ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

«Κρυμμένη» υπεραξία στα «κόκκινα δάνεια»

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Υπέρ της ενεργής διαχείρισης των κόκκινων δανείων, η οποία πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται άμεσα, τάχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Άρης Ξενόφος στο συνέδριο «Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας».

Επεσήμανε ότι τα κόκκινα δάνεια έχουν μέσα τους κρυμμένη υπεραξία, η οποία θα απελευθερωθεί σταδιακά και θα δώσει σημαντική ώθηση στη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και κατ' επέκταση στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Πέρα από όσα έχουν γίνει για την επίλυση και τον συντονισμό για την διαχείριση των κόκκινων δανείων, η δημιουργία των περιουσιολογίου μπορεί να αναδείξει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Η ΤτΕ είναι πολύ κοντά στη δημιουργία πλαισίου για την είσοδο νέων τρίτων παρόχων στην διαχείριση των δανείων, ενώ όπως είπε ο κ. Ξενόφος θα πρέπει να εξεταστεί και η περίπτωση ανταλλαγής δανείων με μετοχικό κεφάλαιο (equity) για τα δάνεια μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Ως τον μεγαλύτερο στόχο που θα αναδείξει την επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, χαρακτήρισε την διαχείριση των κόκκινων δανείων ο κ. Σπύρος Παπασπύρου, εκτελεστικός γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς. Όπως είπε, το stock των παλαιών προβληματικών δανείων έχει υποχωρήσει πολύ γρήγορα εν μέσω δύσκολων συνθηκών (μέσα στο 2015, η υποχώρηση είναι άνω του 15%, αλλά δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή γιατί έχουν δημιουργηθεί νέες καθυστερήσεις). "Η μείωση των NPLs πρέπει να είναι εθνικός στόχος ώστε να δημιουργηθούν οι προοπτικές για τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία”, είπε ο κ. Παπασπύρου.

Όπως τόνισε, η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει με τόσα πολλά βαρίδια για τις τράπεζες (το 35% και εν δυνάμει το 44% των δανείων είναι προβληματικά) όσο και για την πελατεία τους. Ο κ. Παπασπύρου είπε πως πρέπει να ξεπεράσουμε κάποιες αντιφάσεις και να δούμε την μεγάλη εικόνα. Όπως εξήγησε, οι τράπεζες εκτιμούν πως τα μισά προβληματικά δάνεια μπορούν να ρυθμιστούν και να εξυπηρετούνται ομαλά. "Δεν μπορεί για ένα 10-15% των δανείων, επιδιώκοντας να μη γίνει κανένα λάθος, να υποθηκεύουμε το μέλλον όλων των Ελλήνων”, είπε ο κ. Παπασπύρου, ενώ πρόσθεσε πως ακόμα και η πώληση δανείων ή χαρτοφυλακίων είναι απαραίτητη, καθώς αυτή τελικώς δεν έχει σημασία σε μια κοινωνία η οποία έχει κανόνες και δεν είναι άναρχη.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.