ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Δώρισε κι εσύ λίγο αίμα στο συνάνθρωπό σου!

Tweet
Share
Tweet
Share

Δώσε κι εσύ αίμα και σώσε ένα συνάνθρωπό σου που το έχει ανάγκη. Με το μότο αυτό η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Bloode προωθεί την εθελοντική αιμοδοσία και δίνει κίνητρο στον καθένα ξεχωριστά… να δωρίσει λίγες σταγόνες αίματος στον διπλανό του! «Η ιδέα γεννήθηκε το 2012, όταν η φίλη μου Ναταλία Μπουγαδέλλη έψαχνε αίμα για την γιαγιά της που νοσηλευόταν», αναφέρει μιλώντας στο penna.gr η Ναταλία Κρίτσαλη, ένα από τα μέλη της δημιουργικής ομάδας. «Για αρκετά χρόνια ήταν μια ιδέα που μας βασάνιζε ως σκέψη και το 2014 ξεκίνησε η προσπάθεια μας να στήσουμε μία ομάδα η οποία θα μπορεί να τρέξει το Bloode. Έτσι το φθινόπωρο του 2014 μαζί με τον Παναγιώτη Σφήκα και τον Αλέξανδρο Σωτηρόπουλο ξεκινήσαμε τη δράση ως μία κοινωνική πρωτοβουλία που είχε στόχο να ανακουφίσει τους ανθρώπους που ψάχνουν αίμα», προσθέτει.

Μέχρι σήμερα οι νέοι στους οποίους απευθύνεται η πλατφόρμα είναι δεκτικοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν. «Οι αιμοδότες μας σε ποσοστό 85% δίνουν για πρώτη φορά αίμα και αυτό είναι η κινητήριος δύναμη για να συνεχίσουμε», σημειώνει χαρακτηριστικά η Ναταλία. Ο βασικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι δεν γίνονται αιμοδότες, σύμφωνα με έρευνες, είναι επειδή δεν γνωρίζουν την ανάγκη και το μέγεθος του προβλήματος. Υπάρχουν κι άλλοι που δεν παίρνουν την απόφαση επειδή υπάρχει φόβος για τη διαδικασία της αιμοδοσίας, η οποία όμως είναι ανώδυνη. Εξάλλου η ευχάριστη σκέψη ότι μια φιάλη αίματος μπορεί να σώσει μέχρι και τρεις ανθρώπους νικά την τυχόν δυσάρεστη σκέψη της αιμοδοσίας.

bloode 4

Όσον αφορά την έλλειψη αίματος στη χώρα μας, ευτυχώς το πρόβλημα είναι περιορισμένο ενώ οι ασθενείς στα νοσοκομεία δεν κινδυνεύουν. Σε ποσοστό γύρω στο 50% στηριζόμαστε σε δότες αντικατάστασης, δηλαδή συγγενείς και φίλους του ασθενή που δίνουν την αντίστοιχη ποσότητα αίματος που θα μεταγγισθεί, εξηγεί η Ναταλία. «Αυτό είναι το άσχημο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η εθελοντική αιμοδοσία είναι πιο ασφαλής σε όρους ποιότητας του αίματος. Στόχος είναι και η Ελλάδα να προστεθεί στον κατάλογο των χωρών που ικανοποιεί τις ανάγκες της μόνο από εθελοντές αιμοδότες», συμπληρώνει.

bloode 6

Όπως περιγράφει στη συνέχεια, κάθε αρχή όταν τολμάς να αλλάξεις κάτι είναι δύσκολη. Η προσπάθεια του Bloode ήταν μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της αιμοδοσίας σε σχέση με ό,τι γινόταν μέχρι σήμερα. Η κοινωνική επιχειρηματικότητα είναι ακόμα ενοχοποιημένη στην Ελλάδα και ειδικά στο θέμα της αιμοδοσίας που είναι τόσο ευαίσθητο, ενώ η κριτική και η καχυποψία ήταν μεγάλη στην αρχή. «Δώσαμε τον αγώνα μας για να υποστηρίξουμε την προσπάθεια μας, να δημιουργήσουμε τις πρώτες συνεργασίες ειδικά με τους δημόσιους φορείς, αλλά έναν χρόνο μετά δικαιωθήκαμε καθώς το αποτέλεσμα δείχνει ότι οι νέοι δίνουν αίμα και μας εμπιστεύονται, το ίδιο και οι δημόσιοι φορείς».

Η ιδέα του Bloode γεννήθηκε το 2012

Στην Ευρώπη και την Αμερική τα ποσοστά της εθελοντικής αιμοδοσίας είναι πολύ υψηλότερα και στις περισσότερες χώρες οι ετήσιες ανάγκες αίματος ικανοποιούνται σε ποσοστό κοντά στο 100% από εθελοντές αιμοδότες. Η αιμοδοσία είναι θέμα κουλτούρας και εκπαίδευσης, πρέπει να το θυμάσαι από μόνος σου δυο φορές το χρόνο να πηγαίνεις σε ένα νοσοκομείο κοντά σου και να δίνεις αίμα. Υπάρχουν όμως και χώρες όπου η κατάσταση είναι παρόμοια με αυτή της Ελλάδας, όπως το Ισραήλ ή χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Αιμοδότης μπορεί να γίνει κάθε υγιής πολίτης μεταξύ 18 και 65 χρονών που είναι πάνω από 52 κιλά. Σε ορισμένες περιπτώσεις –όταν κάποιος έχει κάνει τατουάζ ή νοσεί από κάποια ασθένεια για παράδειγμα- μπορεί να αποκλειστεί προσωρινά από την αιμοδοσία.

bloode 5

«Δυστυχώς και στην αιμοδοσία όπως σε πολλούς τομείς της κοινωνίας μας έχουν καταγραφεί περιστατικά κατά τα οποία εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα και όχι το κοινό. Λόγου χάρη υπάρχουν σύλλογοι αιμοδοσίας και δήμοι που είναι υπόδειγμα κοινωνικής προσφοράς και άλλοι που εκμεταλλεύονται την αιμοδοσία. Το ίδιο ισχύει και για τα νοσοκομεία. Για να τα αντιμετωπίσουμε πρέπει να τα απομονώσουμε, να μην συμμετέχουμε σε αυτά και αν κάτι πέσει στην αντίληψη μας να το επικοινωνήσουμε για να μην επαναληφθεί», καταλήγει η Ναταλία.

Επόμενος στόχος του Bloode, σύμφωνα με την ίδια, είναι η επικοινωνία με τα παιδιά και η καλλιέργεια του πνεύματος του εθελοντισμού σε μικρές ηλικίες μέσω διασκεδαστικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και παιχνιδιών. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Bloode πατήστε εδώ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman