ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Γιατί οι γυναίκες είναι αναποφάσιστες;

Tweet
Share
Tweet
Share

Ξαφνικά τα τηλεοπτικά μηνύματα των κομμάτων, απέκτησαν έντονο άρωμα γυναίκας. Κορίτσια δροσερά στην αλκή της νεότητας, ώριμες γυναίκες που αρμενίζουν στα χωρικά νερά της γοητείας και μεσόκοπες κυρίες που θαρρείς και ποτίζονται ακόμα στις πηγές των τεχνασμάτων, προσπαθούν να συγκινήσουν το εκλογικό ακροατήριο στη μάχη της ψήφου. Τι συμβαίνει κορίτσια;

Η εξήγηση βρίσκεται στην απρόβλεπτη ψήφο των γυναικών! Σύμφωνα με τις δημοσκοπικές μετρήσεις η αβέβαιης έκβασης αναμέτρηση της προσεχούς Κυριακής, θα κριθεί, εκτός από το υψηλό ποσοστό αποχής που δεν αποκλείεται να σπάσει κάθε ρεκόρ, από το που θα ρίξουν την τελευταία στιγμή το βάρους τους οι αναποφάσιστοι, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων αποτελείται από γυναίκες.

Συγκεκριμένα, από το σύνολο των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», το 58,4% είναι γυναίκες και οι άνδρες ακολουθούν με ποσοστό 41,6%.

Από τις αναποφάσιστες γυναίκες το 1/5 είναι νεαρές, ηλικίας από 19 ως 34 ετών, ενώ το 45% έχει ηλικία από 35 ως 54 ετών, υπάρχει ωστόσο και ένα μεγάλο ποσοστό, περίπου 35% που έχει ηλικία άνω των 55 ετών.

Σύμφωνα με μια βάσιμη εκδοχή βέβαια, δεν υπάρχουν αναποφάσιστες γυναίκες. Διότι οι γυναίκες γνωρίζουν πολύ καλά τι θέλουν και τι δεν θέλουν. Απλώς, τις περισσότερες φορές αυτά τα δύο πράγματα συμπίπτουν.

Υπάρχουν ωστόσο, επιστημονικά κριτήρια για την ανάλυση της γυναικείας αμφιθυμίας μπροστά στις κάλπες; Ο πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής Γιώργος Σεφερτζής απαντά καταφατικά.

Σε μεγάλο μέρος των γυναικών, λέει, και σε αντίθεση με τον ανδρικό πληθυσμό που διατηρεί περισσότερες βεβαιότητες, εκδηλώνονται με ισχυρότερη ένταση τα κομματικά διλήμματα κυρίως σε συνάρτηση με το τι είναι καλύτερο για τα παιδιά τους και ποιο είναι το γενικό καλό.

Συμπληρωματικά, οι γυναίκες ψηφοφόροι, εκδηλώνουν ακόμα μεγαλύτερη ευαισθησία στην προσέγγιση των πολιτικών συμπεριφορών. Θα μπορούσαν για παράδειγμα να συγχωρήσουν την πολιτική αμετροέπεια (κοινώς τις «αταξίες») του Α. Τσίπρα και να του δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία, σαν να ήταν ο γιός τους, αρκεί να καταλάβουν ότι πράγματι μεταμελήθηκε και το αξίζει.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, δυνητικά μεταβάλλονται σε άτεγκτους κριτές, μη συγχωρώντας καμία παρέκκλιση, αν καταλήξουν ότι, κάποιος πολιτικός, έκανε τα παιδιά τους και τις ίδιες να πιστέψουν σε κάτι πολύ κι ύστερα ματαίωσε τις προσδοκίες τους.

Δεν ξέρουμε αν είναι καλό να απομυθοποιεί κανείς τα μυστήρια, αλλά, τουλάχιστον είναι καλό να τα γνωρίζει…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman