ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Αυτοί οι χαρισματικοί αριστερόχειρες!..

Tweet
Share
Tweet
Share

Στατιστικά, ένας στους δέκα ανθρώπους παγκοσμίως είναι αριστερόχειρας. Το ποσοστό που είναι αρκετά μικρό, αλλά γι΄αυτό ακριβώς προκαλεί την απορία της επιστημονικής κοινότητας. 

Πέραν αυτού όμως, τα στατιστικά δεδομένα και οι έρευνες έχουν βρει ακόμα 8 πολύ καλούς λόγους ώστε οι ειδικοί να βρεθούν μπροστά σε νέες απορίες.

Οι αριστερόχειρες, όπως μπορεί να σας διαβεβαιώσει όποιος ζει κοντά σε κάποιον από αυτούς, φαίνονται και είναι σε τελική ανάλυση, χαρισματικοί και ιδιαίτεροι άνθρωποι.

Δείτε τα 8 γεγονότα που «βασανίζουν» τους επιστήμονες:

1. Τα δίδυμα είναι πολύ πιο πιθανό να είναι αριστερόχειρες, όμως κανείς δεν γνωρίζει γιατί.

2. Αν δύο γονείς είναι αριστερόχειρες, τότε το παιδί τους έχει 26.1% πιθανότητες να είναι, επίσης, αριστερόχειρας. Αν είναι δεξιόχειρες, τότε το ποσοστό πέφτει στο 9.5%.

3. Τα περισσότερα ζώα χρησιμοποιούν και τα δύο τους χέρια με τον ίδιο τρόπο. Δεν έχουν «δυνατό» και «αδύναμο». Ο κανόνας δεν ισχύει, μόνο στους ανθρώπους, στους χιμπατζήδες. Το 90% των ανθρώπων και το 70% των χιμπατζήδων είναι δεξιόχειρες.

4. Σε αντίθεση με ανθρώπους και χιμπατζήδες, οι παπαγάλοι δείχνουν να έχουν προτίμηση στο αριστερό τους άκρο. Σε μελέτη που έγινε στην Αυστραλία σε 320 παπαγάλους, το 47% χρησιμοποιούσε το αριστερό του άκρο, το 33% το δεξί, ενώ το υπόλοιπο 20% δεν έδειχνε συγκεκριμένη προτίμηση.

5. Το «καλό» χέρι επιλέγεται από το έμβρυο, στην υγρή μήτρα και ασφαλή της μάνας του. Ελέγχοντας τις περιπτώσεις 75 εμβρύων, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όσα από αυτά πιπιλούσαν τον δεξιό τους αντίχειρα, σε ποσοστό 100% κατέληξαν δεξιόχειρες. Το αντίστοιχο ποσοστό για το αντίθετο άκρο, ήταν στο 67%.

6. Το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου είναι συνήθως αυτό που ελέγχει την... γλώσσα, από την άποψη της επεξεργασίας του ήχου και της βοήθειας στην ομιλία. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει πως αυτό συμβαίνει στο 95% των δεξιόχειρων και στο 70% των αριστερόχειρων. Για το υπόλοιπο 30% των δεύτερων, η γλώσσα ελέγχεται είτε από το δεξιό ημισφαίριο είτε μοιράζεται εξίσου και στις δύο πλευρές του εγκεφάλου.

7. Στο μπέιζμπολ, τα παγκόσμια ποσοστά των αριστερόχειρων είναι απλησίαστα! Ενας στους τέσσερις παίχτες στην Major League Baseball χρησιμοποιεί το αριστερό του χέρι, γεγονός που δεν παρατηρείται αντίστοιχα σε άλλα αθλήματα. Πιθανολογείται ωστόσο ότι ο λόγος για αυτό το παράδοξο είναι ότι οι αριστερόχειρες έχουν προβάδισμα επειδή βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά όταν χτυπούν με το μπαστούνι.

8. Ο Jimi Hendrix, παρότι ήταν αριστερόχειρας, συνήθως έπαιζε κιθάρα με το δεξί. Οι αριστερόχειρες γενικότερα θεωρούνται πιο δημιουργικοί και μουσικά ταλαντούχοι, αλλά η επιστήμη δεν έχει καταφέρει να επιβεβαιώσει αυτήν την εκδοχή. 

 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman