ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η "μαύρη" δωδεκάδα φρούτων και λαχανικών

Tweet
Share
Tweet
Share

Νομίζετε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι από τις θρεπτικότερες τροφές; Θεωρητικά έχετε δίκιο. Τι γίνεται όμως όταν αυτά είναι επιμολυσμένα; Τότε γίνονται τόσο επικίνδυνα για τον οργανισμό που χάνουν τα όποια οφέλη. Το Penna σας παρουσιάζει τον κατάλογο με τα πιο μολυσμένα από φυτοφάρμακα φρούτα και λαχανικά που κυκλοφορεί για δέκατη συνεχή χρονιά από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (EWG).

Η λίστα καταρτίστηκε από το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας έπειτα από έρευνα σε 48 φρούτα και λαχανικά για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Περίπου 65% των δειγμάτων ήταν θετικά στο τεστ.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων, αφού συνδέονται με αναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά ή θέματα δυσλειτουργίας στο ενδοκρινικό σύστημα.

apples

Στη συνέχεια παρουσιάζεται η λίστα με τα πιο μολυσμένα με φυτοφάρμακα τρόφιμα, σύμφωνα με τον κατάλογο της EWG.

• Αμπελοφάσουλα
• Πατάτες
• Ντοματίνια
• Αγγούρια
• Νεκταρίνια
• Κόκκινες, πορτοκαλί και κίτρινες πιπεριές
• Σπανάκι
• Ροδάκινα
• Σέληνο
• Σταφύλια
• Φράουλες
• Μήλα

Aπαραίτητο για την υγεία μας είναι -πόσο μάλλον όταν πρόκειται για λαχανικά που θα καταναλωθούν νωπά ή φρούτα των οποίων η φλούδα δεν θα αφαιρεθεί- το σχολαστικό πλύσιμο των τροφών. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένα γεωργικά φάρμακα που απορροφώνται αυτούσια από το φυτό και δεν φεύγουν με το πλύσιμο, τα περισσότερα σύγχρονα φάρμακα δεν εισχωρούν στο εσωτερικό τους και επομένως είναι εύκολο να απομακρυνθούν. Ένα πολύ καλό πλύσιμο με άφθονο τρεχούμενο νερό (πόσιμο) απομακρύνει τη «μηχανική» μόλυνση, εξουδετερώνοντας έτσι μεγάλο αριθμό μικροβίων και βακτηρίων.

peppers

Πολλοί είναι και αυτοί που θεωρούν πως εκτός από το νερό, το ξίδι επίσης μπορεί να πλύνει εξίσου καλά τα τρόφιμα που είναι επιρρεπή σε ποικίλες μορφές μολύνσεων (π.χ. τα λαχανικά). Η αλήθεια είναι πως το ξίδι δημιουργεί ένα όξινο περιβάλλον στο οποίο δεν μπορούν να ζήσουν ορισμένοι μικροοργανισμοί.

Παρακάτω παρουσιάζονται κάποιες συμβουλές για σωστό καθαρισμό ο οποίος κρίνεται απαραίτητος πριν την κατανάλωση τροφών.

 

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων κρούουν οι ειδικοί

• Συχνά, ανάμεσα στο κοτσάνι από το κουνουπίδι εισχωρεί κάποιο μικρό ζωύφιο που δεν είναι εύκολα ορατό. Γι’ αυτό, αφού αφαιρέσετε το κοτσάνι, πλύντε το κουνουπίδι για 10΄ και βάλτε το σε αλατισμένο νερό.

• Γενικά, επιμείνετε στην περιοχή γύρω από το κοτσάνι λαχανικών και φρούτων, γιατί εκεί συνήθως μαζεύονται τυχόν υπολείμματα από φυτοφάρμακα.

fasolia

• Tα λαχανικά που δεν έχουν λεία επιφάνεια χρειάζονται πολύ προσεκτικότερο πλύσιμο από τα υπόλοιπα. Ένα κατσαρό μαρούλι π.χ. είναι δυσκολότερο να πλυθεί ικανοποιητικά σε σχέση με μία ντομάτα.

• Tρόφιμα με σκληρή επιφάνεια, όπως τα καρότα και οι πατάτες, μπορείτε να τα καθαρίζετε με μια βούρτσα.

• Για να καθαρίσουν καλά τα μανιτάρια, αφού τα πλύνετε, βάλτε τα σε ένα σουρωτήρι, το οποίο θα τοποθετήσετε στη συνέχεια μέσα σε μια λεκάνη με νερό. Aνακινήστε και θα δείτε να μένουν στον πάτο της λεκάνης τα υπολείμματα από χώμα.

 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman