ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Μη μου ξαναστείλεις mail εκτός εργασίας!

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Χαλαρώνετε σε μια εξωτική παραλία με το αγαπημένο σας κοκτέιλ στο χέρι και το τελευταίο που θέλετε είναι κάποιος να σας χαλάσει την ηρεμία που με ανυπομονησία περιμένατε όλη την εβδομάδα. Και ξαφνικά… Ένα mail ή sms από το γραφείο φτάνει! Ακόμα κι αν δεν υπάρχει καμία ανάγκη να αναλάβουμε δράση μέχρι τη Δευτέρα, η ανεπιθύμητη εισβολή της επαγγελματικής ζωής στην ιδιωτική, μπορεί να εξαφανίσει τη χαρά μέσα σε λίγα μόλις λεπτά.

Ακολουθώντας την τακτική αυτή στη Γαλλία, σύμφωνα με νέο νόμο, αν μια εταιρεία έχει 50 ή περισσότερους εργαζόμενους, δεν μπορεί να τους στέλνει email η sms μετά το τυπικό ωράριο εργασίας. Με τη νέα ρύθμιση οι εργαζόμενοι μπορούν πλέον να αξιοποιήσουν πλήρως το χρόνο που βρίσκονται εκτός εργασίας. Κι όλα αυτά στην ψηφιακή εποχή όπου γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να αποστασιοποιηθούν από το χώρο εργασίας κατά τις ώρες που δεν εργάζονται.

«Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει πολύ περισσότερη δουλειά που σχετίζεται με το στρες σήμερα, και το άγχος είναι κάτι σταθερό», λέει στο BBC ο Benoit Hamon της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

ergasia 1

«Οι εργαζόμενοι αφήνουν το γραφείο τους, αλλά δεν αφήνουν την εργασία τους. Παραμένουν συνδεδεμένοι με ένα είδος ηλεκτρονικού λουριού, σαν σκυλιά. Τα κείμενα, τα μηνύματα στο κινητό και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κατακλύζουν τη ζωή του ατόμου, μέχρι που τελικά αυτό καταρρέει».

Ο νέος νόμος ορίζει ότι οι εταιρείες μπορούν να διαπραγματεύονται τις πολιτικές που περιορίζουν την διάχυση της εργασίας στην ιδιωτική ζωή των εργαζομένων τους. Αν και δεν υπάρχουν κυρώσεις για τις εταιρείες που παραβιάζουν την τροπολογία, οι εταιρείες καθιερώνουν «χάρτες καλής συμπεριφοράς» που καθορίζουν τις ώρες κατά τις οποίες οι εργαζόμενοι είναι ελεύθεροι να αποσυνδεθούν από τα ψηφιακά τους μέσα που συνδέονται με την εργασία τους. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2021 Premium S.A. All Rights Reserved.