ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πού μπορεί να κάνει κανείς ποδήλατο στην Αθήνα;

Tweet
Share
Tweet
Share

Η ζωή σε "δύο ρόδες" έχει αρχίσει να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, με το ποδήλατο να μπαίνει δυναμικά στη ζωή της πόλης. Εάν όμως δεν είστε από τους φανατικούς και αποφασίσατε ότι θέλετε να δοκιμάσετε να βάλετε το ποδήλατο στη ζωή σας, η πρώτη απορία που γεννιέται είναι πού. Πού μπορεί κανείς να κάνει ορθοπεταλιές στην Αθήνα, ποιες περιοχές φιλοξενούν ποδηλατόδρομους και πού ακριβώς βρίσκονται αυτοί;

Την απάντηση σας δίνει το Penna με τη βοήθεια του δρ. συγκοινωνιολόγου μηχανικού Κωνσταντίνου Αθανασόπουλου ο οποίος πρώτος είχε την ιδέα να καταγράψει το πλήρες δίκτυο των ενεργών ποδηλατοδρόμων στην Αττική, μέσω μιας πλατφόρμας η οποία διατίθεται στο κοινό. 

ποδηλατόδρομος Κηφισιά

«Έχουν δαπανηθεί μεγάλα ποσά για την κατασκευή συνολικά 55χλμ ποδηλατόδρομων στην Αττική, χωρίς όμως να υπάρχει μέριμνα για την συντήρησή τους» εξηγεί στο Penna ο κ. Αθανασόπουλος. «Απουσιάζει ο κεντρικός σχεδιασμός, για αυτό στην πλειονότητά τους οι ποδηλατόδρομοι δεν οδηγούν κάπου συγκεκριμένα και ούτε συνδέονται μεταξύ τους.» συμπληρώνει. Οι ποδηλατόδρομοι κατασκευάστηκαν με κονδύλια κυρίως ευρωπαϊκά, από τους δήμους γεγονός που τους προσδίδει αποκλειστικά τοπική αναφορά. Υπάρχουν ποδηλατόδρομοι οι οποίοι εκτείνονται στα σύνορα δήμων, χωρίς όμως να καταλήγουν κάπου, με αποτέλεσμα να είναι ουσιαστικά άχρηστοι. «Οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν είναι περιορισμένες» υποστηρίζει ο κ. Αθανασόπουλος «ώστε να ενωθούν όλοι αυτοί οι ποδηλατόδρομοι της Αττικής και να ακολουθούν μητροπολιτικές και όχι τοπικές πορείες».

φανάρι ποδήλατο

Η έλλειψη σήμανσης στους δρόμους αποκλειστικής κυκλοφορίας ποδηλάτων αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, καθώς κανείς δεν ξέρει προς τα πού κινείται. Η σήμανση είναι ιδιαίτερης σημασίας όχι μόνο μέσα στο ποδηλατόδρομο αλλά και στον δρόμο και τα γύρο πεζοδρόμια. Είναι απαραίτητο να ενημερώνονται πεζοί και οδηγοί ότι παρεμβάλλεται ποδηλατόδρομος. Τα πολλαπλά εμπόδια που συναντά κανείς κατά μήκος πολλών εξ αυτών προκαλούν καθυστερήσεις στις διαδρομές, καθώς κατεβάζουν πρακτικά τον ποδηλάτη από τον δρόμο του. Τα εμπόδια μπορεί να είναι από σταθμευμένα αυτοκίνητα, ξένα αντικείμενα στο δρόμο ή ακόμη και λακκούβες, ως αποτέλεσμα της ελλιπούς συντήρησης του οδοστρώματος.

σέλα 

 ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΙ:

Δήμος Κηφισιάς: 13,3 χλμ.
Δήμος Ζωγράφου: 4,7 χλμ.
Δήμος Παπάγου: 2,0 χλμ.
Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού: 3,7 χλμ.
Δήμος Αγίας Παρασκευής: 1,6 χλμ.
Δήμος Χαλανδρίου: 5,1 χλμ.
Δήμος Βριλησσίων: 4,8 χλμ.
Δήμος Αμαρουσίου: 2,1 χλμ.
Δήμος Ιλίου: 2,3 χλμ.
Δήμος Χαϊδαρίου: 0,4 χλμ.
Δήμος Αιγάλεω: 0,6 χλμ.
Δήμος Μοσχάτου: 1 χλμ.
Δήμος Δάφνης: 0,8 χλμ.
Δήμος Αργυρούπολης-Ελληνικού: 1,5 χλμ.
Δήμος Γλυφάδας: 2,6 χλμ.
Δήμος Βούλας: 2,3 χλμ.
Δήμος Ελευσίνας: 2,3 χλμ.
Δήμος Γαλατσίου: 0,3 χλμ.
Δήμος Παιανίας: 1,7 χλμ.
Δήμος Παλλήνης: 1,2 χλμ.
ΣΥΝΟΛΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ: 54,8 χλμ.

ποδήλατο

Την εφαρμογή του κ. Αθανασόπουλου βρίσκει κανείς αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ (https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=zY3nGt6U0zpU.kg-6vYOKcX0s) και σε ιστοσελίδες ποδηλατών. Περιλαμβάνει λεπτομέρειες για το είδος του ποδηλατόδρομου, το υλικό του εδάφους και το μήκος του.


Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman