ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Tweet
Share
Tweet
Share

Οι μήνες πριν το Νοέμβρη του ’73 προϊδέαζαν γι’ αυτό που θα επακολουθούσε. Η κατάληψη της Νομικής τον προηγούμενο Φεβρουάριο και οι απεργίες που σημειώθηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες στην Αθήνα ήταν χαρακτηριστικά παραδείγματα της έκρυθμης κατάστασης.

 

Χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενοι στις 4 Νοεμβρίου μετατρέπουν το μνημόσυνο του Γ. Παπανδρέου σε αντιχουντική εκδήλωση, εξαπλώνοντας τις συγκρούσεις με την αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας. Κάποιες ημέρες μετά η κατάληψη του Πολυτεχνείου αρχίζει να γίνεται γνωστή και πολίτες συρρέουν στο κτίριο από διαφορετικές κατευθύνσεις.

Συνθήματα όπως "Κάτω η Χούντα", "Έξω οι Αμερικάνοι", "Επανάσταση Λαέ", "Γενική Απεργία", "Ο λαός στους δρόμους", "Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία", είναι μερικά από αυτά που γίνονται σήμα κατατεθέν την εξέγερσης των φοιτητών. Μαθητές, εργάτες, οικοδόμοι, αγρότες φτάνουν τις επόμενες μέρες στο κτίριο του Πολυτεχνείου και ενώνονται στον αντιδικτακτορικό αγώνα μαζί με τους φοιτητές.

Τις επόμενες ώρες στους δρόμους της πόλης οι διαδηλώσεις συνεχίζονται με ξυλοδαρμούς και δολοφονίες. Η χούντα είχε βάψει την εξέγερση με αίμα. Η έντονη λογοκρισία που ασκούνταν την περίοδο εκεί στον Τύπο είναι εμφανής στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων που κυκλοφορούν τις επόμενες ημέρες.

vima

vima 2

ebros

vradini

vradini 2

free

akro

nea

apoge

estia

taxi

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman