ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

H Ελλάδα διαθέτει τα φθηνότερα ακίνητα της Ευρώπης

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Η Ελλάδα παραμένει αποτελεί την πιο οικονομική λύση στην αγορά ακινήτων της Ευρώπης. Ακόμη και  στην Ισπανία που είχε υποστεί μία από τις πιο σοβαρές κρίσεις στην ιστορία του Real Estate οι τιμές είναι σχεδόν διπλάσιες σε σύγκριση με αυτές της Ελλάδας.

Στην Ελλάδα μία κατοικία 100 τ.μ. σε αστική περιοχή πωλείται κατά μέσο όρο προς 92.200 ευρώ τη στιγμή που στο Λουξεμβούργο, που καταγράφονται οι υψηλότερες τιμές πώλησης ακινήτων, ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων σε αστικές περιοχές κοστίζει κατά μέσο όρο 754.100 ευρώ.

Σύμφωνα με έρευνα της κτηματομεσητικής εταιρείας RE/MAX Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 18 χωρών, το 2017 αναμένεται ότι θα υπάρξουν σταθεροποιητικές τάσεις στις χαμηλές τιμές πώλησης ακινήτων.

Τα δεδομένα της κάθε χώρας που συμμετείχε στην μελέτη, αντλήθηκαν αποκλειστικά από το δίκτυο της RE/MAX Ευρώπης και αφορούν το 2015 και το 2016. Σημείο αναφοράς αποτελεί η εξέλιξη των τιμών πώλησης των διαμερισμάτων στις μεγάλες αστικές ζώνες αλλά και στις επαρχιακές περιοχές το 2016 αλλά και μια συγκρατημένη πρόβλεψη για το τρέχον έτος.

Η ευρωπαϊκή αγορά έχει περάσει και πάλι σε ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες και αποτελεί πλέον μία από τις πρώτες επιλογές τόσο των επενδυτών όσο και των απλών αγοραστών που απλώς επιθυμούν να αποκτήσουν το σπίτι των ονείρων τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο αυξήθηκαν σημαντικά για τα αστικά διαμερίσματα σε περιπτώσεις χωρών όπως η Λιθουανία, η Γερμανία και το Λουξεμβούργο (της τάξεως του 13%), ενώ οι τιμές πώλησης των οικιστικών ακινήτων (διαμερισμάτων) αυξήθηκαν επίσης και στην περιφέρεια και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω το 2017 κατά περίπου 7% στο Λουξεμβούργο και 4-6% στην Εσθονία. Ωστόσο, σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ελβετία και η Ιταλία οι τιμές προβλέπεται να παραμείνουν σταθερές για το 2017. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και η Ελλάδα, η οποία μαζί με την Πορτογαλία και την Σκωτία μετά από μια περίοδο μακράς ύφεσης δείχνουν σημάδια ανάκαμψης και αυξανόμενης τάσης σταθερότητας, με ελπίδα για ακόμα καλύτερες προοπτικές στο άμεσο μέλλον.

Σε ότι αφορά στην περίπτωση της Ελλάδας, το 2016, ένα διαμέρισμα θα μπορούσε να αγοραστεί με μέση τιμή ανά τετραγωνικό 922 ευρώ σε αστική περιοχή και 670 ευρώ στην περιφέρεια. Για το 2017, η πρόβλεψη είναι θετική αναμένοντας σταθερές τιμές για τα διαμερίσματα και τους άλλους τύπους ακινήτων σε αστικές περιοχές αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό και η αύξηση της εγχώριας ζήτησης, οι ελκυστικές τιμές των ακινήτων, η διάθεση των τραπεζών για χορήγηση στεγαστικών δανείων έστω και με αυστηρές προϋποθέσεις (τα οποία έρχεται να επιβεβαιώσει η αύξηση των αγοραπωλησιών κατά 25.8% το 2015 σε σχέση με το 2014 σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή) και τα αχνά σημάδια σταθεροποίησης ή ακόμα και ανάπτυξης συνολικά της ελληνικής οικονομίας, μηνύουν ένα συγκρατημένα αισιόδοξο σενάριο για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2021 Premium S.A. All Rights Reserved.