ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

To νησί των πνιγμένων

Tweet
Share
Image 1
Image 2
Image 3
Image 4
Image 5
Image 6
Image 7
Image 8
Tweet
Share

Για μέρες μετά τη βύθιση του πλοίου, η θάλασσα συνέχισε να ξεβράζει άψυχα σώματα.  Ακόμα και οι εθελοντές διασώστες λύγισαν όταν είδαν το θέαμα. Στο όχημα που μεταφέρει τα νεκρά κορμιά μια γυναίκα φωνάζει πάνω από το χαμένο μωρό της κοιτάζοντας το τυλιγμένο σε ένα άσπρο σεντόνι. Πιο δίπλα, ένα μικρό κορίτσι φορά ακόμα το ροζ παλτό της παρά το γεγονός πως έχει πεθάνει. Στα χέρια της κρατά το σωσίβιο του.

Στις 28 Οκτωβρίου ανετράπη ακόμα μια βάρκα που μετέφερε εκατοντάδες πρόσφυγες από τη Συρία. Όταν έπεσε το σκοτάδι, ψαράδες και τοπικοί εθελοντές ρίχτηκαν στη μάχη για να σώσουν όποιον είχε απομείνει στη ζωή. Πολλοί άφησαν την τελευταία τους πνοή λόγω του κρύου.

Την εβδομάδα που πέρασε αποδείχθηκε πως η τραγωδία ήταν ακόμα μεγαλύτερη απ’ ότι αρχικά είχε υπολογιστεί. Τα άψυχα σώματα που βρέθηκαν μέσα στα φύκια ήταν πολλά, το ίδιο και τα σωσίβια που έφταναν στην ακτή.  Η εικόνα του 3χρονου Aylan θα μας θυμίζει πάντα τη μάχη των ανθρώπων εκείνων που θέλουν να φύγουν από την πατρίδα τους για να σωθούν και τελικά καταλήγουν στο θάνατο.

Οι οικογένειες που εγκαταλείπουν το συριακό έδαφος και βρίσκονται στα νερά ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία είναι όλο και περισσότερες. Από τη μία πλευρά ευθύνονται οι ίδιοι οι λαθρέμποροι, οι οποίοι με στόχο να αυξήσουν τα κέρδη τους δεν υπολογίζουν τίποτα και ρίχνουν στο νερό δεκάδες ψυχές μέσα σε αναξιόπιστα σκάφη.

Στο νεκροτομείο της Λέσβου υπάρχουν 60 άτομα που δεν έχουν αναγνωριστεί, πολλά από τα οποία χάθηκαν την 28η Οκτωβρίου. Oι γιατροί στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης δεν μπορούν με ακρίβεια να πουν πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα. Ο επικεφαλής του νεκροτομείου εξηγεί πως η χειρότερη στιγμή στη δουλειά του είναι όταν βλέπει μικρά παιδιά, αγόρια, κορίτσια, όλα μικρά παιδιά.

dr 3

O καθηγητής στο Coventry University, Heaven Crawley, που εξειδικεύεται σε θέματα μετανάστευσης μετέβη στο νεκροταφείο του Αγίου Παντελεήμονα που άλλοτε απαγορεύονταν να θάβονται ξένοι. Με ότι μάρμαρο απέμεινε σηματοδοτήθηκαν οι τάφοι των πνιγμένων προσφύγων. Η φράση «άγνωστο παιδί» ξεχωρίζει σε πολλά μνημεία.

dr 4

Ο καθηγητής περιγράφει την οδυνηρή εικόνα μιας μητέρας να εξομολογείται πως άφησε το παιδί της στη θάλασσα. Η γυναίκα ξεκίνησε το ταξίδι με το γιο και την κόρη της για να φτάσει στη Γερμανία και να συναντήσει τον άνδρα της. Η βάρκα τους όμως ανατράπηκε και εκείνη δεν κατάφερε να κρατήσει το δέκα μηνών παιδί τους. Δεν μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο από το να αφήσει το μικρό και να συνεχίσει το ταξίδι με την κόρη της προκειμένου να φτάσουν στη στεριά.

dr 7

Η Λέσβος είναι ένα μικρό νησί στο Αιγαίο στο οποίο κατοικούν περίπου 86.000 άνθρωποι που εργάζονται ως ψαράδες ή ασχολούνται με τον τουρισμό. Μόνο φέτος γύρω στους 340.000 πρόσφυγες έφτασαν στο νησί. 

dr 9

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman