ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τράπεζες: «Βλέπουν» οριακή κερδοφορία για το 2016

Tweet
Share
Tweet
Share

Σε επίπεδα οριακής κερδοφορίας για την τρέχουσα χρήση οδηγούνται οι τράπεζες, καθώς το επιβαρυμένο οικονομικό περιβάλλον και οι καθυστερήσεις στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε συνδυασμό με την επιδείνωση της κατάστασης στις επιχειρήσεις, φαίνεται ότι θα περικόψουν τις αρχικές προσδοκίες.

Έτσι, οι αρχικές εκτιμήσεις για κέρδη της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ φέτος, φαίνεται να μειώνονται στα 200 εκατ. ευρώ, καθώς όπως προδιαγράφεται, οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν ακόμη να απαλλαγούν από τις υψηλές προβλέψεις κι ενώ οι αβεβαιότητες παραμένουν τόσο σε εσωτερικό επίπεδο (πολιτικές), όσο και σε εξωτερικό (συνέπειες Brexit, ιταλική τραπεζική κρίση, ανησυχίες για Πορτογαλία και Τουρκία).

Για την ώρα, το βάρος για την επίτευξη κερδών έχει πέσει στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης, η οποία εξαρτάται από την αύξηση των καταθέσεων.  Το ανησυχητικό για τους τραπεζίτες και το σύνολο της οικονομίας είναι ότι ακόμη δεν διαφαίνεται φως στο τούνελ για την έξοδο από την κρίση που διαρκεί ήδη μια επταετία. Και την «ταφόπλακα» για την ανάκαμψη βάζει η εξοντωτική φορολογία.

Όσο μάλιστα  δεν μπορούν να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις μεγάλων επιχειρηματικών δανείων και διακυβεύονται «λουκέτα» στην αγορά που μπορεί να συμπαρασύρουν πολλές υγιείς επιχειρήσεις, τόσο τίθενται υπό αμφισβήτηση οι καλύψεις που έχουν πάρει οι τράπεζες έναντι των δανείων που έχουν χορηγήσει. Οι καλύψεις αυτές αφενός δεν είναι για το 100% του κάθε δανείου, αφετέρου έχουν ήδη απομειωθεί από την πτώση της αξίας των ακινήτων. Κατόπιν αυτού, ενδεχόμενο μπαράζ πτωχεύσεων εταιριών, απειλεί τις τράπεζες με την ανάγκη σχηματισμού πρόσθετων προβλέψεων που θα έχουν ως αντίκτυπο τη μείωση των αναμενόμενων κερδών για φέτος.

Από την άλλη πλευρά, οι προσδοκίες των τραπεζών για ελάφρυνση του κόστους χρηματοδότησής τους δεν μπορούν να στηριχθούν αποκλειστικά στην επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ. Από τη δυνατότητα που τους παρέχεται πλέον να δανείζονται φθηνότερα απευθείας από την ΕΚΤ μέσω της κατάθεσης ελληνικών ομολόγων ως ενεχύρων, οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει την εξάρτησή τους από τον ELA κατά 10 δις. ευρώ.

Εν αναμονή της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που εκτιμάται πως θα συμβαδίσει με αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, δημιουργώντας ακόμη καλύτερες συνθήκες χρηματοδότησης για τις τράπεζες, οι τελευταίες ποντάρουν κυρίως στην επιστροφή καταθέσεων προκειμένου να ελαφρύνουν το κόστος χρηματοδότησης.

Στην πράξη, ωστόσο, η μαζική επιστροφή καταθέσεων μοιάζει με μάλλον χαμένο στοίχημα, όσο και αν αναμένεται περαιτέρω χαλάρωση των capital controls ακριβώς με αυτό το στόχο. Τα νέα μέτρα χαλάρωσης που έχουν εγκριθεί αποσκοπούν στο να επιστρέψουν στις τράπεζες οι καταθέσεις από το «στρώμα». Ωστόσο, οι τράπεζες παραμένουν επιφυλακτικές έναντι της αποτελεσματικότητάς τους, καθώς διαπιστώνουν ότι η εμπιστοσύνη, που είναι η πρωταρχική συνθήκη για την επιστροφή των καταθέσεων, απέχει ακόμη από το να αποκατασταθεί.

Με κλειστές ακόμα τις πόρτες εσόδων και κερδών από τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και την αύξηση των καταθέσεων, στη φετινή χρονιά οι τράπεζες θα επιστρέψουν μεν αναγκαστικά σε κερδοφορία, οριακή δε. Σημειώνεται ότι η αναγκαστική κερδοφορία φέτος υπαγορεύεται στις τράπεζες όχι μόνο από τις δεσμεύσεις έναντι των μετόχων τους, αλλά και από την προοπτική μετοχοποίησης τυχόν ζημιών λόγω της κατάργησης από φέτος της χρήσης του αναβαλλόμενου φόρου.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman