ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

«Αγώνας δρόμου» για τη δόση- ΟΤΕ, Ελληνικό και συντάξεις τα «αγκάθια»

Tweet
Share
Tweet
Share

«Αγώνας δρόμου» βρίσκεται σε εξέλιξη από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να ικανοποιηθούν και τα τελευταία προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα βασικά «αγκάθια» που παραμένουν είναι το θέμα του 5% των μετοχών του ΟΤΕ που πρέπει να μεταβιβαστεί από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ, η εφαρμοστική πράξη για την μείωση των υφιστάμενων επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει και η σύμβαση για το Ελληνικό.

Οι συσκέψεις τις τελευταίες ημέρες είναι διαρκείς και η υπογραφή της σύμβασης για το Ελληνικό φαίνεται πως είναι θέμα ωρών.

Ο χρόνος που έχει μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ περιορισμένος, καθώς οι θεσμοί πρέπει να πιστοποιήσουν γραπτώς και εγκαίρως προς το EuroWorkingGroup (EWG) την 100% υλοποίηση των προαπαιτούμενων, τη στιγμή που η επόμενη συνεδρίαση του EWG είναι προγραμματισμένη την ερχόμενη Πέμπτη. Ουσιαστικά, το οικονομικό επιτελείο έχει προθεσμία διευθέτησης των εκκρεμοτήτων 24 ωρών.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, έχει υλοποιηθεί το 95% των προαπαιτουμένων. Μάλιστα, ο Επίτροπος Οικονομικών σημείωσε ότι είναι εφικτό (όχι δεδομένο όμως) να αποφασίσει θετικά ο ESM την άλλη εβδομάδα.

«Η εκταμίευση της δόσης θα γίνει μέχρι τέλος Ιουνίου» ανέφεραν χθες πηγές του υπουργείου Οικονομικών μάλιστα και επισήμαιναν ότι «η εισήγηση των θεσμών ήταν θετική», αναφερόμενες στην έκθεση συμμόρφωσης που κατατέθηκε στο τραπέζι του EWG.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που όντως υπάρξει ολοκλήρωσης της διαδικασίας μέχρι την Πέμπτη, τότε τα κείμενα της συμφωνίας θα πρέπει να εγκριθούν από τα κοινοβούλια πέντε κρατών-μελών και στη συνέχεια να υπάρξει έγκριση της εκταμίευσης από το διοικητικό συμβούλιο του ESM. Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Μηχανισμού είναι στις 16 και 17 Ιουνίου και εφόσον τότε δοθεί έγκριση εκταμίευσης, η τυπική διαδικασία απαιτεί λίγα 24ωρα

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman