ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Αναθεώρηση και εκλογικό σύστημα για φυγή από την σκληρή πραγματικότητα

Tweet
Share
Tweet
Share

Στους επικοινωνιακούς σχεδιασμούς του Μαξίμου για αλλαγή της ημερήσιας διάταξης στον πολιτικό ανταγωνισμό αποδίδεται η απόφαση να μετατοπιστεί το δημόσιο ενδιαφέρον από την σκληρή οικονομική πραγματικότητα, σε ζητήματα θεσμικού χαρακτήρα όπως η Αναθεώρηση του Συντάγματος και το εκλογικό σύστημα.

Στην αντιπολίτευση, μολονότι αναγνωρίζεται καθολικά από τα κόμματα του «αστικού κορμού» η ανάγκη εκσυγχρονισμού του καταστατικού χάρτη, διαπιστώνεται έκδηλη καχυποψία για την ειλικρίνεια των προθέσεων του πρωθυπουργού, στον οποίον καταλογίζουν υστεροβουλία και τακτικισμό.

Επιπλέον, αρκετοί βουλευτές, ορισμένοι και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν ότι η αιφνίδια ανακίνηση του θέματος, ερήμην της κοινωνίας, ενδέχεται να εκφυλιστεί σε άσφαιρη κομματική αντιπαράθεση εάν δεν προσανατολιστεί στα μεγάλα προβλήματα της χώρας.


Το θέμα ιδίως του νέου και αναλογικότερου εκλογικού νόμου, το οποίο κατά πάγια παράδοση συνδέεται ευθέως με τους πολιτικούς υπολογισμούς του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος, πυροδοτεί την υποψία στην αντιπολίτευση ότι το Μαξίμου δεν έχει εγκαταλείψει το σχέδιό του για νέα προσφυγή σε πρόωρες κάλπες στην περίπτωση που η κυβέρνηση βρεθεί ξανά με την πλάτη στον τοίχο, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης και σε θέση προφανούς αδυναμίας να διαχειριστεί πολιτικά τις πιεστικές αξιώσεις των δανειστών.


Όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση που επιδιώκει να σηματοδοτήσει την «αλλαγή σελίδας» κατά την προσφιλή έκφραση του πρωθυπουργού, προγραμματίζει την ψήφιση του νέο εκλογικού νόμου έως τις αρχές φθινοπώρου, προκειμένου σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη η σχετική διαδικασία να ολοκληρωθεί «σε ουδέτερο χρόνο και πάντως απομακρυσμένο πολύ από εθνικές εκλογές».


Την ίδια ώρα, το Μαξίμου αναθέτει στον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο την ευθύνη της Συνταγματικής Αναθεώρησης με σκοπό το αμέσως επόμενο διάστημα να συσταθούν ομάδες εργασίας για την επεξεργασία συγκεκριμένων προτάσεων.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman