ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η άλλη πλευρά της Γυάρου

Tweet
Share
Tweet
Share

Πέντε φωτογράφοι γεμάτοι μεράκι και αγάπη για το φυσικό περιβάλλον, πληθώρα απαιτητικών ερευνητικών αποστολών, μερικοί από τους καλύτερους επιστήμονες στο είδος τους, ανθρώπινες στιγμές που απαθανατίστηκαν, φυσικά τοπία, σπάνια είδη και μοναδικοί οικότοποι που χρήζουν προστασίας, ένα μνημείο σημαδεμένο από την ιστορία και τον χρόνο. Όλα αυτά συνθέτουν μια άλλη εικόνα της Γυάρου, αυτή των φωτογράφων του ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που συμμετέχω με τις φωτογραφίες μου στην προβολή του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE στη Γυάρο», δηλώνει ο Γιώργος Στεφάνου που ειδικεύεται στις εναέριες φωτογραφίες, ενώ ο...υποβρύχιος Γιώργος Ρηγούτσος συμπληρώνει: «H ανάγκη να  προστατέψουμε και να κρατήσουμε ζωντανή τη θάλασσα είναι σαν την ανάγκη μας για οξυγόνο:  χωρίς αυτήν, δεν μπορούμε να ζήσουμε. Το πρόγραμμα ΚΥΚΛΑΔΕΣLIFE με αγάπησε και το αγάπησα. Νιώθω τυχερός που μου δίνεται η ευκαιρία να το ζήσω από κοντά και να γίνω μέρος του και θα συνεχίσω να συμβάλλω όπως και όσο μπορώ».

ImageProxy 1

Όλοι τους, εθελοντές και μη, μοιράζονται εκτός από το πάθος τους για τη φωτογραφία, το όραμα του φιλόδοξου αυτού προγράμματος. Όπως είπε ο Αντώνης Λεμονάκης, «επειδή η φύση δοκιμάζεται πολύ άσχημα ειδικά τα τελευταία χρόνια από εμάς τους εντός εισαγωγικών νοήμονες ανθρώπους, κινήσεις σαν αυτή του ΚΥΚΛΑΔΕΣLIFE  με βρίσκουν απόλυτο σύμμαχο. Ελπίζω με τις φωτογραφίες μου να προσέθεσα έστω και ένα ελάχιστο λιθαράκι στην επίτευξη των στόχων σας και στην προστασία του περιβάλλοντος».

ImageProxy 2

Ο στόχος άλλωστε είναι η δημιουργία ενός πρωτοποριακού μοντέλου θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής, στην περιοχή της Γυάρου, από κοινού με τις κοινωνίες της Σύρου και της Άνδρου, που θα λειτουργεί με σεβασμό προς το περιβάλλον και τους ανθρώπους.«Ως βιολόγος και ως φωτογράφος, για μένα η Γυάρος είναι μοναδική, αφού συνδυάζει απίστευτες εναλλαγές τοπίου, εποχών, ειδών χλωρίδας και πανίδας, χερσαίων και θαλάσσιων  πουλιών, ενώ η κάθε αποστολή είναι και μία μικρή περιπέτεια»,  δηλώνει ο Αντρέα Μπονέττι.

Η Γυάρος, η οποία το 2011 εντάχθηκε στο πανευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, φιλοξενεί τον σημαντικότερο πληθυσμό Μεσογειακής φώκιας στη Μεσόγειο, έναν πληθυσμό που παρακολουθούν στενά οι ερευνητές της ΜOm.“Οι βιολόγοι της MOm παρακολουθούν συστηματικά τον πληθυσμό της Μεσογειακής φώκιας στο νησί της Γυάρου, εδώ και μια δεκαετία. Τα επιστημονικά αποτελέσματα αυτά απέδειξαν ότι το νησί αποτελεί μια από τις σημαντικότερες περιοχές αναπαραγωγής για τις φώκιες στη Μεσόγειο και ήταν η βάση ώστε η Γυάρος και η γύρω θαλάσσια περιοχή να ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000.  Έτσι έγινε ξεκάθαρο ότι η Γυάρος, εκτός από έναν Τόπο Ιστορικής Μνήμης αποτελεί και μια εξαιρετικά σημαντική περιοχή για τη βιοποικιλότητα της Μεσογείου”, δηλώνει ο φωτογράφος/βιολόγος Δρ Πάνος Δενδρινος. Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος ανακαλύφθηκαν υποθαλάσσιοι προστατευόμενοι οικότοποι, σημαντικοί για το είδος, όπως λιβάδια Ποσειδωνίας και τραγάνες, καθώς επίσης και μία πολύ σημαντική αποικία θαλασσοπουλιών, των απειλούμενων με εξαφάνιση Μύχων.

ImageProxy 3

«Είμαι τυχερός και ζω σε έναν τόπο που έχει πάρα πολλές φυσικές εικόνες, σαν ένας ατελείωτος καμβάς, ελεύθερος προς χρήση», δηλώνει ο Γιάννης Βαβίτσας. «Η ορνιθολογική αποστολή του ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE που απαθανάτισα με τον φακό μου, μαζί με τα στελέχη του WWF Ελλάς και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, ήταν μία από τις πιο όμορφες αλλά και δύσκολες αποστολές στις οποίες έχω συμμετάσχει»

 fwkia

To πρόγραμμα υλοποιείται από το WWF Ελλάς μαζί με το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, την Αναπτυξιακή Εταιρία Κυκλάδων, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, τη ΜΟm/Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας και το ιταλικό ινστιτούτο Tethys. 

ImageProxy 5

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman