ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Παίξε Χρήστο επειγόντως

Tweet
Share
Tweet
Share

Ποιος να το΄ λεγε ότι εκείνο το βράδυ του xειμώνα το 1963, όταν ένας συνεσταλμένος 16άρης περνούσε με δέος τη δίφυλλη πόρτα της μυθικής "Τριάνας" του Χειλά, θα άνοιγαν καινούργιοι δρόμοι στο λαϊκό τραγούδι. Από το βάθος του λαϊκού κέντρου, που έσταζε ιστορία, ακουγόταν η στεντόρεια φωνή του Στέλιου στον οποίον τον έστειλε αυθωρεί ο γλυκύτατος ρεμπέτης Γιάννης Παπαϊωάννου μόλις διαπίστωσε την εντυπωσιακή δεξιοτεχνία του στο μπουζούκι.

«Από μικρό παιδί ήμουν Καζαντζιδικός, γιατί κι εγώ ήμουν πονεμένος από τη φτώχεια», λέει όταν θυμάται εκείνη την τυχερή του ημέρα.

Ο Χρήστος Νικολόπουλος, για τον οποίον μιλάμε, κατάφερε έκτοτε, και για μισόν αιώνα, να μας χαρίζει ανεπανάληπτα τραγούδια, που βρίσκονται στα χείλη καθενός. Φίλεργος, σεμνός, ακέραιος, αξιοπρεπής, δεν διεκδίκησε ποτέ τα φώτα της δημοσιότητας με βεντετισμούς και φτηνά κολπάκια, ζώντας διακριτικά στο ημίφως, χωρίς ποτέ να την ψωνίσει, αν και αυτόν θα τον έπαιρνε, από την επιτυχία.

Και πως θα μπορούσε άλλωστε; Παρέμεινε μέσα του, εκείνο το παιδί μιας φτωχής αγροτικής οικογένειας από το Καψοχώρι Ημαθίας που έφυγε πριν ακόμα ανδρωθεί ηια να εγκατασταθεί σε ένα πλίθινο σπιτάκι στον Κολωνό, με μοναδική αποσκευή ένα μπουζούκι και τα όνειρά του να ξεφύγει από το αποπνικτικό περιβάλλον μιας άσημης επαρχιακής πολίχνης. 

Έκτοτε, κεντά τους λαϊκούς καϋμούς και τις χαρές των ανθρώπων, αυθεντικά και με σπάνια καθαρότητα, ένας ρωμαλέος πυλώνας των λαϊκών τρόπων και του ήθους που είχε αυτή η χώρα προτού ξεσπάσει ο καταναλωτικός κατακλυσμός και η επικράτηση του "δήθεν". 

Με μοναδική εξαίρεση τον κορυφαίο Γρηγόρη Μπιθικότση-κι αυτό από συγκυρία και για ειδικούς λόγους- δεν υπάρχει τραγουδιστής που να μην έχει πει τραγούδια του. Κι όλα αυτά τα χρόνια, δουλεύοντας με συνέπεια στη νύχτα, ανέδειξε πολλούς ταλαντούχους καλλιτέχνες που γράφουν τώρα την προσωπική τους ιστορία.

Συνειδητοποιώντας, όμως, όπως λέει και ο ίδιος ότι καθώς περνάει ο καιρός, κάποια συμβάντα της πολυκύμαντης ζωής του ξεθωριάζαν, οργάνωσε τη σκέψη του και σε συστηματικές συναντήσεις με τον ερευνητή- συγγραφέα Κώστα Μπαλαχούτη, κατέθεσε τις πλούσιες εμπειρίες του στο χαρτί. 

Καρπός αυτής της συνεργασίας, η βιογραφία του μεγάλου συνθέτη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αλκυών, παρουσιάζεται την Τέταρτη 17 Φεβρουαρίου στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, στην οδό Σταδίου 13, ώρα 7 μ.μ. Ομιλητές, μεταξύ άλλων, θα είναι φίλοι και συνεργάτες του, όπως ο δημοσιογράφος- στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας, ο δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής Γιώργος Λιάνης και ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Ανδρέας Ανδρεόπουλος. Η έκδοση περιέχει CD με ηχογραφήσεις από το τεράστιο αρχείο του, ενώ η εκδήλωση θα κλείσει, όπως πρέπει, με τραγούδι! 

 

Πρόκειται για τη βιογραφία ενός ανεπανάληπτου συνθέτη, ενός βιρτουόζου του μπουζουκιού, ενός πρωταγωνιστή, αλλά και εργάτη της τέχνης του. Μνημειώδεις στιγμές του ελληνικού τραγουδιού, μνήμες, πρόσωπα, καταστάσεις, πολύτιμες πληροφορίες, μαγικές, αλλά και πικρές στιγμές και γοητευτικά παραλειπόμενα

Οι σπουδαίοι συνοδοιπόροι και το κλίμα των εποχών που έλαμψαν μαζί του σε συνδυασμό με το σήμερα, όπου ο Νικολόπουλος συνεχίζει να μας χαρίζει ακριβά αποστάγματα μέσα από το ανεξάντλητο οπλοστάσιό του. Όλα αυτά και άλλα μοναδικά μέσα από τη ματιά ενός διακεκριμένου μουσικού ερευνητή, συγγραφέα και ξεχωριστού ανθρώπου του τραγουδιού.

 

O Νικολόπουλος είναι γέννημα της μεγάλης σχολής του ρεμπέτικου. Προέρχεται απολύτως από τη φλέβα του Τσιτσάνη, του  Καλδάρα, του Παπαϊωάννου, του Μητσάκη, του Χιώτη. Προσπάθησε και πέτυχε να ανανεώσει το είδος και να δημιουργήσει επιτυχίες που τραγουδήθηκαν και τραγουδιούνται ακόμη και σήμερα σε όλα τα πάλκα της Ελλάδας.

Λευτέρης Παπαδόπουλος

 

Τα τραγούδια του έχουν ευρηµατικές µελωδίες που χτυπάνε αµέσως στην καρδιά µας... Συνεργάστηκε µε τους µεγάλους στιχουργούς. Είναι πασίγνωστος σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όπου υπάρχουνΈλληνες. Αυτό µόνο ο Μανώλης Χιώτης το είχε καταφέρει πριν από αυτόν.

Χάρις Αλεξίου

 

Οι δισκογραφικές εταιρείες θα έπρεπε να του στήσουν ανδριάντα… Ο Χρήστος είναι αναµφισβήτητα ο σπουδαιότερος λαϊκός συνθέτης της γενιάς του.

Γιώργος Νταλάρας

VIDEO

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman