ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

To κορίτσι της έκρηξης στο Βιετνάμ "θεραπεύεται" 40 χρόνια μετά

Tweet
Share
Tweet
Share

Ο τρόμος στο πρόσωπο του κοριτσιού που έτρεχε γυμνό στη μέση του δρόμου για να γλιτώσει ενώ οι Αμερικανοί ισοπέδωναν το χωριό της με βόμβες ναπάλμ άλλαξε την κρίση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τον πόλεμο του Βιεντάμ. Στις 8 Ιουνίου 1972, ο φωτογράφος του Associated Press, Huynh Cong Ut, σήκωσε τη μηχανή του μπροστά στο πλήθος που έτρεχε πανικόβλητο και απαθανάτισε την εικόνα-σήμα κατατεθέν που περιέγραψε με ακρίβεια τη φρίκη του πολέμου.

Η 52χρονη πλέον Kim Phuc, σαράντα περίπου χρόνια αργότερα, λαμβάνει ιατρική θεραπεία για τα τραύματα που υπέστη μετά τη βομβιστική επίθεση στο χωριό Trang Bang εναντίον αμάχων. Η θρυλική γυναίκα στις αρχές της δεκαετίας του 1990 μετακόμισε με τον άνδρα της στον Καναδά. Έπειτα από πολλές προσπάθειες να απελευθερωθεί από τα σημάδια της δεν τα κατάφερε. Φέτος μετέβη στο Μαϊάμι προκειμένου να επισκεφτεί έναν δερματολόγο ειδικό στη θεραπεία εγκαυμάτων.

Ο Jill Waibel ελπίζει πως μέσω μιας συγκεκριμένης θεραπείας η γυναίκα θα ανακουφιστεί από τους πόνους που προκλήθηκαν από την έκρηξη, ενώ η πληγή η οποία εκτείνεται από το αριστερό χέρι μέχρι και το λαιμό της, αφήνοντας σημάδια και στην πλάτη, θα επουλωθεί. «Τόσα χρόνια πίστευα πως τα σημάδια θα μείνουν για πάντα στο σώμα μου, δεν είχα καμία ελπίδα», εξηγεί η Phuc μιλώντας στους δημοσιογράφους του Associated Press.

kim 1

O 21χρονος τότε φωτογράφος που τράβηξε με τη μηχανή του το κορίτσι να ουρλιάζει διακρίθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ για τη φωτογραφία του. Όπως ο ίδιος αναφέρει: «Έκλαψα όταν την είδα να τρέχει. Όταν λιποθύμησε μπροστά μου σκέφτηκα πως εάν κάτι συνέβαινε και πέθαινε αυτό το παιδί θα έπρεπε να αυτοκτονήσω».

kim 2

 

Το κορίτσι άρχισε να τρέχει πίσω από τον μεγαλύτερο αδερφό της. Δεν έβλεπε τίποτα άλλο μπροστά της. Δεν έβλεπε τους πολεμικούς ανταποκριτές των ξένων media που είχαν μαζευτεί ακριβώς απέναντί της. Έτρεχε, έκλαιγε και ούρλιαζε. Και κάποια στιγμή λιποθύμησε, επισημαίνει. Ο 21χρονος Βιετναμέζος πήρε το 9χρονο κοριτσάκι στα χέρια, μπήκε στο αυτοκίνητο και έτρεξε στο πιο κοντινό νοσοκομείο. Οι γιατροί του είπαν ότι ήταν πολύ αργά. Κούνησε επιδεικτικά μπροστά τους την κάρτα που επιβεβαίωνε πως δούλευε για αμερικανικά ΜΜΕ και απαίτησε από τους γιατρούς να κάνουν τα αδύνατα δυνατά.

kim 3

«Θεωρώ πως είμαι τυχερή που κατάφερα να ζήσω. Όταν ήμουν παιδί μου άρεσε να σκαρφαλώνω στα δέντρα προκειμένου να κόβω φρούτα και άλλους καρπούς. Μετά το δυστύχημα δεν μπορούσα να κάνω τίποτα από όλα αυτά», σημειώνει η Phuc. Ο γιατρός προβλέπει πως η γυναίκα θα χρειαστεί περίπου επτά αγωγές οι οποίες θα διαρκέσουν περίπου εννέα μήνες.

kim 6

kim 8

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman