ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Οι τετράποδοι φίλοι μας γιορτάζουν και μας καλούν στο MEC Παιανίας!

Tweet
Share
Tweet
Share

«Τα σκυλιά είναι ο σύνδεσμός μας για τον παράδεισο. Δεν γνωρίζουν το κακό, την ζήλια, την δυσαρέσκεια. Το να κάθεσαι με έναν σκύλο στην πλαγιά ενός λόφου σε ένα λαμπρό απόγευμα είναι σαν να βρίσκεσαι στην Εδέμ, όπου η απραξία δεν ήταν βαρετή αλλά ειρήνη». Δεν θα μπορούσε να αποδώσει καλύτερα ο διάσημος συγγραφέας, Μίλαν Κούντερα το νόημα της συνύπαρξης με τους σκύλους. Οι φίλοι των λατρεμένων τετράποδων, αυτοί που ζουν και συναναστρέφονται μαζί τους καθημερινά μιλούν για την εξερεύνηση της χαράς, της συντροφικότητας, για την ασφάλεια που μπορούν να προσφέρουν οι μικροί μας φίλοι. Το εν λόγω θέμα έρχονται να θίξουν δεκάδες ειδικοί και λάτρεις των σκύλων το Σαββατοκύριακο 9-11 Οκτωβρίου στο «International Dog Festival- Athens 2015» που θα διεξαχθεί στο MEC Παιανίας. Το Penna επικοινώνησε με μερικά από τα πρόσωπα-κλειδιά της διοργάνωσης, τα οποία μας μετέφεραν τη δική τους εμπειρία από το μοναδικό θεσμό.

«Το International Dog Festival είναι μία γιορτή για τον σκύλο, τον αγαπημένο μας σύντροφο», σημειώνει η πρόεδρος του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδας, κ.  Ιωάννα Γαλανού. «Ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος συμμετέχει διοργανώνοντας στον χώρο τρεις διεθνείς εκθέσεις σκύλων, στις οποίες συμμετέχουν 1500 περίπου σκύλοι. Παράλληλα θα γίνουν παρουσιάσεις των Ελληνικών Φυλών, της Ομάδας μας “Πατουσάκια-Φιλαράκια”, των Εκπαιδευμένων Υπηρεσιακών σκύλων του Λιμενικού μας Σώματος, των “Σκύλων Οδηγών Ελλάδας”, της Διασωστικής Ομάδας Σκύλων του “Χαμόγελου του Παιδιού”, της Ομάδας Agility & Dog Dancing από τον Όμιλο Ατζίλιτυ Αθήνας & της σχολής σκύλων Οδηγών Τυφλών “ΛΑΡΑ”». Η είσοδος είναι δωρεάν στο κοινό, όμως δεν επιτρέπεται η είσοδος σε σκύλους που δεν συμμετέχουν στην Έκθεση.

Mail Attachment

Τα «Πατουσάκια-Φιλαράκια» είναι μία ομάδα που δημιουργήθηκε πέρσι για παιδιά μέχρι 15 ετών τα οποία συμμετέχουν με τους σκύλους τους, οι οποίοι μπορούν να είναι καθαρόαιμοι ή ημίαιμοι. Σκοπός της ομάδας είναι τα παιδιά να ασχολούνται με το σκύλο, να επιμορφώνονται όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να τα εκπαιδεύουν, να παίζουν μαζί τους, γιατί η σχέση παιδιού και σκύλου είναι μία σχέση που μαθαίνει στο παιδί τι είναι η ανυστερόβουλη αγάπη, η πίστη και η εμπιστοσύνη.

«Οι Έλληνες έχουμε κάνει τεράστια βήματα όσον αφορά τη σχέση με τον σκύλο. Και γοργά θα έλεγα», επισημαίνει η κ. Γαλανού, ενώ προσθέτει πως ο κόσμος κυρίως βέβαια στα αστικά κέντρα φροντίζει εκτός από τους σκύλους που έχει στο σπίτι του και  αδέσποτα πλάσματα. Τους καλοκαιρινούς μήνες συχνά βλέπουμε πλέον έξω από τα σπίτια και τα καταστήματα μπολ με νερό και φαγητό. «Δεν θέλω να αναφερθώ σε θλιβερές περιπτώσεις ανθρώπων που κακομεταχειρίζονται ή και κακοποιούν σκύλους και ζώα γενικότερα, γιατί αυτό κατά τη γνώμη μου δεν μας χαρακτηρίζει σαν λαό», υπογραμμίζει η πρόεδρος ενώ συμπληρώνει πως πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, από άτομα επικίνδυνα για κάθε ζωντανό όν, άνθρωπο ή ζώο.

