ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Στις συμπληγάδες κρίσης και προσφυγικού δοκιμάζεται οριακά η χώρα

Tweet
Share
Tweet
Share

Διαπραγμάτευση και προσφυγικό στον ισχυρό απόηχο του μακελειού των Βρυξελλών που δημιουργούν πρωτοφανή δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, συνθέτουν μια απειλητική συμμετρική διάταξη στην οποία είναι σήμερα εγκλωβισμένη η χώρα.

Η βραδυπορία που επανέρχεται στο μέτωπο της αξιολόγησης και η άκαμπτη στάση του ΔΝΤ, με το οποίο διαπιστώνεται δημοσιονομική διαφορά ύψους 5 δισ., υποχρεώνουν το Μαξίμου να στραφεί στην ευρωπαϊκή «θαλπωρή» προκειμένου το θέμα να διευθετηθεί με όρους πολιτικής συγκατάβασης.

Σόιμπλε: Μην κόβετε συντάξεις-Βρείτε όμως άλλα μέτρα

Ενδεικτική ήταν επ΄ αυτού η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος επιμένοντας στο θέμα της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας και της προώθησης διαρθρωτικών μέτρων, αναγνώρισε με ασυνήθιστη γενναιοδωρία, πως «αν για τους λόγους που ξέρουμε, δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο ελιγμών στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τότε οι τρεις θεσμοί πρέπει μαζί με την ελληνική κυβέρνηση να δουλέψουν ώστε να βρουν κάτι άλλο αντ' αυτού».

Αυτή φυσικά, όπως παρατηρεί η πολιτική αγορά, δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση από την υποχρέωση να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και αυτό ανεξάρτητα από τις απώτερες επιδιώξεις του ΔΝΤ το οποίο επιμένει να μην ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του. Είναι προφανές, εν κατακλείδι, ότι το οικονομικό επιτελείο, καλείται να αναζητήσει τα μέτρα που θα ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των δανειστών, υπό τις δυσμενείς μάλιστα συνθήκες που γεννά η ισχνή πλέον φοροδοτική ικανότητα των πολιτών από τις διαδοχικές φορολογικές αφαιμάξεις.

Πού ποντάρει το Μαξίμου

Η παράταση της αξιολόγησης του προγράμματος, είναι προφανές, ότι επιβαρύνει υπέρμετρα την ασταθή ελληνική οικονομία που πορεύεται χωρίς ασφαλή δείκτη εν μέσω καταστάσεων εντεινόμενης αβεβαιότητας.

Το μόνο ευοίωνο σημάδι κατά το Μαξίμου, είναι ότι το Βερολίνο ενδιαφέρεται εξίσου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης κι αυτό επειδή έχει πειστεί για την αδυναμία της Ελλάδας να επωμιστεί το άχθος της διπλής κρίσης στην οποία είναι εγκλωβισμένη, αλλά και επειδή ενδιαφέρεται να λήξουν οι εκκρεμότητες πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα.

Η Τρομοκρατία τινάζει στον αέρα η Συμφωνία των Βρυξελλών

Εξίσου αποθαρρυντικές είναι οι εξελίξεις στην προσφυγική κρίση, η οποία επιτείνεται δραματικά μετά το τελευταίο λουτρό αίματος στην καρδιά της Ευρώπης.

Η προβληματική Συμφωνία των Βρυξελλών βρίσκεται στον αέρα, επειδή ακριβώς η τήρησή της επαφίεται στην καλή διάθεση της Τουρκίας, η οποία ακολουθώντας απροκάλυπτα εχθρική συμπεριφορά εις βάρος της χώρας ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων κατά το δοκούν. Ταυτόχρονα, αναβαθμίζει την στρατιωτική απειλή στο Αιγαίο και τις αναθεωρητικές της αξιώσεις, έχοντας μάλιστα λάβει και ευρωπαϊκή επιβράβευση εν είδει γενναίας οικονομικής βοήθειας και μάλιστα με ελληνική υπογραφή.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ ο Α. Τσίπρας, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για το γεγονός ότι η δραστηριοποίηση της Συμμαχίας δεν έχει αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, με τις προσφυγικές ροές να συνεχίζονται αμείωτες από την Τουρκία.

Την ίδια εικόνα μεταφέρει ο πρωθυπουργός στους υπόλοιπους ηγέτες της Ένωσης στις τηλεφωνικές επαφές που κάνει σε μια προσπάθεια να συμμορφωθεί η Τουρκία στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων.

Τίποτε δεν είναι όπως παλιά

Το κλίμα ωστόσο στην Ευρώπη μετά τα καταλυτικά γεγονότα των Βρυξελλών έχει ραγδαία επιδεινωθεί, απειλώντας να κατεδαφίσει τις εύθραυστες ισορροπίες και την ίδια την Συμφωνία. Οι ευρωπαϊκές χώρες αναδιπλώνονται υπό το κράτος της γενικευμένης ανασφάλειας, οι διασυνοριακοί έλεγχοι επανέρχονται και τα εσωτερικά σύνορα επιστρέφουν πλησίστια κλονίζοντας επικίνδυνα τους όρους ελευθερίας που διαμόρφωσε το Σένγκεν.

Οι χώρες του Βίσενγκραντ αξιοποιούν την ευκαιρία για να δικαιώσουν τις θέσεις τους, ενώ ήδη η Πολωνία ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί τους 7.000 πρόσφυγες που είχε συμφωνήσει να φιλοξενήσει στο έδαφός της. Σε κλίμα πρωτοφανούς εσωστρέφειας, η Ελλάδα απειλείται να βρεθεί και πάλι σε δεινά απολογητική θέση, καθώς πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για πλημμελή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.  

Αντιμέτωπη με αυτούς τους κινδύνους και, όπως επισημαίνουν στην Αντιπολίτευση, απροετοίμαστη για την ανάληψη τέτοιου βάρους, η κυβέρνηση σπεύδει εκ των υστέρων να εγκαταστήσει κλειστά κέντρα παραμονής, αναγνωρίζοντας ότι η αρχική προσέγγιση της αδιάκριτης υποδοχής παντός εισερχομένου στην Επικράτεια, ήταν εκτός πραγματικότητας.  

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman