ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Χωρίς Θεό σε ξένη γη…

Tweet
Share
Φωτογραφία: National Geographic Φωτογραφία: National Geographic
Tweet
Share

Μα καλά, εσύ δεν έχεις το θεό σου! Τον έχω. Δώσε μου χώρο να τον λατρεύω και σαν κλείσω τα μάτια μου να πάω να τον βρω..

Στην Αθήνα οι μουσουλμάνοι μετανάστες στοιβάζονται στην καλύτερη περίπτωση σε υπόγεια πολυκατοικιών για να προσευχηθούν στον Αλάχ. Εδώ και χρόνια, στις ευρωπαϊκές πόλεις, «μιλούν» με το Θεό τους σε κανονικά τζαμιά και σε χώρους που έχουν παραχωρήσει επισήμως οι εκάστοτε κυβερνήσεις και τοπικές αρχές. Μερικά από αυτά μάλιστα έχουν χτιστεί λίγο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Πολλές απόψεις, πολύ μελάνι και μεγάλος προβληματισμός για το τζαμί στην Αθήνα. Να γίνει ή να μη γίνει στην πρωτεύουσα; Να θάβονται και πού οι μουσουλμάνοι; Δικαιούνται ή όχι να ασκούν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις νόμιμα κι όχι να κρύβονται σε υπόγεια κι αποθήκες;

Στη χώρα μας αυτή την ώρα βρίσκονται άνθρωποι με διαφορετική κουλτούρα, διαφορετικό χρώμα και θρησκεία, μετανάστες που έφτασαν από άλλα μέρη. Άνθρωποι με δική τους πίστη, δικά τους όνειρα και δική τους ελπίδα. Άνθρωποι που έχουν δικαίωμα να προσεύχονται σ’ αυτό που αυτοί θεωρούν υπέρτατη δύναμη. Και ζητούν έναν χώρο όπου να μπορούν να αναπτύσσουν νόμιμα και ελεύθερα το τελετουργικό τους. Οι πολέμιοι της ανέγερσης τεμένους από την άλλη πλευρά προβάλλουν το επιχείρημα της αλλοίωσης της ελληνικής κουλτούρας, ενώ θεωρούν πως το τζαμί θα επηρεάσει την αισθητική του τόπου που θα δομηθεί. Πολλοί είναι και αυτοί που αντιδρούν για τα χρήματά που θα δαπανηθούν για ένα τέτοιο σκοπό την ώρα που στη χώρα χώροι όπως η παιδεία και η υγεία χάνουν συνεχώς πόρους. 

Είμαστε τόσο Έλληνες, όσο και Μουσουλμάνοι, η κατασκευή του τεμένους θα ήταν η μέση λύση

Πολλοί από τους «πρόχειρους» χώρους προσευχής μουσουλμάνων που βρίσκονται στην Αθήνα, σε ισόγεια και υπόγεια, έχουν κλείσει κυρίως λόγω οικονομικών προβλημάτων, ενώ κάποιοι από τους μουσουλμάνους μετανάστες που ζούσαν στην Αθήνα νόμιμα ή παράνομα και τηρούσαν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα έχουν φύγει από την Ελλάδα, αναζητώντας δυτικότερα καλύτερη τύχη. Όσοι έμειναν αισθάνονται αδικημένοι, αφού το αίτημά τους δεν βρίσκει ανταπόκριση όσες φορές κι αν χτυπούν την πόρτα των αρμοδίων. Στη γιορτή του Ραμαζανίου φέτος προσήλθαν πολύ λιγότεροι μουσουλμάνοι απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια. Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, πολλές φορές, παραχωρεί χώρους για τη δημόσια προσευχή των μουσουλμάνων που ζουν στην Αθήνα, έτσι ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω εντάσεις.

al aqsa mosque closed.si

«Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να απαντήσει για τους λόγους που καθυστέρησε η κατασκευή του τεμένους στον Βοτανικό, οι οποίοι κατά τη γνώμη μου δεν είναι γραφειοκρατικοί αλλά βαθύτεροι», εξηγεί ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας, Ναΐμ Ελγαντούρ. «Όταν δρομολογήθηκε η ανέγερση του Ισλαμικού τεμένους, χαρήκαμε πολύ. Όχι μόνο γιατί θα υπήρχε επίσημος χώρος για να προσευχόμαστε αλλά και γιατί θα είχαμε την καθοδήγηση του ιμάμη που χρειαζόμαστε. Ήταν μια ενέργεια που θα συμβάδιζε με τα ιδανικά της δημοκρατίας, μια ενέργεια που θα άλλαζε τα δεδομένα στην κοινότητα μας. Είμαστε τόσο Έλληνες, όσο και Μουσουλμάνοι, η κατασκευή του τεμένους θα ήταν η μέση λύση. Η ελπίδα μας όμως έμεινε ελπίδα», σχολιάζουν τα μέλη της Κοινότητας.

Όπως εξηγεί ο κ. Ελγαντούρ, η ιστορία κρατά από το 2006. «Προσωπικά έχω συμμετάσχει σε όλες τις διαπραγματεύσεις και εκφράζω την απογοήτευσή μου από το χειρισμό των μέχρι τώρα κυβερνήσεων. Ακόμα και ο κύριος Χρυσοχοϊδης, ως υπουργός Υποδομών δεν έκανε πράξη όσα υποστήριζε ως υπουργός Δημόσιας Τάξης», επισημαίνει ενώ συμπληρώνει πως είναι αισιόδοξος για τους σκοπούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Τα οικονομικά ωστόσο θέματα της χώρας αυτή τη στιγμή προέχουν, κατανοούμε πως το αίτημά μας θα μπει για λίγο στο συρτάρι».

tzami

Το Τέμενος Αθηνών θα αποτελέσει ιστορικό μνημείο για τους επισκέπτες των ισλαμικών χωρών αλλά και πολλών υπηρετούντων Πρέσβεων από τις ίδιες χώρες, ενώ παράλληλα θα αναβαθμισθεί ένας από τους πλέον πιο εγκαταλελειμμένους χώρους της Αθήνας. Εκεί που σήμερα φωλιάζουν τα μπάζα και τα ερείπια, θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος χώρος προσευχής, ο οποίος θα πλαισιώνεται από πράσινο όπου οι Αθηναίοι θα μπορούν να επισκέπτονται προκειμένου να χαλαρώνουν. Η περιοχή θα ανανεωθεί ενώ θα σημειωθεί αύξηση και στην αξία των ακινήτων της περιοχής, εξηγούν όσοι τάσσονται υπέρ της ανέγερσης του τεμένους στην καρδιά της Αθήνας. 

Στην παράδοση του Ισλάμ το σώμα του νεκρού πρέπει να θαφτεί μέσα σε 24 ώρες και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες

«Αγκάθι» το ζήτημα του νεκροταφείου

Ζωτικής σημασίας για τους μουσουλμάνους είναι και η κατασκευή του νεκροταφείου, εξηγεί ο πρόεδρος της μουσουλμανικής κοινότητας Ελλάδος. Η μειονότητα σε όλη την Ελλάδα, εκτός από την καθημερινή αντιμετώπιση των προβλημάτων, πρέπει να σκεφτεί και με ποιο τρόπο θα θαφτεί. Κι αυτό γιατί στην Ευρωπαϊκή Αθήνα δεν υπάρχει μουσουλμανικό νεκροταφείο, βασική προϋπόθεση για έναν άνθρωπο και ειδικά για ένα μουσουλμάνο. Στην παράδοση του Ισλάμ το σώμα του νεκρού πρέπει να θαφτεί μέσα σε 24 ώρες και κάτω από κάποιες συνθήκες. Τις συνθήκες αυτές δεν μπορούν καν να σκεφτούν ή να ονειρευτούν οι μουσουλμάνοι στην Αθήνα. Σήμερα πρέπει η σορός να στέλνεται ή στην Θράκη ή στη χώρα προέλευσης του νεκρού, αν αυτή υπάρχει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman