ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

7 ηπείρους έχει τελικά η γη

Tweet
Share
Tweet
Share

Σύμφωνα με την μελέτη, που δημοσιεύτηκε από την Γεωλογική Εταιρεία της Αμερικής, υπάρχει μία κρυφή ήπειρος που ονομάζεται 'Zealandia', κρύβεται στον Ειρηνικό Ωκεανό και συνδέεται με την Νέα Ζηλανδία.

Μια ομάδα 11 ερευνητών διαπίστωσαν πως η Νέα Ζηλανδία και η Νέα Καληδονία είναι στην πραγματικότητα μέρος μιας τεράστιας πλάκας 4,9 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων και είναι ανεξάρτητη από την Αυστραλία.

Η περιοχή είναι κατά 94% βυθισμένη, κυρίως ως αποτέλεσμα της αραίωσης του φλοιού πριν την διάσπαση της πελώριας ηπείρου.

ipi1160217

Η επιστημονική αξία της ταξινόμησης της Zealandia στις ηπείρους, "είναι πολύ μεγαλύτερη από ένα ακόμη όνομα στον κατάλογο" έγραψαν οι επιστήμονες. "Το γεγονός πως μια ήπειρος μπορεί να βυθιστεί ακόμη άθραυστη, την καθιστά ως ένα χρήσιμο μέλος στην εξερεύνηση της συνοχής και της διάσπασης του ηπειρωτικού φλοιού".

Παρά το γεγονός πως στο παρελθόν μία θεωρία έλεγε πως ήταν ουσιαστικά μια συλλογή από ηπειρωτικά νησιά και θραύσματα, η ομάδα λέει πως θα πρέπει να θεωρείται ήπειρος.

Ο αριθμός των ηπείρων πλέον φτάνει τους επτά.

Η Zealandia έχει περίπου το μέγεθος της Ινδίας. Πιστεύεται ότι αποκόπηκε από την Ανταρκτική περίπου πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια και στη συνέχεια από την Αυστραλία πριν από 80 εκατομμύρια χρόνια.

ipi2160217

 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman