ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Σώσε κι εσύ μια καρέτα καρέτα

Tweet
Share
Tweet
Share

Μπορούν άραγε οι χελώνες καρέτα καρέτα να επιβιώσουν στην Ελλάδα; Σαφώς. Κι αυτό γιατί παρά τις δυσκολίες που κατά καιρούς προκύπτουν, υπάρχουν άνθρωποι που αφιερώνουν χρόνο, βάζουν στόχο και προσπαθούν με κάθε μέσο, προκειμένου να διασώσουν όσο περισσότερες από αυτές μπορούν. Στο πλευρό τους έχουν πολλούς άλλους εθελοντές -ντόπιους αλλά και τουρίστες- των οποίων η συνδρομή κάθε χρόνο διευκολύνει το συνολικό έργο. Η συντονίστρια προγραμμάτων του συλλόγου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ», κ. Ρεγγίνα Στεφανάτου, μιλά στο penna.gr για την καρέτα-καρέτα, τη δραστηριοποίηση του κόσμου και τις μέχρι τώρα ενέργειες.

«Η καρέτα καρέτα είναι ένα είδος που κινδυνεύει, ένα είδος υπό εξαφάνιση, γι’ αυτό και προστατεύεται από τη διεθνή και εθνική νομοθεσία», εξηγεί η κ. Στεφανάτου. «Η συμμετοχή σε εθελοντικά προγράμματα στην Ελλάδα είναι μικρότερη σε σχέση με άλλες χώρες, γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν άτομα απευθύνονται στο σύλλογο για να βοηθήσουν. Οι εθελοντές με τους οποίους συνεργαζόμαστε κάθε χρόνο είναι γύρω στους 500. Από τα μέσα Μαϊου μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου, οι άνθρωποι μας βρίσκονται στις παραλίες της Ζακύνθου, της Κρήτης και της Πελοποννήσου ενημερώνοντας τους ψαράδες, τα ξενοδοχεία αλλά και τους απλούς λουόμενους για την προστασία της καρέτα καρέτα», προσθέτει.

caretta caretta

Ένα ακόμα θετικό στοιχείο της εθελοντικής δράσης είναι πως οι συμμετέχοντες ζουν μαζί και μαθαίνουν να εργάζονται ομαδικά. Πρόκειται για μια όμορφη εμπειρία, ενώ τα παιδιά που έρχονται, από μικρά αποκτούν επαφή με τη φύση. «Ένας εθελοντής από τη Ζάκυνθο πρόσφατα είχε πει πως ήρθε στο σύλλογο για τη χελώνα, έμεινε όμως για τους ανθρώπους», σημείωσε η συντονίστρια έτσι ώστε να αναδείξει τη σημασία της συνεισφοράς. Οι νέοι που συμμετέχουν έρχονται για τουλάχιστον ένα μήνα προκειμένου να λάβουν επαρκή εκπαίδευση. Φυσικά οι δράσεις συνδυάζονται με τις διακοπές, αφού υπάρχουν days off και ελεύθερες ώρες κάθε μέρα.

Ο βιότοπος για ένα ζώο είναι βιότοπος και για τον άνθρωπο

«Όλοι μπορούμε να συνυπάρξουμε στις παραλίες. Άνθρωποι και ζώα αρκεί ο ένας να σέβεται τον άλλον. Αυτός είναι ο ρόλος μας, να ενημερώνουμε για τα οφέλη που μπορεί να αποφέρει αυτή η ειρηνική συμβίωση. Οι άνθρωποι δείχνουν προθυμία. Χρησιμοποιούν ειδικά φώτα προκειμένου να μην αποπροσανατολίζουν τα χελωνάκια, προστατεύουν τις φωλιές και πολλές φορές μας καλούν όταν υπάρχει κίνδυνος για την καρέτα καρέτα», επισημαίνει η κ. Στεφανάτου, ενώ συμπληρώνει πως όλοι με τον τρόπο μας μπορούμε να βοηθήσουμε στην προστασία του είδους. Για παράδειγμα, καλό θα ήταν το καλοκαίρι να μην πηγαίνουμε για μπάνιο το βράδυ αλλά τις πρωινές ώρες ώστε να μην κινδυνεύσουν τα αυγά. Παράλληλα, όταν βρισκόμαστε στις περιοχές ωοτοκίας να «πιέζουμε» τα γύρω ξενοδοχεία να ακολουθούν τα διαχειριστικά μέτρα ή να γινόμαστε εθελοντές αν και εφόσον μπορούμε.

karr

Ο βιότοπος για ένα ζώο είναι βιότοπος και για τον άνθρωπο. Η προστασία της θαλάσσιας χελώνας αλλά και του κάθε είδους προασπίζει τον κύκλο της ζωής που σίγουρα καταλήγει στον άνθρωπο. Οι φωλιές της χελώνας στην Κρήτη- το Ρέθυμνο και τα Χανιά- μειώνονται δυστυχώς κάθε χρόνο, ενώ στη Ζάκυνθο έχουν σημειωθεί μειώσεις επίσης, όχι βέβαια τόσο δραματικές όσο της Κρήτης. Το ευτυχές είναι πως στην Πελοπόννησο παρατηρείται ανοδική τάση ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τη συντονίστρια, το τελευταίο διάστημα έχουν εντοπιστεί πολλές νεκρές χελώνες εντός της θάλασσας. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η συνεργασία με τους ψαράδες, οι οποίοι γνωρίζουν το πέλαγος σαν την παλάμη του χεριού τους.

xelona

Οι ενδιαφερόμενοι για ενημέρωση αλλά και εθελοντική προσφορά μπορούν να καταφύγουν στο κέντρο διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα, όπου οι υπεύθυνοι παρέχουν πληροφορίες αλλά και εκπαίδευση για όποιον το χρειαστεί. Εκεί χελώνες που χρειάζονται περίθαλψη συγκεντρώνονται και στη συνέχεια αφήνονται ελεύθερες. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον ιστότοπο του συλλόγου στο http://www.archelon.gr/index.php

Κυριακή Αξιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman