ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Reuters: Δοκιμαστική έξοδο στις αγορές εξετάζει η Αθήνα

Tweet
Share
Tweet
Share

Δοκιμαστική έξοδο στις αγορές - μετά την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ - εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα μπορεί να πουλήσει ένα ή δύο μικρά ομόλογα μετά τη συμπερίληψη του χρέους της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τηςΕυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με στόχο να διερευνήσει τις διαθέσεις των αγορών και να στείλει ένα μήνυμα στους επενδυτές ότι στέκεται και πάλι στα πόδια της.

H έξοδος - η πρώτη μετά το 2014 - θα αφορά την έκδοση ενός ή δύο μικρών ομολόγων και θα αποσκοπεί στην αποτίμηση των προθέσεων των επενδυτών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέχρι στιγμής είναι άγνωστος ο ακριβής χρόνος έκδοσης των ομολόγων, καθώς παρατηρείται διχογνωμία μεταξύ των μελών του οικονομικού επιτελείου. «Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, η οποία πιθανώς θα συνεπάγεται τη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων» εξηγεί ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος. Σημειώνεται ότι η απόφαση της ΕΚΤ για την Ελλάδα αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της ανάλυσης βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Όσον αφορά τα μέτρα ελάφρυνσής του, ο ίδιος αξιωματούχος διαβεβαιώνει ότι «οι συζητήσεις με τον ESM συνεχίζονται» και διευκρινίζει ότι «αυτή τη στιγμή εστιάζουν στον τρόπο διαμόρφωσης ενός σταθερού επιτοκίου αποπληρωμής των ομολόγων».

Εν αναμονή του ESM

«Η συζήτηση με τον ESM προχωρά και σε αυτή τη φάση εξετάζουμε τη μετατροπή επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά για μέρος του χρέους», δήλωσε ο αξιωματούχος, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Οι αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι ο ESM ενδέχεται να παρουσιάσει τις προτάσεις του για την ελάφρυνση χρέους ως τα τέλη του έτους. Το ΔΝΤ και η ΕΚΤ τότε αναμένεται να ετοιμάσουν τις εκθέσεις τους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κάτι που όπως δήλωσε πρόσφατα η Κριστίν Λαγκάρντ, δεν συμβαίνει σε αυτή τη φάση.

Χωρίς το στοιχείο της βιωσιμότητας χρέους, το ΔΝΤ έχει πει ότι δεν θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα της χώρας.

Η ΕΚΤ, η οποία ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει το πότε θα μπορούσαν να συμμετάσχουν τα ελληνικά ομόλογα στοQE, θα κάνει τη δική της εκτίμηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, προτού προχωρήσει σε αγορές ομολόγων.

Χωρίς την ελάφρυνση χρέους, η Αθήνα έχει πει ότι το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης χρέους θα εκτιναχθεί στα 32 δισ. ευρώ ως το 2022, από τα ήδη υψηλά επίπεδα των 13 δισ. ευρώ εφέτος.

Πηγή: reporter.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman