ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κλιματική αλλαγή: Ο Καναδάς κινδυνεύει με ακόμη περισσότερες καταστροφικές πυρκαγιές

Tweet
Share
Tweet
Share

Κι ενώ το 2023 υπήρξε η χειρότερη χρονιά στην ιστορία της χώρας από άποψη πυρκαγιών, καθώς έγιναν στάχτη 150 εκατομμύρια στρέμματα, οκτώ πυροσβέστες σκοτώθηκαν και 230.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.

Ο Καναδάς κινδυνεύει με ακόμη μια «καταστροφική» περίοδο δασικών πυρκαγιών, προειδοποίησε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, προβλέποντας υψηλότερες θερμοκρασίες από το κανονικό για την άνοιξη και το καλοκαίρι σε μεγάλο μέρος της χώρας, οι οποίες θα ενισχυθούν περαιτέρω από τις καιρικές συνθήκες Ελ Νίνιο.

Τον περασμένο χρόνο, ο Καναδάς πέρασε τη χειρότερη αντιπυρική περίοδο όλων των εποχών, με περισσότερες από 6.600 πυρκαγιές να καίνε 150.000.000 στρέμματα, μια έκταση περίπου επταπλάσια από τον ετήσιο μέσο όρο.

Τον φετινό χειμώνα η χώρα γνώρισε θερμοκρασίες επίσης υψηλότερες από τις κανονικές και εκτεταμένη ξηρασία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ακόμη ένα δύσκολο καλοκαίρι.

«Οι τάσεις της θερμοκρασίας είναι πολύ ανησυχητικές. Με τη ζέστη και την ξηρασία σε όλη τη χώρα, μπορούμε να περιμένουμε ότι η περίοδος των πυρκαγιών θα ξεκινήσει νωρίτερα και θα τελειώσει αργότερα και ενδεχομένως θα είναι πιο εκρηκτική», δήλωσε ο Harjit Sajjan, υπουργός Πολιτικής Προστασίας.

«Οι πυρκαγιές σημειώνονταν πάντα σε ολόκληρο τον Καναδά. Αυτό που είναι καινούργιο είναι η συχνότητα και η έντασή τους», δήλωσε ο Τζόναθαν Γουίλκινσον, υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων. «Η επιστήμη είναι σαφής. Η βασική αιτία είναι η κλιματική αλλαγή».

Η Οτάβα, πρωτεύουσα του Καναδά, θα διαθέσει 256 εκατ. δολάρια Καναδά (187,15 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) για πέντε χρόνια, ποσό που θα συμπληρώσουν οι επαρχίες κι οι περιοχές ανά την επικράτεια, για τη χρηματοδότηση νέου εξοπλισμού, ενώ έχει επίσης δεσμευτεί να εκπαιδεύσει επιπλέον 1.000 πυροσβέστες πυρκαγιών σε κοινότητες.

Πέρυσι, ο Καναδάς αξιοποίησε 5.500 διεθνείς πυροσβέστες από χώρες όπως η Νότια Αφρική και η Ισπανία και 2.135 μέλη των ενόπλων δυνάμεων προκειμένου να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αναλυτές τα έντονα καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένων των πυρκαγιών, προκάλεσαν πάνω από 3,1 δισ. δολάρια ζημιά στο καναδικό κράτος μόνο μέσα στο 2023.

Η κυβέρνηση της Βρετανικής Κολομβίας, προειδοποίησε σε ξεχωριστή ενημέρωση ότι το ποσοστό χιονιού της δυτικότερης επαρχίας του Κανάδα - μια συσσώρευση χιονιού που λιώνει εποχιακά - βρίσκεται κατά μέσο όρο στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1970, με 63% του κανονικού έναντι 88% του κανονικού την ίδια περίοδο πέρυσι.

«Συνήθως η ξηρασία και οι πυρκαγιές συμβαδίζουν», δήλωσε ο Τζόναθαν Μπόιντ, υδρολόγος στο Κέντρο Πρόγνωσης Ποταμών της Επαρχίας. «Δεν φαίνεται να ετοιμαζόμαστε για μια πολύ καλή εποχή, αλλά εξαρτάται κι από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν αυτή την άνοιξη».

*Με πληροφορίες από τον Guardian

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman