ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κληρώνει σήμερα για τα ισοδύναμα ενόψει Eurogroup

Tweet
Share
Tweet
Share

Η υπερψήφιση τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Παρασκευής στη Βουλή του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων μέτρων, αποτελεί ένα θετικό προοίμιο για την επίτευξη συμφωνίας στη συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών, ώστε να αποδεσμευτεί η δόση των 2 δισ. ευρώ.

Προέχει όμως για την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει επειγόντως σήμερα, προτάσεις συμβατές με τις αξιώσεις των δανειστών σε σημαντικά ζητήματα που περιλαμβάνονται στην πρώτη δέσμη μέτρων και αφορούν στους πλειστηριασμούς, τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και τις κατώτατες τιμές στα γενόσημα φάρμακα. Τα "ανοιχτά" αυτά ζητήματα θα επιχειρηθεί να "κλειδώσουν' στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group.

Μιλώντας στη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, υποσχέθηκε ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα είναι σε θέση να ανακοινώσει τα ισοδύναμα μέτρα για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η κυβέρνηση, προσανατολίζεται να επιβαρύνει φορολογικά τα τυχερά παιχνίδια (ΚΙΝΟ, κ.ά.), ενώ υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών, οδηγείται σε «ρεαλιστικό συμβιβασμό» στο πρόβλημα των "κόκκινων" δανείων, προσπαθώντας να διασώσει, όσο γίνεται περισσότερες ομάδες πολιτών, όχι μόνο με βάση τα κριτήρια της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και το ύψος των εισοδημάτων, αλλά και με βάση την έκταση του συνολικού τους δανεισμού.

Αν αυτό το τελευταίο, ειδικότερα, δεν ληφθεί υπόψιν, όπως προειδοποιεί η ΕΚΠΟΙΖΩ, που συναντήθηκε διαδοχικά με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τους εκπροσώπους των δανειστών, τότε καραδοκεί ο κίνδυνος, σχεδόν οι μισοί οφειλέτες να χάσουν το σπίτι τους.

Δίνοντας το μέτρο των πιέσεων που ασκούνται στην Αθήνα, ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έγραψε την Πέμπτη στην προσωπική του ιστοσελίδα αναφορικά με την τρέχουσα διαπραγμάτευση για τους πλειστηριασμούς, πως είναι ανάγκη «να σημειωθεί πρόοδος».

Συγκεκριμένα, εξέφρασε την άποψη πως «οι πιο ευάλωτοι πρέπει να βοηθηθούν και να προστατευτούν», σε αντίθεση με αυτούς που θεωρούνται «στρατηγικοί παραβάτες» και οι οποίοι προσπαθούν «να ξεφύγουν από τις ευθύνες τους». Πόσοι αλήθεια είναι αυτοί; Είναι προφανές, ότι Αθήνα και κουαρτέτο, έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις…

Στο Μαξίμου, παρόλα αυτά, εμφανίζονται σχετικώς αισιόδοξοι ενόψει της προσεχούς Δευτέρας, σημειώνοντας ότι το περιβάλλον τώρα, είναι περισσότερο ευνοϊκό από την πολυτάραχη εποχή των άκαρπων διαπραγματεύσεων του προηγούμενου επταμήνου.

Ο Γάλλος επίτροπος επί των Οικονομικών, κ. Μοσκοβισί, τους έκανε την πολιτική χάρη. Αφού δήλωσε τώρα «αισιόδοξος», χάρη στο «κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης» που έχει αναπτυχθεί με την ελληνική κυβέρνηση, έσπευσε να υπερθεματίσει:

«Αυτή η κυβέρνηση είναι πλέον, μετά τη συμφωνία του Ιουλίου, αυτή με την οποία έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαζόμαστε καλύτερα από την αρχή της κρίσης, το 2010. Οι προκλήσεις παραμένουν, αλλά υπάρχει κοινή βούληση να προχωρήσουμε μαζί».

Όμως, θα πρέπει να σημειώσει κανείς και την αυστηρή σύσταση του Επιτρόπου, πως «δεν πρέπει να χάσουμε τον στόχο» που είναι το θετικό σήμα για την εκταμίευση της δόσης από το Eurogroup της Δευτέρας σε συνδυασμό με την στερεότυπη επανάληψη ότι «τις επόμενες μέρες και εβδομάδες» ακολουθούν «συζητήσεις και δύσκολες αποφάσεις».

Κι από κοντά να βάλει ο προσεκτικός παρατηρητής και τη δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ που δήλωσε πριν από λίγες ώρες: «Πρέπει να ασχοληθούμε με το ελληνικό χρέος», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, ότι «ένα ονομαστικό κούρεμα αποκλείεται»…

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman