ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Μια γέννηση που συγκινεί μέσα σε ένα διασωστικό πλοίο(vid)

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου (στις 7 π.μ. τοπική ώρα) ένα υγιέστατο μωρό γεννήθηκε στο διασωστικό πλοίο Aquarius των οργανώσεων Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) και SOS MEDITERRANEE που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο.

Πώς μπορεί το 2016 να συμβαίνει ακόμα αυτό; Αυτές οι οικογένειες, άνθρωποι ευάλωτοι, έγκυες γυναίκες, μικρά μωρά, αγέννητα μωρά, αναγκάζονται να ρισκάρουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο όταν θα έπρεπε να τους προσφέρεται υποστήριξη και προστασία.

Το αγοράκι γεννήθηκε σε διεθνή ύδατα από Νιγηριανούς γονείς οι οποίοι του έδωσαν το όνομα Newman Otas. Οι γονείς Otas και Faith και τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια Victory (επτά χρονών) και Rollres (πέντε χρονών) διασώθηκαν από μια υπερφορτωμένη πλαστική βάρκα 24 ώρες νωρίτερα.

Συνολικά 392 άνθρωποι επιβιβάστηκαν στο διασωστικό πλοίο μετά τη διάσωσή τους από δύο βάρκες και μια ακόμα μετεπιβίβαση από άλλο σκάφος. Από αυτούς, οι 155 είναι ανήλικοι κάτω των 18 ετών, οι περισσότεροι εκ των οποίων (141) ταξιδεύουν μόνοι τους, χωρίς κάποιον γονέα ή συνοδό. Υπάρχουν επίσης 11 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών και πλέον τέσσερα βρέφη που δεν έχουν συμπληρώσει το πρώτο έτος.

Η μητέρα Faith του νεογνού ανέφερε: «Είχα πολύ άγχος στη βάρκα, καθόμουν στο πάτωμα με τις άλλες γυναίκες και τα παιδιά. Είχα πανικοβληθεί ότι θα γεννήσω. Ένιωθα το μωρό να κινείται, μια προς τα κάτω και μια προς τα πάνω. Είχα συσπάσεις για τρεις μέρες».

Η μαία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Jonquil Nicholl που πραγματοποίησε τη γέννα, δήλωσε αμέσως μετά: «Είχαμε μια πολύ φυσιολογική γέννα σε επικίνδυνα μη φυσιολογικές συνθήκες. Τρομάζω στη σκέψη τι θα είχε συμβεί αν το μωρό ερχόταν 24 ώρες νωρίτερα, σε αυτή την πλαστική βάρκα, με καύσιμα στον πυθμένα όπου κάθονταν οι γυναίκες, η μία πάνω στην άλλη, χωρίς καθόλου χώρο να κινηθούν, στο έλεος της θάλασσας. Και 48 ώρες νωρίτερα περίμεναν στην ακτή στη Λιβύη χωρίς να γνωρίζουν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον. Πώς μπορεί το 2016 να συμβαίνει ακόμα αυτό; Αυτές οι οικογένειες, άνθρωποι ευάλωτοι, έγκυες γυναίκες, μικρά μωρά, αγέννητα μωρά, αναγκάζονται να ρισκάρουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο όταν θα έπρεπε να τους προσφέρεται υποστήριξη και προστασία».   

*Συγκεντρωτική εικόνα στις 12 Σεπτεμβρίου – Από την έναρξη των επιχειρήσεων, στις 21 Απριλίου 2016, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στα διασωστικά πλοία Dignity,Bourbon Argos και Aquarius (σε συνεργασία με την SOS Mediterranee) διέσωσαν 12.003 ανθρώπους σε 89 διαφορετικές επιχειρήσεις διάσωσης.

 

VIDEO

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2022 Premium S.A. All Rights Reserved.