ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η δραματική εμπειρία ενός φοιτητή

Tweet
Share
Tweet
Share

Aν είστε φοιτητής και σκέφτεστε να δηλώσετε συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής σπουδαστών, μην επιλέξετε τη Βόρεια Κορέα. Αυτό συμβουλεύει μέσα από άρθρο του στο Guardian ο Alessandro Ford, ο 18χρονος Βρετανός, που μετέβη στο πανεπιστήμιο Kim Il-sung για το πεντάμηνο που έπρεπε να κάνει στο εξωτερικό.

«Θα σε στείλω στη Βόρεια Κορέα αν δεν αποφασίσεις τι θέλεις… Αυτό συνήθιζε να μου λέει ο πατέρας μου», σημειώνει ο νεαρός φοιτητής. Η απειλή έγινε πραγματικότητα. Ο Ford έγινε ο πρώτος δυτικός που σπούδασε στη συγκεκριμένη χώρα, με δικτατορικό καθεστώς, μία από τις πιο κλειστές χώρες στον πλανήτη. Στη Βόρεια Κορέα μπορούν να ταξιδέψουν φοιτητές μόνο από τη Ρωσία, την Κίνα και τη Μογγολία σε γενικές γραμμές.

Ο Alessandro παρ’ όλα αυτά είχε το μέσο του πατέρα του, ο οποίος είναι ευρωβουλευτής με το κόμμα των Εργατικών της Βρετανίας. Ο ίδιος έχει δώσει μάχες προκειμένου να ανοίξουν οι σχέσεις της Δύσης με την κομμουνιστική δικτατορία. Εκείνος διαπραγματεύτηκε το ταξίδι του γιού του, ο οποίος είχε ήδη μια πρώτη εμπειρία αφού με τον πατέρα του επισκέφθηκε τη χώρα πριν τρία χρόνια.

Ο 18χρονος κάνει λόγο για μια εφιαλτική εμπειρία. Αναγκάστηκε να νοσηλευτεί έπειτα από βαρύτατη τροφική δηλητηρίαση που υπέστη επειδή κατανάλωσε τροφή από τη Βόρεια Κορέα. Όταν επέστρεψε στη Μεγάλη Βρετανία, χρειάστηκε μεγάλο διάστημα για να αναλογιστεί τι είχε περάσει. Το βασικό πρόβλημα ήταν πως οι πράκτορες παρακολουθούσαν κάθε του βήμα.
«Μερικές φορές αυτό γινόταν πραγματικά ασφυκτικό. Δεν έχουν καθόλου την αίσθηση της ιδιωτικότητας και δεν κατανοούν ότι κάποιος θέλει να είναι μόνος, όπως εμείς στη Δύση», γράφει στο Guardian.

Ο 18χρονος Alessandro Ford

96002313 27ab 4944 8274 c19b1de9e62e 620x372

Ο φοιτητής είχε το δικαίωμα να μιλά τηλεφωνικά με τη μητέρα του μόνο δέκα λεπτά κάθε εβδομάδα. Το πανεπιστήμιό του το περιγράφει σαν ένα γκρι μπλοκ από τσιμέντο, με σπαρτιατική διακόσμηση. Οι τουαλέτες δεν ήταν ιδιωτικές, αλλά τούρκικες για όλους, ενώ ντους μπορούσες να κάνεις μόνο μαζί με άλλους.

Ο Ford στο άρθρο του περιγράφει και κάποιες θετικές εμπειρίες. «Εκτιμώ ότι πιστεύουν όσα λένε, ότι δηλαδή η Βόρεια Κορέα είναι μια αδικημένη χώρα, καταπιεσμένη από τους Αμερικάνους», γράφει. Το σεξ και οι ερωτικές σχέσεις ήταν το βασικό σημείο διαφωνίας ανάμεσα στον νεαρό Βρετανό και τους συμφοιτητές του, οι οποίοι ήταν παρθένοι και σκόπευαν να παραμείνουν ως την ηλικία των 25 ετών. Τα ζευγάρια δεν φιλιούνται ποτέ, δεν δείχνουν ποτέ μια φυσική έλξη και απαγορεύονται οι σεξουαλικές επαφές πριν το γάμο. «Μου εξήγησαν ότι δείχνουν την τρυφερότητά τους με άλλο τρόπο», γράφει ο νεαρός Βρετανός.

b44e57b2 3446 42a6 b221 fdf24e4dfcf8 1020x426

Ο νεαρός Ford θα συνεχίσει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ τον Σεπτέμβριο για να σπουδάσει φιλοσοφία. Συστήνει ανεπιφύλακτα, παρά το όσα πέρασε, και σε άλλους να ζήσουν την εμπειρία στην καρδιά του καθεστώτος του Κιμ Γιόνγκ Ουν για να ανακαλύψουν μια νέα κουλτούρα αλλά και για να βοηθήσουν με τον τρόπο τους να ανοίξει η δικτατορία τα σύνορά της στον κόσμο. Όλα κοστίζουν 4.200 ευρώ για σπουδές, σπίτι και διατροφή, όπως σημειώνει.

Πηγή: theguardian.com 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman