ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Νέο Δελχί, η "πιο μολυσμένη" πρωτεύουσα του κόσμου

Tweet
Share
Tweet
Share

Σύμφωνα με την ίδια μέτρηση η Ινδία κατατάσσεται στην τρίτη θέση των πιο μολυσμένων χωρών, μετά το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν, με τα οποία συνορεύει.

Όπως ανακοίνωσε η IQAir, ελβετική ομάδα επιστημόνων που μετρά τα επίπεδα ποιότητας του αέρα, η ποιότητα της ατμόσφαιρας στη χώρα έχει επιδεινωθεί από το 2022, όταν ήταν η όγδοη πιο μολυσμένη.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί σοβαρό πρόβλημα γι' αρκετές πόλεις της Ινδίας.

Οι ειδικοί αποδίδουν την εξέλιξη στην ταχεία εκβιομηχάνιση σε συνδυασμό με την ελλιπή εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Η Ινδία έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο το τίμημα είναι βαρύ, γιατί τα εργοστάσιά της δεν ακολουθούν τα μέτρα ελέγχου της ρύπανσης. Η ταχεία οικοδόμηση έχει επίσης συμβάλει στην αύξηση των επιπέδων ρύπανσης.

Η έκθεση της IQAir αναφέρει ότι το μέσο επίπεδο PM 2.5 -  σωματιδίων που μπορούν να φράξουν τους πνεύμονες και να προκαλέσουν πλήθος ασθενειών - στην Ινδία ήταν 54,4 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αέρας που έχει 12 έως 15 μικρογραμμάρια PM 2.5 ανά κυβικό μέτρο θεωρείται ασφαλής, ενώ ο αέρας με τιμές πάνω από 35 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο θεωρείται ανθυγιεινός.

Η ποιότητα του αέρα στο Νέο Δελχί ήταν χειρότερη από τη συνολική ποιότητα του αέρα της Ινδίας, με την πόλη να μετριέται στη σχεδόν εξωπραγματική τιμή 92,7 μικρογραμμαρίων PM2.5 ανά κυβικό μέτρο.

Το Νέο Δελχί αντιμετωπίζει προβλήματα με την ατμοσφαιρική ρύπανση όλο τον χρόνο, αλλά ο αέρας γίνεται ιδιαίτερα τοξικός κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως στην καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών από αγρότες σε κοντινές περιοχές, στις βιομηχανικές εκπομπές και στις εκπομπές οχημάτων, στις χαμηλές ταχύτητες των ανέμων, αλλά και στην έκρηξη κροτίδων κατά τη διάρκεια των εορτών.

Πέρυσι, η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να κλείσει τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια για αρκετές συνεχόμενες ημέρες λόγω του τοξικού αέρα.

Εν τω μεταξύ, η πόλη Μπεγκουσεράι της βόρειας Ινδίας και η βορειοανατολική πόλη Γκουαχάτι κατατάχθηκαν ως οι δύο πιο μολυσμένες πόλεις (στις μετρήσεις δεν περιλαμβάνονταν δηλαδή μόνο οι πρωτεύουσες) στον κόσμο.

Μόνο επτά χώρες πληρούσαν την ετήσια κατευθυντήρια γραμμή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τα PM 2.5, η οποία είναι ένας ετήσιος μέσος όρος 5 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο ή λιγότερο.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ισλανδία και η Φινλανδία.

Σύμφωνα με την IQAir, τα δεδομένα αυτά συγκεντρώθηκαν από περισσότερους από 30.000 σταθμούς παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα που είναι τοποθετημένοι σε 134 χώρες, περιφέρειες και εδάφη.

*Με πληροφορίες από το BBC

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman