ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Οι ιστορίες των πιο... τυχαίων ανακαλύψεων

Tweet
Share
Tweet
Share

Υπάρχουν επιστήμονες που με κάθε τρόπο προσπαθούν να δημιουργήσουν κατασκευές που θα αλλάξουν τον κόσμο, αποτυγχάνουν ωστόσο στο ταξίδι της δημιουργίας. Άλλοι πάλι είναι απλά… πολύ τυχεροί. Στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν κάτι χωρίς ιδιαίτερη χρήση, κατάφεραν να δωρίσουν στην ανθρωπότητα προϊόντα που έκαναν θραύση. To Penna συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει κάποιες από τις ιστορίες των πιο απρόοπτων εφευρέσεων.

Πλαστελίνη

playdoh

Η εταιρεία Kutol Products Company στις αρχές του 1950 προσπάθησε να φτιάξει ένα υλικό που θα μπορούσε να αφαιρεί τα σημάδια που άφηνε το κάρβουνο στους τοίχους των σπιτιών. Η ιδέα της εταιρείας απέτυχε, αφού εκείνη την εποχή ολοένα και περισσότερα σπίτια στις Η.Π.Α θερμαίνονταν με πετρέλαιο. Ωστόσο, ο ιδρυτής της, Joseph McVicker, παρατήρησε πως η αδερφή του, που ήταν δασκάλα σε σχολείο, έπαιρνε πλαστελίνη για τους μαθητές της. Από υλικό καθαρισμού, η πλαστελίνη μετατράπηκε σε παιχνίδι και οι εφευρέτες της από... χρεοκοπημένοι σε εκατομμυριούχοι.

Coca Cola

co

Το 1880 στην Ατλάντα, ο φαρμακοποιός John Pemberton δημιούργησε ένα μείγμα με βασικό συστατικό το κρασί, το οποίο ονόμασε Pemberton's French Wine Coca και καταπολεμούσε τον πονοκέφαλο αλλά και κάποιες νευρικές διαταραχές. Πέντε χρόνια αργότερα η πολιτεία απαγόρευσε την πώληση αλκοόλ, και έτσι ο Pemberton αναγκάστηκε να τροποποιήσει το προϊόν του, αφαιρώντας το κρασί και προσθέτοντας ανθρακούχο νερό. Κάπως έτσι... δημιουργήθηκε η πρώτη Coca Cola, που γρήγορα μετατράπηκε από φάρμακο σε αναψυκτικό.

Τσιπς

chips

Σε ένα εστιατόριο της Νέας Υόρκης το 1853, ο σεφ George Crum βρέθηκε αντιμέτωπος με έναν πολύ απαιτητικό πελάτη, ο οποίος είχε παραγγείλει τηγανιτές πατάτες. Ο πελάτης επέστρεφε συνέχεια πίσω το πιάτο του, λέγοντας πως θέλει τις πατάτες πιο λεπτοκομμένες και τραγανές. Ο Crum έχασε την υπομονή του και όταν, για πολλοστή φορά, του επεστράφη το πιάτο, έκοψε τις πατάτες σε υπερβολικά λεπτές φέτες και τις τηγάνισε μέχρι αυτές να γίνουν σκληρές. Το αποτέλεσμα, φυσικά, τρέλανε τον πελάτη.

Φούρνος Μικροκυμάτων

micro

Το 1946 ο μηχανικός Percy Spencer διεξήγαγε στο εργαστήριο του μια έρευνα γύρω από τα ραντάρ, σε έναν κενό σωλήνα. Όσο πειραματιζόταν, ένα γλυκό στην τσέπη του άρχισε να λιώνει. Ο μηχανικός που ήδη είχε δημιουργήσει την φήμη του εφευρέτη, έχοντας περισσότερες από 100 πατέντες, εκμεταλλεύτηκε άμεσα την ευκαιρία. Έβαλε μέσα στον σωλήνα καλαμπόκι και είδε πως αυτό γρήγορα σκάει και γίνεται ποπ-κορν. Η μηχανή που δημιούργησε, λίγα χρόνια μετά βρισκόταν στις κουζίνες εκατομμυρίων σπιτιών.

Post-it

postit

Ο Spencer Silver ερευνητής στην εταιρεία 3M Laboratories, είχε καταφέρει να δημιουργήσει μια κόλλα χαμηλής κολλητικότητας, όμως δεν κατάφερε να σκεφτεί κάποια πιθανή χρήση του προϊόντος του. Η κόλλα του Silver είχε το μοναδικό προτέρημα, πως μπορούσε να κολλήσει δύο επιφάνειες, οι οποίες μετά θα μπορούσαν να ξεκολλήσουν χωρίς να καταστραφούν. Έπειτα από χρόνια, ενώ ο Silver δεν είχε ακόμα βρει κάποια ιδέα για την κόλλα του, ο συνεργάτης του Art Fry έψαχνε να βρει έναν τρόπο ώστε να κολλάει χαρτάκια πάνω στα βιβλία του. Ο ένας είχε την ιδέα, ο άλλος την εφαρμογή και κάπως έτσι φτιάχτηκαν τα post-it.

Corn flakes

corn

Το 1898, τα αδέρφια John και Will Kellogg έβραζαν σιτάρι για να φτιάξουν γκρανόλα. Μια μέρα όμως, ξέχασαν το βρασμένο σιτάρι μέσα στην κατσαρόλα. Έπειτα από μια βδομάδα, στην κατσαρόλα βρήκαν μουχλιασμένα κομμάτια από σιτάρι, τα οποία όμως ήταν ξηρά και πυκνά. Τα αδέρφια πειραματίστηκαν πάνω στην τυχαία εφεύρεση τους, κατάφεραν να ξεφορτωθούν την μούχλα και δημιούργησαν τα corn flakes.

Πενικιλίνη

penikilini

Ο Alexander Fleming ήταν ένας επιστήμονας που προσπαθούσε να βρει ένα υπερ-φάρμακο που θα μπορούσε να αντιμετωπίζει τις περισσότερες ασθένειες. Τελικά, κατάφερε να το δημιουργήσει όταν... απογοητεύτηκε και αποφάσισε να παρατήσει τα πειράματα του. Το 1928 ο Fleming παρατήρησε πως ένα μολυσμένο τρυβλίο που είχε πετάξει, εμφάνισε ένα είδος μούχλας το οποίο διέλυε όλα τα βακτήρια που υπήρχαν στην γύρω περιοχή. Αποφάσισε να αναπτύξει την συγκεκριμένη μούχλα, βλέποντας πως περιέχει ένα ισχυρότατο αντιβιοτικό, την πενικιλίνη. Ένα από τα πιο ευρέως διαδεδομένα φάρμακα, προήλθε από τα... σκουπίδια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman