ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Φεύγει ο Μοσκοβισί, έρχεται ο Λιου

Tweet
Share
Tweet
Share

Με κεντρικό θέμα στις βαλίτσες του το χρέος και την προώθηση μεταρρυθμίσεων έρχεται την Τετάρτη στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λιου. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών «θα ενθαρρύνει την (ελληνική) κυβέρνηση να συνεχίσει να επιτυγχάνει σταθερά πρόοδο αυτό το καλοκαίρι σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορέσουν να αρχίσουν να συζητούν το φθινόπωρο με το ΔΝΤ για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του χρέους», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό υπουργό Οικονομικών, οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ, έχουν υπογραμμίσει επανειλημμένα τη σημασία που δίνουν στην αποκατάσταση «της βιωσιμότητας» του ελληνικού χρέους.

Ο Τζακ Λιου θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, αλλά και με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, όπως διευκρινίζεται σύμφωνα με το ΑΠΕ στην ανακοίνωση.

Κατόπιν θα ταξιδέψει στο Τσένγκντου της Κίνας την Παρασκευή και το Σάββατο για να πάρει μέρος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20.

Στο μεταξύ χτες κατά τις επαφές που είχε στην Αθήνα ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι πρέπει να υπάρξει απόλυτη τήρηση της συμφωνίας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 κι εξής.

«Ο Ευκλείδης γνωρίζει πολύ καλά το πλαίσιο του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών στόχων», είπε ο κοινοτικός επίτροπος, ενώ νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών μέμφθηκε επί της ουσίας τη στάση των δανειστών, τονίζοντας ότι «δεν μπορούν να απαιτούν να έχουν ακόμα και τη μικροδιαχείριση του προγράμματος και, από την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση να έχει την ιδιοκτησία του προγράμματος».

Μάλιστα, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, η αντίφαση αυτή επισημάνθηκε από κοινού με τον πρωθυπουργό στον Ευρωπαίο επίτροπο.

Από την τοποθέτηση Τσακαλώτου προκύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί αύξηση των βαθμών ελευθερίας στους χειρισμούς της, ενώ προωθεί μετά το καλοκαίρι την κατάθεση έξι-επτά νομοσχεδίων.

Από τις δηλώσεις Μοσκοβισί φάνηκε ότι κάποιοι τέτοιοι βαθμοί ελευθερίας θα ήταν δυνατό να υπάρξουν, όμως, όπως επισήμανε, πάντα εντός των στόχων του προγράμματος.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman