ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Αυτοί που "σβήστηκαν" από την ιστορία

Tweet
Share
Tweet
Share

Σε ένα ευρύτερο πολιτικό «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», δικτάτορες (και όχι μόνο) του παρελθόντος, εκτός από τον ρουν της ιστορίας άλλαξαν και κάτι άλλο. Τον ρουν της…φωτογραφίας! Το αποτέλεσμα είναι σήμερα να υπάρχουν πολλά παραδείγματα πολιτικών από όλον τον κόσμο που προσπάθησαν να «σβήσουν» κάποιον από την ιστορία, απλά διαγράφοντας τον από φωτογραφίες.

Για του λόγου το αληθές, ιδού μερικά…ιστορικά Photoshop: 

Nikolai Yezhov – Επικεφαλής της μυστική αστυνομίας του Στάλιν

fwto 67

Ο Yezhov ήταν πιστός του Στάλιν κι επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας κατά την περίοδο της Μεγάλης Εκκαθάρισης. «Δουλειά» του η επίβλεψη μαζικών συλλήψεων και εκτελέσεων ανθρώπων που θεωρήθηκαν αντικαθεστωτικοί. H τραγική ειρωνεία είναι ότι τελικά, συνελήφθη, βασανίστηκε κι εκτελέστηκε ως αντικαθεστωτικός. Απέκτησε από τους ιστορικούς το παρατσούκλι «Ο εξαφανισμένος Κομισάριος», καθώς ο Στάλιν – γνωστός για την εξάλειψη όλων των ιχνών αυτών που δεν του χρησίμευαν πια- τον έσβησε από κάθε φωτογραφία, μετά την εκτέλεσή του το 1940.

Joseph Goebbels – Υπουργός προπαγάνδας του Χίτλερ

ghjghj

Ο Χίτλερ είχε χρίσει επικεφαλής της προπαγάνδας τον Γκέμπελς, στέλνοντας τον σε όλη τη Γερμανία, για να προωθήσει τους Ναζί κατά τη διάρκεια του πολέμου. Αν και ο Γκέμπελς τύγχανε ιδιαίτερης εκτίμησης από τον Χίτλερ, λόγω του ενθουσιασμού του και του φανατικού αντισημιτισμού του, εντούτοις σβήστηκε δια χειρός Χίτλερ τη παραπάνω διάσημη φωτογραφία που τραβήχτηκε το 1937. Σημειωτέον πως ο Χίτλερ, όπως ο Στάλιν, ήταν γνωστός για τη «διαγραφή» ανθρώπων που… δεν απολάμβαναν της εύνοιάς τους.

Leon Trotsky – Ρώσος επαναστάτης

fwto 68

Όταν ο Τρότσκι από πρωτεργάτης της Επανάστασης των Μπολσεβίκων, μεταπήδησε στους μενσεβίκους, ο Λένιν εκτός από το να τον χαρακτηρίσει «αχρείο», αποφάσισε να τον διαγράψει κι από πολλές φωτογραφίες, στις οποίες εμφανίζονταν μαζί. Αργότερα, ο Τρότσκι εξορίστηκε κι εντελώς από τη Σοβιετική Ένωση.

Bo Gu – Ηγετικό στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας

 fwtoo

Τα «σοβαρά πολιτικά λάθη» που φέρεται να έκανε ο Qin Bangxian, ευρύτερα γνωστός ως Bo Gu, υπό το καθεστώς του ηγέτη Mao Zedong φαίνεται πως οδήγησαν στη «διαγραφή» του από την παραπάνω φωτογραφία. Ο Bo Gu ήταν το «πρόσωπο που έφερε τη γενική ευθύνη για το ΚΚΚ», με αποτέλεσμα οι ενέργειές του να έχουν βαρύτατη σημασία και, τελικά, μεγάλο πολιτικό κόστος.

Grigoriy Nelyubov – Σοβιετικός κοσμοναύτης

titlo

 Ως «αξιοθαύμαστος άνθρωπος και εξαιρετικός πιλότος» μπήκε ο Γκριγκόρι Νελιούμποφ σε σοβιετικό διαστημικό πρόγραμμα και ως αλκοολικός βγήκε. Ο εφεδρικός κοσμοναύτης για τη διαστημική πτήση του 1960 διώχτηκε κακήν κακώς  λόγω προβλημάτων που σχετίζονταν με τον αλκοολισμό. Τελικά χτυπήθηκε από ένα τρένο και σκοτώθηκε. Ο θάνατός του θεωρήθηκε αυτοκτονία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman