ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα παυσίπονα δεν είναι όσο αθώα νομίζετε

Tweet
Share
Tweet
Share

Τον κώδωνα του κινδύνου έρχεται να κρούσει μια νέα έρευνα που βλέπει το φως της δημοσιότητας σχετικά με την επίδραση των παυσίπονων στην ψυχική μας υγεία. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό Psychological Science, ενώ παρουσιάζει τον «σκοτεινό» κόσμο της παρακεταμόλης, δραστικής ουσίας των εν λόγω φαρμάκων.

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν την παρακεταμόλη ανακουφίζονται από τον πόνο, ωστόσο υφίστανται μια ανεπιθύμητη ενέργεια, χωρίς να το καταλαβαίνουν. Η ουσία μειώνει την ευχαρίστηση και μας αφήνει συναισθηματικά μουδιασμένους.
 
Οι εθελοντές που έκαναν χρήση της παρακεταμόλης μίλησαν για ασθενέστερα συναισθήματα, όταν αντίκρισαν φωτογραφίες που ήταν είτε ευχάριστες είτε οδυνηρές, σε σύγκριση με τους εθελοντές που δεν είχαν λάβει το φάρμακο. «Αυτό σημαίνει ότι η χρήση παρακεταμόλης μπορεί να έχει μεγαλύτερες συνέπειες από αυτές που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα», εξήγησε ο Geoffrey Durs, επικεφαλής συγγραφέας και διδακτορικός φοιτητής στην Κοινωνική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο. «Αντί για απλό παυσίπονο, η παρακεταμόλη μπορεί να θεωρηθεί ως τρόπος ανακούφισης όλων των συγκινήσεων». Μελέτη που είχε πραγματοποιηθεί στο παρελθόν είχε αποδείξει πως το παυσίπονο δεν λειτουργεί μόνο σε σωματικό πόνο, αλλά και σε ψυχολογικό.

pills1

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, η νέα έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα πως μειώνονται παράλληλα και τα θετικά συναισθήματα που βιώνουν οι χρήστες. «Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανώς δεν έχουν επίγνωση του πώς τα συναισθήματά τους μπορεί να επηρεαστούν όταν παίρνουν παρακεταμόλη», σημείωσε ο Δρ Baldwin Way, βοηθός καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Στη συνέχεια, 82 εθελοντές έλαβαν 1000 mg παρακεταμόλης - ισοδύναμη δύο κανονικών δισκίων - ή ένα εικονικό φάρμακο, ενώ μετά από μία ώρα τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν 40 φωτογραφίες σχετικά με το αν η εικόνα τους έκανε να νιώθουν θετικά ή αρνητικά. Κάποιες από τις εικόνες ήταν εξαιρετικά δυσάρεστες, άλλες ουδέτερες, ενώ μερικές ιδιαίτερα ευχάριστες. Οι συμμετέχοντες που είχαν λάβει την ουσία αντέδρασαν λιγότερο ακραία στις φωτογραφίες από ό, τι εκείνοι που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

pills3

Το ίδιο ίσχυε και για τις συναισθηματικές τους αντιδράσεις. Η στάθμη της συγκίνησης όσων έλαβαν το εικονικό φάρμακο, κυμάνθηκε σχετικά υψηλά, με μέσο όρο βαθμολογίας 6,76 στα 10, όταν είδαν τις πιο συναισθηματικά ενοχλητικές φωτογραφίες των υποσιτισμένων παιδιών, ή την ευχάριστη εικόνα των παιδιών με τα γατάκια.

Οι άνθρωποι που πήραν παρακεταμόλη είχαν αρκετά πιο ασθενείς αντιδράσεις και στα δύο άκρα του συναισθηματικού φάσματος, με ένα μέσο επίπεδο του συναισθήματος τους στο 5,85 όταν είδαν τις ακραίες φωτογραφίες. Οι ουδέτερες φωτογραφίες αξιολογήθηκαν το ίδιο από όλους τους συμμετέχοντες, ανεξάρτητα από το αν έλαβαν το φάρμακο ή όχι. Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να μελετήσει κατά πόσο άλλα αναλγητικά, όπως η ιβουπροφαίνη και η ασπιρίνη έχουν τον ίδιο αντίκτυπο. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η ιβουπροφαίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της κατάθλιψης, κάτι που οι ερευνητές πίστευαν ότι οφείλονταν στις αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητές τους.

 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman