ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Στη Σμύρνη ο Πρωθυπουργός, «στον αέρα» το προσφυγικό

Tweet
Share
Tweet
Share

Στη Σμύρνη βρίσκεται από το μεσημέρι της Τρίτης ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ούτως ώστε να δώσει το «παρών» στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Ουδείς γνωρίζει αν το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα θα μας κάνει σοφότερους, όσον αφορά τη λύση του προσφυγικού ζητήματος, ειδικά μετά τα τελευταία γεγονότα. Με τη χθεσινοβραδινή μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες να αποδεικνύεται ατελέσφορη, την Τουρκία να τα θέλει όλα δικά της και τις χώρες του Βίζενγκραντ να παραμένουν υπέρ των κλειστών συνόρων, το προσφυγικό κινείται σε αχαρτογράφητα ύδατα. 

Πάντως, το ταξίδι του Πρωθυπουργού στη γείτονο χώρα, αν και στη σκιά της προσφυγικής κρίσης, αποσκοπεί -τουλάχιστον επισήμως- αποκλειστικά σε μια σειρά συμφωνιών, για την εμπορική συνεργασία των δύο χωρών και τις διμερείς εμπορικές τους σχέσεις.

Η «συντροφιά» του Πρωθυπουργού

Στο ταξίδι του, συνοδεύουν τον Αλέξη Τσίπρα δύο πολυμελείς αντιπροσωπείες, μία του υπουργικού συμβουλίου και μία επιχειρηματιών. 
Οι υπουργοί που ταξίδεψαν με τον κ. Τσίπρα στην Τουρκία είναι οι Γιώργος Σταθάκης, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Κοτζιάς, Θοδωρής Δρίτσας, Ελενα Κουντουρά, Γιάννης Αμμανατίδης, Δημήτρης Μάρδας, Ολγα Γεροβασίλη.

Στα πρόσωπα του επιχειρηματικού τομέα, βρίσκονται οι: Γιώργος Μυλωνάς (AΛOΥΜΥΛ), Ξενοφών Βεργίνης (πρώην διοικητής Ο.Γ.Α.), Σούλης Κωνσταντόπουλος (Κλινικές/Διαγνωστικά Κέντρα), Φίλιππος Μπάμης (Εμπορική Χρηματιστηριακή ΑΕ), Παναγιώτης Κουτσίκος (Πρόεδρος Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου), Ζώης Παυλόπουλος (Ιατρικά), Τεντόμας Θανάσης (πρώτες ύλες), Δημήτρης Μαθιός (Πρόεδρος Βιομηχάνων Aττικής, Πυρίμαχα Μαθιός).

Το πρόγραμμα

Αυτή την ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια πρώτη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, ενώ μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, είναι προγραμματισμένες διαρκείς διαβουλεύσεις των αντιπροσωπειών σε πολιτικό επίπεδο. Πριν πάντως το απόγευμα, αναμένεται να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου από τους δύο πρωθυπουργούς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ

Επιπρόσθετα, θα πραγματοποιηθεί και το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, όπου θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι κυρίως από τους κλάδους του τουρισμού και των ακινήτων, των τροφίμων και ποτών, των κατασκευών και δομικών υλικών, των μεταφορών και logistics.

Το ενδιαφέρον της τουρκικής πλευράς, όπως αποτυπώνεται από τις συναντήσεις που έχουν ζητηθεί, όσον αφορά τις εξαγωγές προς την Ελλάδα επικεντρώνεται στα δομικά υλικά, ενώ όσον αφορά τις τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα, στον τουρισμό και τα ακίνητα. Να σημειωθεί, πως στο φόρουμ θα απευθύνει χαιρετισμό το απόγευμα και ο κ. Τσίπρας.

Χάρης Αποστολόπουλος

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman