ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Συνθήκες ρευστότητας στο πολιτικό σκηνικό

Tweet
Share
Tweet
Share

Η στερεότυπη διαπίστωση πως η χώρα κινείται σε αχαρτογράφητα ύδατα, επανέρχεται στο προσκήνιο μετά τη μακρά κοινοβουλευτική νύχτα της περασμένης Τρίτης.

Το αίτημα που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης για παραίτηση της κυβέρνησης και διεξαγωγή εκλογών, ώθησε δυναμικά στον δημόσιο διάλογο τις συζητήσεις που είναι διάχυτες στους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους και αφορούν στις πραγματικές αντοχές της συγκυβέρνησης, η οποία προϊόντος του χρόνου, εμφανίζει, όπως πανδήμως συνομολογείται, χτυπητές αδυναμίες, ακόμα και στο επίπεδο της στοιχειώδους διαχείρισης.

Στη Συγγρού μέχρι πρότινος, ήταν καθολική η εκτίμηση ότι στην παρούσα φάση, οι εκλογές περιττεύουν με δεδομένο ότι η χώρα βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης και του αδιεξόδου του προσφυγικού.

Όμως η αλλαγή στρατηγικής που ξεδιπλώθηκε στη συζήτηση της Βουλής για τα θέματα Δικαιοσύνης, τροποποιεί την ημερήσια διάταξη και, σύμφωνα με τα στελέχη του κόμματος- πράγμα που μένει να φανεί, βεβαίως- αφαιρεί από το Μαξίμου την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Η κυβέρνηση, μεταδίδει το μήνυμα της σταθερότητας, στη γραμμή Τσίπρα ότι σκοπεύει να εξαντλήσει την τετραετία. Το πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμά, ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης θα τονώσει την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας ενισχύοντας τις προσδοκίες για ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ωστόσο τα μέτρα που επίκεινται δεν θα αφήσουν ανέπαφα για μια ακόμα φορά τα μικρομεσαία εισοδήματα. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, σε μια προσπάθεια να τονώσει το ηθικό των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει πως αν η πορεία των εσόδων είναι θετική, πολλά από αυτά τα μέτρα «θα παρθούν πίσω, ακόμα και αν ψηφιστούν».

Εντούτοις, στο Κοινοβούλιο, πολλά στελέχη ετερόκλητων κομματικά χώρων, μοιράζονται την ίδια απορία: «Πώς θα σταθεί η κυβέρνηση», μπροστά σε μια νέα φοροκαταιγίδα που θα πλήξει τα εξουθενωμένα νοικοκυριά; 

Το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, όπως σημειώνουν έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές, ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδείχθηκε πως είναι «καταδικασμένος» στο εξής να πορευθεί χωρίς στρατηγικούς συνοδοιπόρους υπολογίζοντας μόνο στην στήριξη των Αν.Ελλ και του Π. Καμμένου.

Ήδη η Φώφη Γεννηματά και ο Σ. Θεοδωράκης με πρωτοβουλία του δεύτερου, ο οποίος έχει πειστεί, ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συνεννόησης με τον Α. Τσίπρα, συναντώνται σήμερα Πέμπτη προκειμένου να αναζητήσουν κοινό βηματισμό και να διερευνήσουν τις δυνατότητες κοινής εκλογικής καθόδου.

Ο κλοιός στενεύει για την συγκυβέρνηση και ο χρόνος, όπως φαίνεται, δεν είναι πλέον με το μέρος της.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman