ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Αποδείξεις: Με μετρητά και με κάρτα το αφορολόγητο-Το τελικό σχέδιο

Tweet
Share
Tweet
Share

Στο φως αναμένεται να έρθουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες που αφορούν τις αποδείξεις καθώς κατατίθεται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Οι αποδείξεις που θα πρέπει να μαζέψουμε για φέτος θα πρέπει να αντιστοιχούν στο 10% του εισοδήματος και θα φτάνουν ως το ποσό του αφορολόγητου ορίου, ανάλογα με τα παιδιά που έχουν μισθωτοί, αγρότες και συνταξιούχοι, οι οποίοι και δικαιούνται αφορολόγητο.

Για φέτος και καθώς φτάνουμε στον Ιούνιο θα ακολουθηθεί μεικτό σύστημα. Θα μετρήσουν δηλαδή τόσο οι παλιές αποδείξεις με μετρητά, όσο όμως και οι αποδείξεις με τη χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2017 οι μόνες αποδείξεις που θα μετρούν στην εφορία και θα είναι αυτές μέσω των οποίων οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες θα «χτίζουν» το αφορολόγητό τους θα είναι μονάχα ηλεκτρονικές.

Πως θα γίνονται οι πληρωμές με μετρητά

Με βάση το νέο νομοσχέδιο αλλάζουν όλα και στις πληρωμές με μετρητά. Πλέον θα γίνει υποχρεωτική η πληρωμή ποσών άνω των 50 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων με ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ πέφτει στα 500 ευρώ το ποσό από τα 1.500 που είναι σήμερα για τις συναλλαγές των πολιτών. Για τους πολίτες δηλαδή όλες οι αγορές άνω των 500 ευρώ θα πρέπει να γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο και με τη χρήση κάρτας ή επιταγής τράπεζας.

Έτσι θα δοθούν κίνητρα για ηλεκτρονικές πληρωμές

Σε ό,τι αφορά την παροχή κινήτρων, "το υπουργείο βρίσκεται στο τελικό στάδιο θέσπισης μιας σειράς από μέτρα, τα οποία φιλοδοξούμε ότι θα αποτελέσουν τον βασικό άξονα προώθησης των ηλεκτρονικών πληρωμών" όπως ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η έκπτωση φόρου εισοδήματος (για χτίσιμο του αφορολόγητου) με δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, οι κληρώσεις και διάφορα άλλα.

Όμως, πέραν των βασικών μέτρων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο θέσπισης, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται μια σειρά από άλλες δράσεις που θα πλαισιώσουν τις κύριες και θα ενισχύσουν την διείσδυση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών σε όλο το φάσμα της κοινωνίας.

Τέτοια παραδείγματα αποτελούν η αναγνώριση των δαπανών των επιχειρήσεων που έχουν γίνει μόνο με τέτοια μέσα, καθώς και φοροαπαλλαγές, οι οποίες φυσικά δεν πρέπει να δημιουργούν πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος στην οικονομία.

Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες του Δημοσίου, ήδη εκδόθηκε σχετική απόφαση με την οποία θεσπίζεται ηλεκτρονική διαδικασία επιστροφής ποσών σε δικαιούχους μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ έχουμε έτοιμη διάταξη η οποία ρυθμίζει θέματα αναφορικά με την επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών στους δικαιούχους.

Περαιτέρω, έχει δοθεί εντολή στις υπηρεσίες, να προχωρήσουν στη σύνταξη διατάξεων και αποφάσεων σε θέματα που αφορούν την μείωση της χρήσης μετρητών (για συναλλαγές των πολιτών με τις Εφορίες και γενικότερα με το Δημόσιο) σε συναλλαγές εντός των κόλπων του Δημοσίου (e-οίκοθεν) καθώς και την προώθηση του ηλεκτρονικού παραβόλου σε όλες τις συναλλαγές με το Δημόσιο, αντί για μετρητά.

Τέλος, σε ό, τι αφορά τον έλεγχο και τη διασφάλιση των συναλλαγών, θεσπίζεται το κατάλληλο πλαίσιο ώστε να παρέχονται στοιχεία και πληροφορίες στο υπουργείο Οικονομικών, με σκοπό την ηλεκτρονική διενέργεια διασταυρώσεων και την καλύτερη στόχευση των φορολογικών ελέγχων.

Συγκεκριμένα, η διασύνδεση των Φορολογικών Ταμειακών Μηχανών με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και η αποστολή στοιχείων τόσο από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών όσο και από εταιρείες παροχής διαδικτυακών τυχερών παιγνίων, αποτελούν ορόσημο στην προσπάθειά μας για πάταξη της φοροδιαφυγής”.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman