ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Το χταπόδι έχει συνείδηση…!

Tweet
Share
Tweet
Share

Τα ζώα, ακόμη και τα μη θηλαστικά, έχουν συνείδηση όπως επσιημαίνεται τουλάχιστον στη Διακήρυξη Συνείδησης του Κέιμπριτζ που υπεγράφη πριν από λίγες ημέρες από μια ομάδα ευυπόληπτων επιστημόνων. Σύμφωνα μάλιστα με την, ιδιόμορφη αυτή, διακήρυξη μια σειρά από ζώα όπως είναι, εκτός από τα θηλαστικά, τα πουλιά αλλά ακόμα και το χταπόδι έχουν συνείδηση. Η υπογραφή της διακήρυξης ωστόσο δεν εξασφαλίζει ότι θα πάψει το ανθρώπινο είδος να συμπεριφέρεται με απάνθρωπο και εγκληματικό πολλές φορές τρόπο στα ζώα.

octap

Το περιεχόμενο της διακήρυξης μπορεί να μην κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, ωστόσο σε επιστημονικό επίπεδο θεωρείται ότι η μαζικότητα των υπογραφών που συγκέντρωσε από ειδικούς, προερχόμενους από όλο τον κόσμο, είναι άξια αναφοράς. Μέχρι σήμερα υπάρχει σειρά ερευνών που υποστηρίζουν ολοένα και πιο σθεναρά την παρουσία συνείδησης σε όλα τα ζώα. Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο γίνεται εκτενής – περισσότερο από κάθε άλλη φορά – αναφορά στο γεγονός ότι και τα ζώα που δεν μοιάζουν γενετικά στον άνθρωπο, όπως είναι τα μη θηλαστικά διαθέτουν συνείδηση.

crowls

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ανατομία του νευρικού συστήματος σχεδόν όλων των ζωντανών, η νευροχημεία και η νευροφυσιολογία τους διαμορφώνει συνθήκες συνείδησης στα ζώα, όπως ακριβώς και στον άνθρωπο.

Η υπογραφή της Διακήρυξης έγινε στο πλαίσιο του συνεδρίου Francis Crick Memorial Conferenceon Consciousnessin Humanand Non - Human Animals, παρουσία, μεταξύ άλλων και του Στήβεν Χόκινγκ.

Μπορεί σε δεύτερο χρόνο να εξεταστεί και το υποσυνείδητο

Πηγή: io9

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman