι αδερφές Μπροντέ, ο Ρασκόλνικοφ, η Λολίτα, η Έμμα Μποβαρύ, o Μπέκετ, ο Μπαλζάκ και τόσοι άλλοι ξεπηδούν για λίγο από τις σελίδες των βιβλίων προτού επιστρέψουν στο χάρτινο κόσμο τους.

Λίγα λόγια για το «Φρούτα Εποχής»

«Όταν το πλοίο μπαίνει στο λιμάνι, δεν περιμένεις πια να συμβεί κάτι το εξαιρετικό. Πέρασε ο καιρός –εκεί στα χρόνια του ’60– που το βαπόρι στεκόταν στη μέση του λιμανιού, σαν να μην τολμούσε να πλησιάσει στην αποβάθρα, κι έβλεπες απ’ τη στεριά να ξεκολλάνε οι λέμβοι και να καταφθάνουν σαν κουτσές γριές. Τότε μάλιστα! Είχες την αίσθηση πως όλα μπορούσαν να συμβούν». Τα Φρούτα Εποχής, το πρώτο βιβλίο του Δημήτρη Στεφανάκη, κυκλοφόρησε το 2000 από τις εκδόσεις «Ωκεανίδα», συστήνοντάς τον στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Γραμμένο με το

θράσος και την ανεμελιά της αφηγηματικής νιότης το μυθιστόρημα αυτό είναι ένα παιχνίδι με το φως και τις λέξεις, ένα δροσερό παρθενικό ταξίδι που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Οι εκδόσεις «Ακροβάτης» αναδημοσιεύουν το πρωτόλειο του Έλληνα συγγραφέα είκοσι χρόνια μετά.

Λίγα λόγια για την Όλγα Νικολαΐδου

Η Όλγα Νικολαΐδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στη Νομική Σχολή Αθηνών, όμως ποτέ δεν άσκησε το επάγγελμα της δικηγόρου. Σπούδασε  υποκριτική και συμμετέχει κάθε χρόνο σε θεατρικές παραστάσεις. Εργάστηκε όμως και ως  αθλητικογράφος.  Δίδαξε δημοσιογραφία αλλά και την Ελληνική γλώσσα σε Σχολεία Μεταναστών. Το μυθιστόρημα «Άνεμος Ωραίος» είναι το πρώτο της βιβλίο.

Η είσοδος στις συναντήσεις είναι ελεύθερη.

IANOS | Σταδίου 24, Τ. 210 3217810, www.ianos.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman