ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Bloomberg: Εκλογές ή δημοψήφισμα αν το ΔΝΤ δεν δώσει «περιθώρια»

Tweet
Share
Tweet
Share

Η Ελλάδα επιστρέφει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σήμερα, καθώς οι διαπραγματεύσεις των διεθνών πιστωτών της θα δείξουν αν η χώρα έρχεται αντιμέτωπη με μια νέα περίοδο πολιτικής αστάθειας ή αν θα εξασφαλίσει κάποιο περιθώριο οικονομικής ανάσας μετά από έξι χρόνια αναταραχής.

Η ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εξετάσουν αν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει αρκετές δεσμεύσεις για περικοπές στον προϋπολογισμό προκειμένου να εξασφαλίσει εκταμίευση βοήθειας. Το θέμα, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι η απαίτηση του ΔΝΤ για δημοσιονομικά «έκτακτα μέτρα» ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ στην περίπτωση που η Ελλάδα βγει εκτός πορείας προϋπολογισμού.

Ένα τέτοιο πακέτο, που ισοδυναμεί με το 2% του ελληνικού ΑΕΠ, είναι ένα πολιτικά ακανθώδες ζήτημα για έναν πρωθυπουργό που υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους του ότι θα αντιταχθεί στην οποιαδήποτε επιπλέον λιτότητα και ο οποίος κυβερνά με πλειοψηφία μόλις τριών εδρών.

Στη περίπτωση που του ΔΝΤ δεν δώσει στην Ελλάδα αρκετό περιθώριο ελιγμού στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, τότε ο Τσίπρας θα μπορούσε να καταλήξει να προκηρύσσει πρόωρες εκλογές ή δημοψήφισμα –όπως συνέβη πέρυσι όταν η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη, γράφει το Bloomberg.

«Η φύση του προληπτικού πακέτου θα μπορούσε να καθορίσει την τύχη της κυβέρνησης, καθώς θα ήταν πολύ δύσκολο να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία στη βουλή για να περάσουν συγκεκριμένα μέτρα», σχολίαζε σε ανάλυσή του στις 6 Μαΐου ο αναλυτής της Teneo Intelligence, Wolfgango Piccoli. «Ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά αν οι πιστωτές αποφασίσουν να τηρήσουν σκληρή γραμμή».

Τα έκτακτα αυτά μέτρα έρχονται να προστεθούν στο πακέτο των μέτρων ύψους 5,4 δις. ευρώ που απαιτείται προκειμένου να διασφαλιστεί η παροχή περαιτέρω βοήθειας από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Η κυβέρνηση του Τσίπρα κατάφερε τα ξημερώματα να περάσει με πλειοψηφία 153 ψήφων ένα πακέτο συνταξιοδοτικών και φορολογικών μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η διχογνωμία αναφορικά με την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Ελλάδα στην υλοποίηση των όρων του πακέτου διάσωσης ύψους 86 δις. ευρώ που υπέγραψε πέρυσι, θυμίζει τον πολιτικό αγώνα που συνόδευσε τα δυο προηγούμενα πακέτα διάσωσης, αφήνοντας να αιωρείται το ενοχλητικό ερώτημα αν η χώρα μπορεί τελικά να αποσυνδεθεί από τον «μηχανισμό τεχνητής υποστήριξης' και να παραμείνει στη νομισματική ένωση.

Η ελληνική οικονομία διολίσθησε και πάλι στην ύφεση, η ανεργία παραμένει επίμονα γύρω στο 25%, ενώ η λαϊκή στήριξη για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη έχει αποδυναμωθεί.

Και καθώς η τρέχουσα αξιολόγηση έχει ήδη καθυστερήσει κατά έξι μήνες, ο Τσίπρας ξεμένει από χρόνο, αφού θα πρέπει να λάβει φρέσκο χρήμα από το πακέτο διάσωσης πριν τη λήξη των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, τον Ιούλιο.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η ανάγκη για τα επιπλέον, έκτακτα μέτρα προκύπτει από τη διαφωνία του ΔΝΤ με την ευρωζώνη, σε ότι αφορά τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% που θέλει η Ευρώπη. Καθώς όμως η Γερμανία επιμένει σε συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, η Ευρώπη δεν έχει περιθώριο να βάλει στην άκρη το θέμα των έκτακτων μέτρων.

Το ένα κίνητρο που έχει η ελληνική κυβέρνηση για να «καταπιεί το πικρό χάπι» του ΔΝΤ, είναι μια υπόσχεση από τους πιστωτές πως η όποια συμφωνία για εκταμίευση δόσης θα αποτελέσει το έναυσμα για διαπραγματεύσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους υπό την μορφή χαμηλότερων τόκων και επιμήκυνσης των λήξεων των δανείων διάσωσης.

Το «καρότο» αυτό βέβαια βρίσκεται στο τραπέζι από το 2012, αλλά αυτό δεν σταμάτησε την τότε κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά από το να έρθει αντιμέτωπη με την αδιαλλαξία του ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά μέτρα το 2014, που οδήγησε τελικά σε πτώση της κυβέρνησης μέσα σε δυο μήνες.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman