ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Το άδοξο τέλος ενός χαρισματικού μπασίστα

Tweet
Share
Tweet
Share

του Πάνου Τσαγκαράκη

Ίσως, να είναι η πιο τραγική κατάληξη ενός χαρισματικού μουσικού που δολοφονήθηκε άδικα στις 12 Σεπτεμβρίου του 1987 στο Fort Lauderdale, της Φλόριντα. Ήταν μια βραδιά, που ο Jaco αποφάσισε να πάει σε ένα μπαρ με το όνομα “Midnight Bottle Club”όπου, λόγω, της ανάρμοστης συμπεριφοράς του, ο μάνατζερ του μπαρ τον πέταξε έξω. Ο Jaco, επιχείρησε να κλωτσήσει την πόρτα του κλαμπ και να μπει πάλι μέσα όταν, ο μάνατζερ του κλαμπ, ένας κάτοχος μαύρης ζώνης, τρίτου βαθμού και πρώην πρωταθλητής του καράτε τον κτύπησε στο κεφάλι επανειλημμένα, με αποτέλεσμα να του το σπάσει και να πεθάνει τρεις ώρες μετά το συμβάν, από ακατάσχετη εγκεφαλική αιμορραγία. Ήταν μόνο 35 ετών. Ο δολοφόνος του, δήλωσε ένοχος και πήγε στη φυλακή μόνο για λίγους μήνες. 

O Jaco Pastorius, ο μουσικός, που έφερε επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο παίζεται η ηλεκτρική κιθάρα μπάσο, για πολλούς - συμπεριλαμβανομένου και του υπογράφοντος - θεωρείται, ως ο καλύτερος μπασίστας, με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο της μουσικής. Το ενδιαφέρον, όμως, σημείο στην μουσική ιστορία του ήταν ότι ξεκίνησε την καριέρα του σαν ντράμερ.

Ένας ντράμερ, όπως ήταν και ο πατέρας του, ο οποίος έπαιζε και τραγουδούσε σε μια μεγάλη μπάντα επίσης. Ο Jaco, γεννήθηκε το 1951 στο Norristown, της Pennsylvania, κάπου κοντά στη Philadelphia, με το όνομα John Francis Anthony PastoriusIII, το οποίο σύντομα αντικαταστάθηκε από το παρατσούκλι — “Jocko”, το οποίο επίσης μετεξελίχθητε σε “Jaco” στις αρχές του 1970, όταν ένας γάλλος στην καταγωγή, φίλος και γείτονας του ο Alex Darqui, πρόφερε κατά λάθος το “Jocko”, “Jaco”!! με αποτέλεσμα να αρέσει στον Jaco και να το κρατήσει.

Πως έγινε μπασίστας

Ο Jaco, το 1966, ενώ ήταν ακόμα στο λύκειο, ένωσε τις μουσικές του αναζητήσεις, με μια μπάντα με το όνομα “Las Olas Brass”. Κάποια στιγμή, ήρθε στην μπάντα ένας πιο έμπειρος και καλός ντραμίστας, οπότε ο Jaco παραμερίστηκε, αλλά η τύχη τα έφερε έτσι που ο μπασίστας της ίδιας μπάντας παραιτήθηκε για να πάει να γίνει μέλος μιας άλλης μπάντας.  Ο Jaco, αν και δεν ήταν μπασίστας αποφάσισε χωρίς δισταγμό να καλύψει το κενό. Με τα λεφτά που κέρδιζε μοιράζοντας εφημερίδες και με το χαρτζιλίκι του αγόρασε μια Fender Jazz bass, κιθάρα. Ήταν η απαρχή μιας εποχής που έμελλε να ξεδιπλώσει το τεράστιο ταλέντο του.

Έκτοτε, μεγαλώνοντας ο Jaco, άρχισε να γίνεται γνωστός στους μουσικούς κύκλους μεγάλων μουσικών και καλλιτεχνών των ΗΠΑ, έπαιξε με μουσικούς του επιπέδου του Herbie Hancock, των Oregon, των Weather Report, συμμετείχε σε τουρ με την Joni Mitchell και πολλούς άλλους. Πριν πάθει διπολική μανιοκατάθλιψη, και μετά από πολλές προσπάθειες θεραπείας του, σε διάφορα ψυχιατρεία κατέληξε στο επεισόδιο, που αναφέρουμε στην αρχή του άρθρου.

O Jaco, είναι θαμμένος στο κοιμητήριο Our Lady Queen of Heaven Cemetery στο North Lauderdale. Το  2008 έγιναν τα εγκαίνια ενός πάρκου, με  το όνομα του στο πρώην Oakland Park. Και, ενώ, η κληρονομιά του ζει εκεί, είναι ακόμα πιο έντονη η παρουσία του, στις μετέπειτα λεγεώνες των μπασίστων που ενέπνευσε για να παίξουν το όργανο του, το μπάσο, με ένα νέο τρόπο - ή να μην το παίξουν καθόλου. Αφού, ακούσουν πρώτα τιςμοναδικές του νότες να βγαίνουν από την κιθάρα του, που δημιούργησε κατά τη διάρκεια της παραγωγικότατης, αλλά και πολύ σύντομης καριέρα του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman