ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Χαράζει ρότα ο Τσίπρας για να περάσει τις κοινοβουλευτικές φουρτούνες

Tweet
Share
Tweet
Share

Λίγες μέρες μετά την «πόρτα» που έφαγε το Μαξίμου από τα άλλα κόμματα στην προσπάθειά της να διαμορφώσει όρους συναίνεσης ώστε να προχωρήσει στη νομοθέτηση κρίσιμων θεμάτων όπως τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, το Πρωθυπουργικό γραφείο βάζει μπρος την επιχείρηση «κλειδώματος» πλειοψηφιών εν όψει των δύσκολων κοινοβουλευτικών ημερών που έρχονται (προϋπολογισμός, ασφαλιστικό, πακέτο προαπαιτούμενων, κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων).

Η πρώτη κίνηση είναι η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος, όπου ο Πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να «μπετονάρει» το κόμμα του. Ήδη έχει μπει μπρος η διαδικασία αξιοποίησης της άρνησης των κομμάτων της αντιπολίτευσης να συνδράμουν το έργο της κυβέρνησης με αιχμή το ασφαλιστικό. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να κάνει επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις διαχρονικές ευθύνες τους και για τη διάθεση, που επέδειξαν να τορπιλίσουν κάθε προσπάθεια συνεννόησης. Παράλληλα θα «υπενθυμίσει» στους βουλευτές του, ότι η ψήφιση των εφαρμοστικών διατάξεων του νέου μνημονίου, είναι απόλυτη συνέχεια της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου, κι αυτό για να αποτρέψει διαρροές. Επιπρόσθετα, αναμένεται να δώσει άλλοθι κατηγορώντας τους βουλευτές των άλλων κομμάτων για υποκρισία, καθώς παρά το γεγονός ότι για χρόνια ψήφιζαν μνημονιακές διατάξεις, που οδήγησαν στα σημερινά προαπαιτούμενα τώρα εμφανίζονται ως «αντιμνημονιακοί». Τέλος, θα καλέσει το κόμμα του να μην επιτρέψει σε εκείνους που απεργάζονται σχέδια ανατροπής της κυβέρνησης να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό τους περί «αριστερής παρένθεσης».

Έτσι η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, χαρακτήρισε χθες (RΕAL) «φαντασιώσεις» τα επαναλαμβανόμενα περί «αριστερής παρένθεσης», ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «όχι μόνο δεν κινδυνεύει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά, αντίθετα, είναι πολύ πιθανό να ενισχυθεί στο μέλλον».

Ανοίγει "παράθυρο" στο Λεβέντη ο Φλαμπουράρης

Η δεύτερη κίνηση που κάνει το Μαξίμου είναι η προετοιμασία προσέλκυσης ψήφων υποστήριξης από τα μικρότερα κόμματα. Η κατάσταση στο Ποτάμι, όπου η εσωτερική συνοχή δοκιμάζεται, αλλά και η ρητορική του Βασίλη Λεβέντη δίνουν λαβές. Είναι προφανές ότι το Μαξίμου εν όψει των κρίσιμών κοινοβουλευτικών μαχών «μετράει κουκιά» ώστε να μπορέσει να περάσει τα νομοθετήματα. Έτσι ξεκινάει να υλοποιεί το σχέδιο διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με άνοιγμα σε χώρους που είναι ανοικτοί σε συνεργασία.

Έτσι, «κλίμα» εν όψει της σχεδιαζόμενης συνάντησης μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη έφτιαξε χτες βράδυ ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης μιλώντας στην εκπομπή focus της ΕΡΤ και στον Πάνο Χαρίτο. Ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας στην Ε.Ρ.Τ. αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ένωση Κεντρώων, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι και έκανε ειδική αναφορά στο κόμμα του Βασίλη Λεβέντη. Συγκεκριμένα είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ θα μπορούσε να αποδεχθεί 4 – 5 σημεία από τις προϋποθέσεις της Ένωσης Κεντρώων. “Μπορεί να υπάρξει μία δυνατότητα συνεργασίας”, τόνισε.

Παράλληλα τα επόμενο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ενταθούν τα φλερτ με βουλευτές του Ποταμιού, ενώ θα αυξηθεί και η πίεση προς το ΠΑΣΟΚ όπου είναι γνωστό ότι μια ενδεχόμενη αποστασιοποίηση του Ευάγγελου Βενιζέλου θα «διευκολύνει» την όποια σύμπλευση.

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman