ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΥΦΑΙΝΟΝΤΑΣ … ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥΣ

Tweet
Share
Tweet
Share

Έκθεση Ταπισερί Ελλήνων Καλλιτεχνών που οργανώνεται από την ALPHA BANK και το Μουσείο  Μπενάκη και εγκαινιάζεται στις 21 Νοεμβρίου 2019.

Ο Ζωγράφος – Χαράκτης Τάκης Κατσουλίδης συμμετέχει με μια μεγάλη ταπισερί που δημιούργησε το 1972 κατά παραγγελία της Hellenic Canadian Trust  στον Καναδά μεγέθους 1,80 x 12 μέτρα. Η διαδικασία παραγωγής αυτού του έργου έγινε ως εξής:

Πρώτα σχεδιάστηκε η μακέτα της ταπισερί που εκτίθεται στην έκθεση, μετά σχεδιάστηκε σε φυσικό μέγεθος  1,80 μέτρα ύψος και 12 μέτρα μήκος σε χαρτί του μέτρου.
Στη συνέχεια το χαρτί με το σχέδιο τοποθετήθηκε στον αργαλειό όπου δούλευαν 2 κοπέλες.
Εν συνεχεία διαλέξαμε τα νήματα που βάφτηκαν στις αποχρώσεις της αρχικής μακέτας με χρώματα ανεξίτηλα. Σημειώνω ότι δούλευαν συγχρόνως 2 αργαλειοί για την ύφανση περισσότερο από 3 μήνες.

Η όλη εργασία έγινε από τον ΕΟΜΕΧ στα εργαστήρια που ήταν στο Θησείο. Κάθε ημέρα πηγαίναμε εκεί και έδινα οδηγίες για τα χρώματα  στα οποία είχαμε δώσει αριθμούς  αντίστοιχα με τις φόρμες του σχεδίου.
Τα θέματα ήταν από την Ελληνική Μυθολογία και την καθημερινή ζωή των Αρχαίων Ελλήνων.

Η ταπισερί αυτή άρεσε τόσο πολύ στους υπευθύνους του ΕΟΜΕΧ που μου ζήτησαν την άδεια να υφάνουν ένα τμήμα για λογαριασμό του ΕΟΜΕΧ προς πώληση. Αυτό το τμήμα είναι που εκτίθεται σήμερα, αγορασμένο από έναν ιδιώτη . Το κομμάτι αυτό παριστάνει την Αθηνά και τον Ποσειδώνα σε κόντρα για την ονομασία της Αθήνας. Τελικά υπερισχύει η Αθηνά με την ελιά που δώρισε και η πόλη πήρε το όνομά της.

Ο  Τάκης Κατσουλίδης  έχει σχεδιάσει άλλη μια μεγάλη ταπισερί  για την  Atlantic Bank της  Νέας Υόρκης  το 1973. Αυτές οι ταπισερί δεν εξετέθησαν τότε στην Ελλάδα έφυγαν κατευθείαν στο εξωτερικό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman