ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Το προφίλ της Ελληνίδας κακοποιημένης γυναίκας

Tweet
Share
Tweet
Share

Εμβρόντητο είχε μείνει το Πανελλήνιο με εκείνο τον ψευτονταή που δεν δίστασε να δείρει τη γυναίκα του σε δημόσια θέα στις εξέδρες του Καλλιμάρμαρου, στη συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου.

Ξανάφερε έτσι στο προσκήνιο με τον πιο αποκρουστικό τρόπο, το πρόβλημα που χιλιάδες γυναίκες βιώνουν μαρτυρικά εντός των τειχών, όταν κλείνουν οι πόρτες (και τα αυτιά των γειτόνων...) και βρίσκονται αντιμέτωπες με την κτηνώδη σκαιότητα.

Για τις γυναίκες που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία, η Γενική Γραμματεία Ισότητας υπενθυμίζει ότι έχει δημιουργήσει ένα πανελλαδικό υποστηρικτικό δίκτυο 62 Συμβουλευτικών Κέντρων και Ξενώνων όπου μπορούν να τις βοηθήσουν να ξαναπάρουν τη ζωή στα χέρια τους, να αποφασίσουν οι ίδιες πώς θέλουν να ζήσουν. Εξειδικευμένη βοήθεια μπορούν να λάβουν και μέσω της τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης 15900.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα έξι χρόνια λειτουργίας της, η Γραμμή έχει δεχθεί 28.114 κλήσεις και 391 ηλεκτρονικά μηνύματα. Από το σύνολο των κλήσεων που αφορούσαν σε περιστατικά έμφυλης βίας, οι 16.420 προέρχονταν από τις ίδιες τις κακοποιημένες γυναίκες. Στο 82% των περιπτώσεων επρόκειτο για ενδοοικογενειακή βία.

Το θύμα είναι η «μέση Ελληνίδα». Σύμφωνα με το «Καταφύγιο Γυναίκας-Κέντρο Στήριξης Κακοποιημένων Γυναικών», οι γυναίκες που κακοποιούνται στην Ελλάδα σήμερα είναι κατά μέσον όρο 37 ετών, με οικογένεια, μόρφωση, άνεργες και οικονομικά εξαρτημένες, με δικό τους σπίτι και με τη δυνατότητα να βρουν κάποια διέξοδο «μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα».

«Συχνά θεωρείται ότι τέτοιες νοσηρές καταστάσεις δημιουργούνται σε περιβάλλοντα χαμηλής μόρφωσης, πιθανόν μεταξύ μεταναστών, που συχνά δεν υπάρχει σεβασμός στις γυναίκες ή πρόκειται για ανθρώπους με εξαρτήσεις, ψυχικά νοσήματα ή ανθρώπους “απόκληρους”, δηλαδή ανέργους, φτωχούς, “που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα”.

Σύμφωνα με τα παρεχόμενα στοιχεία, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Τα θύματα είναι απόφοιτοι τουλάχιστον του Λυκείου, ενώ το ένα τέταρτο αυτών έχει τελειώσει κάποια ανώτερη ή ανώτατη σχολή. Που σημαίνει ότι το θέμα δεν αφορά αμόρφωτες γυναίκες. Επιπλέον, είναι κατά πλειοψηφία Ελληνίδες, σε ποσοστό 75%» σημειώνει ο κοινωνιολόγος Λεωνίδας Νοϊτσάκης μετά την ανάλυση του προφίλ των γυναικών που προσέρχονται στο Καταφύγιο (643 γυναίκες το 2016).

«Μέσος Ελληνας» είναι και ο θύτης, συνήθως ο σύζυγος. Εργαζόμενος, 45 χρόνων, σε ποσοστό 70% χωρίς κάποια εξάρτηση, ενταγμένος στο κοινωνικό σύνολο.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2023 Premium S.A. All Rights Reserved.