ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο Γκέρντ Μύλερ ταξιδεύει στη λήθη

Tweet
Share
Tweet
Share

Τον έβλεπα με δέος. Τότε που το ποδόσφαιρο, ήταν ακόμα αντρικό άθλημα. Φανέλα μέσα, μαύρο παπούτσι και οι κάλτσες σηκωμένες μέχρι το γόνατο.

Αλλά, δεν τον είχα χωνέψει ποτέ. Βραχύσωμος, βλοσυρός, άτεχνος. Τυπικός Γερμανός. Γι΄ αυτό και στην ιχνογραφία, ζωγράφιζα αέναους Τζώρτζ Μπέστ. Γουστάριζα περισσότερο αυτόν τον κεντισμένο αλήτη.

Στη γειτονιά με φωνάζουν ακόμα έτσι. «Ρε, ήρθε ο Μπέστ»…

Όμως ο Γκέρντ Μύλερ, ήταν από κάπου αλλού φερμένος σε τούτον τον πλανήτη.

Ένας αδίστακτος σεντερφόρ που κυνηγούσε ανελέητα τα αντίπαλα δίχτυα. Μέχρι το στόχο! Μέχρι να δει τη μπάλα να στριφογυρνά παγιδευμένη (ή μήπως λυτρωμένη την ώρα που καρφώνεται;) στο πλεχτό και τους αμυντικούς να υποφέρουν στο χορτάρι.

Το έκανε να φαίνεται απλό. Η καρδούλα του το ήξερε…

«Ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι, δεν είναι καθόλου εύκολο. Τα γκολ δεν έρχονται φτηνά» θα πει σε ανύποπτο χρόνο, όταν κάποιοι που δεν ξέρουν τι πα να πει ιδρώτας, τον χαρακτήρισαν με απρέπεια απλώς, τυχεράκια.

Από τις Ακαδημίες της άσημης Νόρντλινγκεν, όπου εντάχθηκε στα 9 του χρόνια, μέχρι τα σαλόνια της κραταιάς Μπάγερν, ο δρόμος του, ήταν στρωμένος με γκολ. «Που οφείλεται αυτή ικανότητα;» τον ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι.

«Στην πατατοσαλάτα της μαμάς μου», απαντούσε εκείνος τρυφερά. !.. Αυτή η μαγική πατατοσαλάτα, σαν τον μαγικό ζωμό των Γαλατών, τον οδήγησε να βάλλει 535 γκολ σε 585 παιχνίδια. Χωρίς αυτόν, η Μπάγερν θα ήταν μια άσημη ομάδα στην ποδοσφαιρική γεωγραφία.

Τον συμπάθησα χρόνια μετά. Όταν έμαθα ότι τα χρόνια που ακολούθησαν μετά την απόφασή του να σταματήσει το ποδόσφαιρο, το 1979, δεν ήταν εύκολα για τον Γκέρντ Μύλερ. Η κατάθλιψη μπήκε στην ζωή του και ακολούθησε το αλκοόλ. Προβλήματα με τα οποία πάλεψε ο "Der Bomber" και κατάφερε να ξεπεράσει ύστερα από θεραπεία σε κέντρο απεξάρτησης και την βοήθεια που είχε από παλιούς συμπαίκτες και φίλους..

 Και στεναχωριέμαι σήμερα που έμαθα πως, πάσχει από τη νόσο του Αλτσχάϊμερ και από τον περασμένο Φεβρουάριο, δέχεται κατ΄ οίκον, τη βοήθεια ειδικών.

Στις 3 Νοεμβρίου θα "γιορτάσει" τα 70 του γενέθλια και οι αιτήσεις για συνεντεύξεις που δέχθηκε, ήταν τόσες πολλές, ώστε η Μπάγερν, θεώρησε πως δεν μπορεί πλέον να το κρατήσει μυστικό.

Σε συνεννόηση με την αγαπημένη σύζυγό του Ούσκι, εξέδωσε μια λιτή ανακοίνωση αξιοπρέπειας στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ο πρώην επιθετικός της Μπάγερν που πέτυχε από το 1964 μέχρι το 1979, 535 γκολ σε 585 επίσημα παιχνίδια, υποφέρει από τη νόσο του Αλτσχάϊμερ. Η σύζυγός του Ούσκι ζητεί κατανόηση και ενόψει των 70ων γενεθλίων του, δεν θα ήθελε επισκέψεις»...

Ο διευθύνων σύμβουλος της Μπάγερν και παληά δόξα των γηπέδων Κάρλ Χάϊντς Ρουμενίγκε, σπεύδοντας να συμφωνήσει με τον «Κάϊζερ», τον αρχηγό των «πάντσερ» και συμπαίχτη του Μύλερ, Φράντς Μπεκενπάουερ, δήλωσε ότι «χωρίς αυτόν η Μπάγερν και το Γερμανικό ποδόσφαιρο, δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα». 

Ώρα καλή στην όχθη της λήθης Γκέρντ. Να είσαι βέβαιος, ότι εμείς δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ!..

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman