ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο Τσίπρας τραβά το χαρτί της πολιτικής αστάθειας

Tweet
Share
Tweet
Share

Συνθήκες πολιτικής αβεβαιότητας καλλιεργεί η κυβέρνηση, διακινώντας στην πολιτική αγορά το τελευταίο διάστημα, σενάρια ποικίλης θεματολογίας που εκκινούν από τον σχηματισμό οικουμενικού σχήματος, υπό τον Α. Τσίπρα και την αντικατάσταση του κυβερνητικού εταίρου και καταλήγουν μέχρι την ηρωική έξοδο από την κυβέρνηση και την προκήρυξη και πάλι, πρόωρων εκλογών.

Η ύστατη ελπίδα του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα για την επίσπευση και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με πολιτικά κριτήρια, προκειμένου η πλευρά των δανειστών και ειδικώς το ΔΝΤ να στέρξουν σε ένα πλαίσιο πολιτικά διαχειρίσιμων δημοσιονομικών μέτρων, φαίνεται να απομακρύνεται δραματικά.

Αντίθετα, όπως επιβεβαιώνεται στις συζητήσεις που διεξάγονται στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, η κυβέρνηση καλείται επίμονα να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ρητώς τον περασμένο Ιούλιο, χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες ταυτόχρονα, ότι μπορεί να αποσπάσει ένα παρήγορο μήνυμα για τη ρύθμιση του χρέους. 

Οι λεονταρισμοί, έναντι του Ταμείου, όπως συναινεί η πολιτική αγορά, όχι μόνον δεν απέφεραν ουδέν θετικό για τα εθνικά συμφέροντα, αλλά, τουναντίον, διεύρυναν το έλλειμμα εμπιστοσύνης των δανειστών έναντι της κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με το απειλητικό φάσμα να συρθεί στην συνομολόγηση ενός ακόμα, συμπληρωματικού Μνημονίου.

Είναι πάνδημη η διαπίστωση, ότι το πολιτικά κλίμα, έχει υπέρμετρα επιβαρυνθεί, εξαιτίας της παρατεταμένης ακινησίας στην διαπραγμάτευση, η οποία επαναφέρει τις εφιαλτικές μνήμες της αφυδατωμένης ρευστότητας του περασμένου θέρους και σε συνδυασμό με την πανθομολογούμενη απραξία στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ωθεί βαθύτερα στη δίνη τη χώρα.

Η θολή εικόνα που εμφανίζει η κυβέρνηση την ίδια ώρα και ο διάχυτος εκνευρισμός στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δεν πείθει τους πολίτες ότι διαθέτει κάποιο υποτυπώδες έστω σχέδιο για τη χώρα και, καθώς κυλάει ο καιρός, εκδηλώνονται στο εσωτερικό της, σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες, έριδες και άγονοι ανταγωνισμοί που μαρτυρούν ανυπέρβλητα προς το παρόν αδιέξοδα.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι με διαφορά λίγων ωρών, ο μεν υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος ο οποίος επωμίζεται το βάρος της διαπραγμάτευσης, απείλησε να παραιτηθεί αν το ΔΝΤ επιμείνει στην μετάθεση του αφορολόγητου ορίου σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ η «Πρωτοβουλία των 53+», στην οποία και ο ίδιος πολιτογραφείται, καλεί την κυβέρνηση «να μην υποκύψει στους εκβιασμούς» των δανειστών και να εγκαταλείψει ηρωικά την κυβέρνηση, προτού αναλάβει αυτόν το ρόλο η κοινωνία…

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, βεβαίως, συνεπής στο καθήκον της διαψεύδει, όπως και άλλα στελέχη, το ενδεχόμενο προσφυγής σε νέες κάλπες ή σχηματισμού άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή κάνοντας λόγο για εξάντληση της τετραετίας. Η διαβεβαίωση αυτή, ωστόσο, υπό τις υφιστάμενες συνθήκες αβεβαιότητας, επιτρέπει μεγάλα περιθώρια αμφιβολίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman