ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ολυμπιακοί Αγώνες; Όχι ευχαριστώ!

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Από την Αθήνα μέχρι το Σότσι και το Ρίο, στάδια και εγκαταστάσεις βρίσκονται σε πλήρη παρακμή, αποδεικνύοντας στην πράξη την απαξίωση που βιώνει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και το λεγόμενο Ολυμπιακό Κίνημα, του οποίου οι δάφνες φυλλορροούν ραγδαία μέσα στην ανεξέλεγκτη εμπορευματοποίηση, τον ανελέητο πόλεμο των εταιρειών που σιγοντάρουν τις ντοπέ φίρμες και σε μια διαβρωτική βροχή σκανδάλων.

Μετά την πρόσφατη απόφαση της Βουδαπέστης να αποσύρει την υποψηφιότητά της από τη διοργάνωση των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, μόλις δύο χώρες συναγωνίζονται μεταξύ τους για το ποια θα φιλοξενήσει το κορυφαίο γεγονός του αθλητισμού. Αυτές είναι το Λος Άντζελες και το Παρίσι.

Η απόσυρση της πρωτεύουσας της Ουγγαρίας αποφασίστηκε μετά την υπογραφή σχετικού αιτήματος από χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι ζητούσαν από τις τοπικές αρχές να μην διεκδικήσουν τη διοργάνωση ύψους πολλών δισ. δολαρίων.

Οι πολίτες που υπέγραψαν προφανώς επηρεάστηκαν από τη διοργάνωση στο Ρίο έξι μήνες πριν, η οποία κόστισε 20 δισ. δολάρια και κατέληξε στις ερειπωμένες – και πανάκριβες – εγκαταστάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Aquatic Stadium που βλέπετε, όπου ο Μάικλ Φελπς κέρδισε το 28ο μετάλλιο της καριέρας του.

Το Λος Άντζελες που είχε φιλοξενήσει τους Αγώνες το 1984, διεκδικεί τους Αγώνες μετά την απόσυρση της Βοστώνης, εξαιτίας των φόβων πως οι φορολογούμενοι θα επωμίζονταν τεράστια οικονομική επιβάρυνση για ένα γεγονός που διαρκεί κάτι λιγότερο από τρεις εβδομάδες.

Το Αμβούργο αποσύρθηκε έπειτα από την άρνηση των πολιτών του την οποία εξέφρασαν σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε.

Στη Ρώμη, ήταν η ίδια η δήμαρχος που αρνήθηκε κατηγορηματικά με το επιχείρημα ότι το μόνο που θα φέρουν οι Ολυμπιακοί στην πόλη της θα είναι χρέος.

Να σημειωθεί πως οι διοργανωτές των Ολυμπιακών του Ρίο ακόμη χρωστούν εκατομμύρια σε απλήρωτους λογαριασμούς σε διάφορους παρόχους υπηρεσιών.

Τεράστιες ήταν οι συνέπειες και για τα τηλεοπτικά δίκτυα που πλήρωσαν υπέρογκα ποσά για να μεταδώσουν τους Αγώνες, την ώρα που η τηλεθέαση συρρικνώνεται. Στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012 η τηλεθέαση είχε υποχωρήσει κατά 17% και ο αριθμός των τηλεθεατών των δυναμικών ηλικιών 18-49 ετών, είχε μειωθεί κατά ένα τέταρτο.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, αναγνωρίζει τα προβλήματα και προωθεί την Ατζέντα 2020 – μια προσπάθεια περιστολής των δαπανών, αλλά και αντιμετώπισης της έλλειψης ενδιαφέροντες από πλευράς των νέων ηλικιών. Και πάλι ωστόσο, οι υποψήφιες πόλεις για τους Ολυμπιακούς του 2024 είναι μόνον δύο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2023 Premium S.A. All Rights Reserved.