11707641 1655297321359225 8767359674460063520 n

Όσον αφορά τις ελληνικές φυλές σκύλων, υπάρχουν έξι. Μία ωστόσο από αυτές είναι αναγνωρισμένη από την Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) κι αυτή είναι ο Ελληνικός Ιχνηλάτης. Για τις υπόλοιπες πέντε, τον Ελληνικό Ποιμενικό, το Κοκόνι, τον Κρητικό Λαγωνικό, το Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο και τον Μολοσσό της Ηπείρου, γίνονται προσπάθειες ώστε να συγκεντρωθεί το απαραίτητο -σύμφωνα με τα διεθνώς ισχύοντα- γενετικό υλικό, δηλαδή ένας συγκεκριμένος και μεγάλος αριθμός σκύλων κάθε φυλής, με ομοιογένεια κατά τα μορφολογικά τους χαρακτηριστικά, ώστε να γίνει και η αναγνώρισή τους από την FCI.

Τα σκυλιά είναι ο σύνδεσμός μας για τον παράδεισο

Για την κ. Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου, που ίδρυσε την σχολή Λάρα, το International Dog Festival είναι πλέον ο μείζον κυνοφιλικός θεσμός στην Ελλάδα. Συμμετέχουν μόνο επαγγελματίες κυνόφιλοι ενώ ο αριθμός των επισκεπτών ξεπερνά τους 10.000 ημερησίως. Η σχολή σκύλων - οδηγών «Λάρα» συμμετέχει για 4η συνεχή φορά και είναι τιμή γι’ αυτήν που έχει τη δυνατότητα να επιδείξει το έργο της σε έναν τόσο σημαντικό θεσμό.  Η σχολή σκύλων - οδηγών «Λάρα» ιδρύθηκε το 2008 και ήταν η πρώτη σχολή σκύλων - οδηγών και η πρώτη ιδιωτική πρωτοβουλία για τους ανθρώπους με απώλεια όρασης στην Ελλάδα. 

893734 dogs

«Αφορμή για την ίδρυση της, ήταν η Λάρα, ο πρώτος μου σκύλος - οδηγός που εκπαίδευσα για εμένα με ιδιωτικά μέσα και μου άλλαξε τη ζωή», εξηγεί η κ. Γκέρτσου, ενώ συμπληρώνει πως η ευκολία, η αυτονομία και η ταχύτητα που απέκτησε στην κίνησή της, καθώς και όσα την έμαθε η Λάρα, αποτέλεσαν έναυσμα για να οραματιστεί την δυνατότητα, το φως που προσφέρει ένας σκύλος - οδηγός να παρέχεται δωρεάν σε οποιονδήποτε το έχει ανάγκη. 

Ένας σκύλος - οδηγός τυφλών, εντοπίζει πάσης φύσεως εμπόδια (χαμηλά, κινούμενα, ύψους), βρίσκει διάφορα στοιχεία στο χώρο (καθίσματα, διαβάσεις, πόρτες, σκάλες κτλ), διαχειρίζεται την κυκλοφορία των οχημάτων, επινοεί εναλλακτικές διαδρομές, και γνωρίζει προκαθορισμένες διαδρομές. Στην ουσία βλέπει για τον άνθρωπο του και συντονίζεται απόλυτα στη ζωή του. 

Τα κουταβάκια, επιλέγονται από ειδικά εκτροφικά προγράμματα, προκειμένου να έχουν ελάχιστες έως μηδαμινές πιθανότητες να εμφανίσουν δυσπλασία στα ισχύα, επιληψία, στομαχικές και οφθαλμολογικές παθήσεις. Επίσης, πρέπει να είναι εύκολα εκπαιδεύσιμα και να μην πάσχουν από θορυβοφοβία και υψοφοβία.

Το «International Dog Festival – Athens 2015» αναμένεται να προσελκύσει σημαντικό αριθμό επισκεπτών, επιβεβαιώνοντας και την σημασία του σκύλου στην σύγχρονη κοινωνία.

Ώρες λειτουργίας: 

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου: 12:00 - 22:00

Σάββατο 10 Οκτωβρίου: 10:00 - 22:00

Κυριακή 11 Οκτωβρίου: 10:00 - 22:00

Είσοδος Ελεύθερη

Ρεπορτάζ: Κυριακή Αξιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman