ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Γιατί πρέπει να προσέχεις τα τατουάζ

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Ολοένα και περισσότερο δημοφιλή μεταξύ των Ευρωπαίων γίνονται τα τατουάζ, σύμφωνα με μελέτη του Κοινού Κέντρου Ερευνών (Joint Research Centre-JRC) της Ε.Ε.

Αν και το 2003 μόλις το 5% των κατοίκων της Ευρώπης είχε κάποιο τατουάζ, το ποσοστό αυτό ανήλθε σε 12% το 2016 (πάνω από ένας στους δέκα ή περίπου 60 εκατομμύρια). 

Τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς μάλιστα, έχουν περισσότερα από ένα τατουάζ, σύμφωνα με την ίδια μελέτη.

Την ίδια ώρα, σχεδόν ένας στους τρεις νέους (30%) ηλικίας 16 έως 34 ετών στην Ευρώπη έχει κάποιο τατουάζ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ είναι ακόμη μεγαλύτερο, φθάνοντας το 40%. Το Κέντρο, είχε εκφράσει την ανησυχία του, για τους κινδύνους μολύνσεων και αλλεργιών που εγκυμονούνται από την «μανιώδη» χρήση τατουάζ.

Προτού προλάβει να στεγνώσει το μελάνι, ήρθε να το επιβεβαιώσει η μελέτη που ανακοινώθηκε από την καθηγήτρια δερματολογίας Dr. Christa De Cuyper, του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Sint-Jan στο Μπριζ του Βελγίου, κατά τη διάρκεια του 25ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Δερματολογίας που έγινε στη Βιέννη από 28 Σεπτεμβρίου μέχρι 2 Οκτωβρίου.

Η Dr Cuyper είναι υπεύθυνη για το CEN 435, μια Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τους κανόνες υγιεινής, που πρέπει να διέπουν την τεχνική του τατουάζ. Όπως ανέφερε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό νέων παιδιών, δηλαδή ένα 30%-50%, αντιμετωπίζουν σοβαρές μολύνσεις και αλλεργίες από τα τατουάζ τους ενώ, ένα ακόμα 20% έπειτα από λίγο καιρό αλλάζει γνώμη για το τατουάζ που έκανε, αρχίζει να μην του αρέσει και μετανιώνει και ψάχνει να βρει τρόπο να το αφαιρέσει, πολλές φορές χωρίς επιτυχία.

tatoo2

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια τα μελάνια που χρησιμοποιούνται για να γίνει ένα τατουάζ σε μεγάλο ποσοστό όχι μόνο δεν είναι εγκεκριμένα και ασφαλή, αλλά είναι αμφιβόλου ποιότητας και περιέχουν χημικές και τοξικές ουσίες. Επιβάλλεται όπως είπε να περάσουν από ειδική έγκριση τα συστατικά που εμπεριέχονται σε αυτά για να διασφαλιστεί η υγεία των νέων. Αν λάβουμε υπόψη μας όπως είπε ότι ένα μεγάλο ποσοστό νέων ή και μεγαλύτερων ατόμων κάνουν τόσα πολλά τατουάζ που καλύπτουν την μεγαλύτερη επιφάνεια στο σώμα τους, τότε μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μεγάλη ποσότητα από αυτά τα μελάνια εισχωρούν στο δέρμα τους με ότι αυτό συνεπάγεται.

Οι Αγορές

 Γι αυτό τόνισε ότι είναι ένα από τα πολύ σημαντικά προβλήματα σε όλη την Ευρώπη αυτή η τη στιγμή το θέμα της ασφάλειας αυτών των μελανιών, καθώς περιέχουν όπως είπε συνδυασμούς ουσιών από σταθεροποιητές, συντηρητικά και γλυκερίνη.

Σύμφωνα με τη Dr. Cuyper, ένα μεγάλο μέρος αυτών των μελανιών πωλείται ηλεκτρονικά μέσω internet από τις ασιατικές αγορές ειδικά αυτή της Κίνας, ενώ πολλοί εκ των tattoo artists όπως αυτοχαρακτηρίζονται, τα άτομα δηλαδή που «χτυπούν» το σχέδιο του τατουάζ στο σώμα, είναι αυτοδίδακτοι και οι περισσότεροι έχουν μάθει πειραματιζόμενοι στις κουζίνες των σπιτιών τους

Ηχηρό καμπανάκι 

Οι δερματολόγοι κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τα τατουάζ και τα συστατικά των μελανιών συστήνοντας άμεσα ελέγχους σε ειδικά εργαστήρια, όπου μπορεί να γίνει ασφαλής εκτίμηση αυτών των υλικών. Προτρέπουν τα κράτη να κάνουν ενημερωτικές καμπάνιες για να μάθουν οι πολίτες και ειδικά οι νέοι τους κινδύνους που λογχεύουν από τα τατουάζ, που δυστυχώς έχουν γίνει μεγάλη μόδα τα τελευταία χρόνια.

Ενώ, δεν ξέχασαν να επισημάνουν και τη σχέση που υπάρχει μεταξύ των τατουάζ και του καρκίνου του δέρματος. Αυτή τη στιγμή όπως είπε η Dr. Cuyper, υπάρχουν τουλάχιστον 15 μελέτες οι οποίες συνδέουν το τατουάζ με την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος και τις οποίες αποδέχονται πλήρως πολλοί διακεκριμένοι δερματολόγοι, μεταξύ αυτών και πολλοί Έλληνες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.