ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα αναστενάρια

Tweet
Share
Tweet
Share

Κάθε χρόνο από τις 21 έως 23 Μαϊου, προς τιμήν των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης αναβιώνουν τα Αναστενάρια, παλαιό τελετουργικό έθιμο με εκτέλεση πυροβασίας, χαρακτηριστική εκδήλωση λαϊκής μας λατρείας.

Για τα αναστενάρια έχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις και ερμηνείες, οι περισσότερες τα αναγάγουν στην προχριστιανική παράδοση της οποίας οι ρίζες βρίσκονται στην διονυσιακή λατρεία. Παράλληλα όμως δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε και κάποια άμεση σχέση τους με την χριστιανική θρησκεία, όπως συμβαίνει και σε άλλες εθιμικές εκδηλώσεις.

Στο τελετουργικό τους περιλαμβάνονται εκστατικοί χοροί συνοδευόμενοι από λύρα και νταούλια, περιφορές εικονισμάτων, θυσίες ζώων, χρήση αγιάσματος και η εντυπωσιακή πυροβασία των πιστών από την οποία έγινε κυρίως γνωστό αυτό το δρώμενο.

Τα πολυσυζητημένα αναστενάρια ρίζωσαν και γίνονται σήμερα στην Αγία Ελένη και Κερκίνη Σερρών, στον Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης, στην Μελίκη Ημαθίας και στη Μαυρολεύκη της Δράμας.

anastenaria

Οι ίδιοι οι Αναστενάρηδες θεωρούν το έθιμό τους αυτό ύψιστη εκδήλωση τιμής, αγάπης και σεβασμού προς τους αγίους Κωνσταντίνου και Ελένης. Οι εικόνες των αγίων αποτελούν κειμήλια για τους Αναστενάρηδες που τις κρατούν στις στιγμές της μυσταγωγίας αντλώντας από αυτές την απαραίτητη ψυχολογική δύναμη για την σωματική δοκιμασία τους.

Το φαινόμενο της ακαϊας και η αναλγησία των πυροβατών, είναι πραγματικά εντυπωσιακό φαινόμενο και έχουν γι αυτό διατυπωθεί πολλές και ποικίλες θεωρίες, όπως η αυθυποβολή και ετεροϋποβολή, η εφίδρωση των ποδιών κ.λ.π που ερμηνεύουν ορθολογιστικά αυτό το φαινόμενο με βάση γνωστούς νόμους της νευροφυσιολογίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman