ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Παιχνίδια σε βάρος των προσφύγων και της χώρας στην Ειδομένη

Tweet
Share
Tweet
Share

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι αστυνομικές δυνάμεις στην Ειδομένη ύστερα από την πληροφορία  που διακινείται μεταξύ των προσφύγων, για την οργάνωση μεγάλης συγκέντρωσης και πορείας προς τα σύνορα με τα Σκόπια, στην διάρκεια της ημέρας.

Στο κενό που αφήνει η απουσία των επίσημων αρχών, ομάδες που δρουν ανεξέλεγκτα διακινούν από το μεσημέρι του Σαββάτου την παραπλανητική πληροφορία, ότι επίκειται να ανοίξει το «βαλκανικό πέρασμα» και να απελευθερωθεί ο δρόμος προς τον ευρωπαϊκό Βορρά.

Όπως ήταν επόμενο, στην περιοχή άρχισαν να καταφθάνουν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που προστίθενται στους ήδη υπάρχοντες 12.000 εγκλωβισμένους οι οποίοι ακαθοδήγητοι και απελπισμένοι περιμένουν ένα παρήγορο σήμα ότι θα μπορέσουν να συνεχίσουν το μακρύ ταξίδι τους προς την κεντρική Ευρώπη.

Σύμφωνα μάλιστα με την «πληροφορία» που διαδόθηκε αστραπιαία ακόμα και μέσω σελίδων στο Facebook, οι εγκλωβισμένοι στην περιοχή, δηλώνουν πως η πολυπόθητη «έξοδος» τελεί υπό την αιγίδα του Ερυθρού Σταυρού και θα την παρακολουθούν εκατοντάδες δημοσιογράφοι ξένων μέσων ενημέρωσης.

Κατόπιν αυτών των πληροφοριών οι αστυνομικές αρχές οι οποίες εδώ και πάνω από ένα μήνα διαδραματίζουν ρόλο παρατηρητή στον καταυλισμό, τέθηκαν σε επιφυλακή προκειμένου να μην επαναληφθούν τα προ 20ημέρου γεγονότα, όταν περίπου 2.000 εξαθλιωμένοι πρόσφυγες  - ανάμεσά τους πολλές γυναίκες με μικρά παιδιά στην αγκαλιά-  προσπάθησαν να παρακάμψουν το φράκτη και να εισέλθουν στα Σκόπια, με συνέπεια να συλληφθούν και αρκετοί από αυτούς να πέσουν θύματα άγριων ξυλοδαρμών από τους Σκοπιανούς Συνοριοφύλακες.

Την ίδια ώρα μετ΄ εμποδίων και βραδύ ρυθμό, συνεχίζεται η προσπάθεια αποσυμφόρησης της Ειδομένης, με τη μεταφορά όσων προσφύγων επιθυμούν στα προσωρινά κέντρα φιλοξενίας των γύρων περιοχών.

Προς το παρόν έχουν  εγκαταλείψει τον καταυλισμό με ναυλωμένα πούλμαν περίπου 800 άτομα, παρά την προσπάθεια ενημέρωσης των προσφύγων με ανακοινώσεις και φυλλάδια που διανέμουν μέλη των επίσημων ΜΚΟ και της Πολιτείας.

Τις επόμενες ημέρες οι προσπάθειες για τη σταδιακή, ειρηνική αποσυμφόρηση της Ειδομένης θα εντατικοποιηθεί με την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των προσωρινών κέντρων φιλοξενίας για τη διαμονή 6 χιλιάδων προσφύγων.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman