ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πόσοι δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν το 2016;

Tweet
Share
Tweet
Share

Η ιστορία του διεθνούς φήμης Τούρκου πιανίστα, Φαζίλ Σάι, αξίζει την προσοχή μας. Ο Σάι, ένας από τους πιο σημαντικούς κλασικούς συνθέτες της σύγχρονης Τουρκίας και αναγνωρισμένος σε διεθνές επίπεδο συνήθιζε να ασκεί κριτική στη συντηρητική κυβέρνηση Ερντογάν. Έχει εκφράσει την αθεΐα του, θεωρεί τους ευλαβικούς μουσουλμάνους της κυβέρνησης καταστροφικούς για την Τουρκία και έχει δηλώσει επανειλημμένα την πρόθεση του να μεταναστεύσει.

 

sai

Τα προηγούμενα χρόνια ο μουσικός είχε αναρτήσει διάφορα καυστικά σχόλια στο Twitter για το Ισλάμ: "Το κάλεσμα του μουεζίνη για την βραδινή προσευχή διαρκεί μόλις 22 δευτερόλεπτα. Presstissimo con fuoco! Γιατί τόση βιασύνη; Κάποια ερωμένη; Ή μήπως περιμένει η ρακή στο τραπέζι;"

Σε μια αιχμηρή αναφορά του απέναντι στους ισλαμοσυντηρητικούς πολιτικούς, έγραψε επίσης ότι "όλοι οι ηλίθιοι, ο υπόκοσμος, οι γελοίοι και οι κλέφτες είναι επίσης πιστοί του Αλλάχ". Ο Σάι κατηγορήθηκε για προσβολή θρησκευτικών αξιών, ενώ το 2013 καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 μηνών με αναστολή για τα σχόλια που είχε αναρτήσει. Τελικά τον Σεπτέμβρη το τουρκικό δικαστήριο τον απάλλαξε από τις κατηγορίες.

Ποιοι ορθώνουν ανάστημα ενάντια στον αδίστακτο Ερντογάν; Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι φημίζονται για τη μαχητικότητά τους, όπως ωστόσο αποδεικνύεται η φωνή τους φιμώνεται χαρίζοντας στη χώρα μια αρνητική πρωτιά.

kesk

Η περίπτωση της Ερέν Κεσκίν, της πρώην αρχισυντάκτριας στην εφημερίδας Οζγκιούρ Γκιουντέμ, δικηγόρου και ακτιβίστριας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έρχεται να προστεθεί στη λίστα με τις δεκάδες διώξεις ενάντια σε δημοσιογράφους, καλλιτέχνες και διανοούμενους που ζουν και εργάζονται στην Τουρκία. Η Kεσκίν στο παρελθόν είχε κάνει έκκληση σε αυτούς που μένουν σιωπηλοί για όλα όσα συμβαίνουν να δράσουν, ενώ είχε χαρακτηριστικά επισημάνει: “Πολλοί άνθρωποι μένουν σιωπηλοί. Αυτοί οι οποίοι σωπαίνουν να ξέρουν πως θα έρθει και η σειρά τους. Το κράτος αυτό το γνωρίζουμε, αλλά θυμώνω με αυτούς που σωπαίνουν”.

Η ακτιβίστρια με βάση το άρθρο 301 που είχε προκαλέσει μεγάλες αντιπαραθέσεις, καταδικάστηκε 10 χρόνια αργότερα για δηλώσεις που είχε κάνει σε μια εκδήλωση, ασκώντας κριτική για τον θάνατο του 12χρονου Ουγούρ Καϊμάζ από σφαίρα αστυνομικού.

Η ελευθερία του λόγου βρίσκεται ξανά σε κίνδυνο και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι εν έτει 2016, περισσότεροι από 300 εκπρόσωποι του Τύπου βρίσκονται στη φυλακή. Ο Μοχάμεντ Ταμάλτ φυλακίστηκε το καλοκαίρι από τις αρχές της Αλγερίας και πέθανε έπειτα από 6μηνη απεργία πείνας.

tam

Ο αριθμός των δημοσιογράφων που κρατούνται ή είναι φυλακισμένοι σε όλο τον κόσμο σημείωσε αύξηση, κάτι που οφείλεται κυρίως στην κατάσταση στην Τουρκία, όπου περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι και άνθρωποι που εργάζονται στα μέσα ενημέρωσης βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φυλακή, καταγγέλλει η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) στην ετήσια έκθεσή της.

"Αυτή τη στιγμή, 348 δημοσιογράφοι (περιλαμβανομένων μπλόγκερ και freelancers) είναι φυλακισμένοι σε όλο τον κόσμο, γεγονός που αποτελεί αύξηση 6% σε σχέση με το 2015. Ο αριθμός των επαγγελματιών δημοσιογράφων που κρατούνται αυξήθηκε κατά 22%" και "τετραπλασιάστηκε στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο", αναφέρει στην έκθεσή της η μη κυβερνητική οργάνωση.

"Ο αριθμός των γυναικών δημοσιογράφων που είναι φυλακισμένες αυξήθηκε από 5 το 2015 σε 22 φέτος, γεγονός που μαρτυρά ότι ολοένα και περισσότερες γυναίκες ασχολούνται με το επάγγελμα, αλλά κυρίως την καταστροφή που σημειώνεται στην Τουρκία, όπου το ένα τρίτο των γυναικών δημοσιογράφων βρίσκεται υπό κράτηση", υπογραμμίζουν οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα.

Εκτός από την Τουρκία, στην Κίνα, το Ιράν και την Αίγυπτο συγκεντρώνονται περισσότερα από τα δύο τρίτα των φυλακισμένων δημοσιογράφων, επισημαίνει η ΜΚΟ, η οποία ζητεί τον διορισμό ειδικού εκπροσώπου για την ασφάλεια των δημοσιογράφων που να εξαρτάται άμεσα από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

Από την άλλη, μείωση έχει σημειώσει ο αριθμός των δημοσιογράφων που κρατούνται όμηροι σε σχέση με το 2015: 52 δημοσιογράφοι, κυρίως τοπικοί, κρατούνται όμηροι σε όλο τον κόσμο, έναντι 61 πέρυσι.

Φέτος οι όμηροι βρίσκονται κυρίως στη Μέση Ανατολή, τη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ. Στη Συρία και το Ιράκ μόνο το Ισλαμικό Κράτος κρατά ομήρους 21 δημοσιογράφους.

Σε μια άλλη έκθεση που δημοσιεύθηκε επίσης σήμερα, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) κάνει λόγο για 259 κρατούμενους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο το 2016, εκ των οποίων οι 81 στην Τουρκία.

Kυριακή Αξιώτη 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman