ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο οίκος Chanel χορηγός της ανακαίνισης του Grand Palais

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Το Grand Palais, το avant garde, γαλλικο, αρχιτεκτονικό σύμβολο και η Chanel, σύμβολο της παρισινής κομψότητας, συνδεδεμένα, μάλιστα, μεταξύ τους τα τελευταία χρόνια, ετοιμάζεται να συνδράμει με 25 εκατ. ευρώ έτσι ώστε το Grand Palais να περάσει στη νέα εποχή του. 

 Ο γαλλικός Οίκος μόδας Chanel, με ιστορία, συνώνυμος με την έννοια της παριζιάνικης κομψότητας, με την ιδρύτριά του Gabrielle Chanel να μην είναι απλά σύμβολο της φίνας Παριζιάνας αλλά και του avant garde. 

Όπως avant garde υπήρξε και το Grand Palais στην εποχή του. Όταν χτίστηκε για τη Διεθνή Έκθεση του 1900, το «Μεγάλο Παλάτι» θεωρούνταν η επιτομή της καινοτομίας και της προόδου. Με στιλ περίτεχνο Beaux-Arts με στοιχεία Αρ Νουβό συμβόλιζε όχι μόνο την παρισινή κομψότητα αλλά και τη νεωτερικότητα, αποτελώντας σύμβολο αρχιτεκτονικής καινοτομίας στο Παρίσι. 

Η Chanel τώρα, ανανεώνοντας τη δέσμευση της στην επιθυμία της Gabrielle Chanel να υποστηρίξει το πολιτιστικό και καλλιτεχνικό ανάστημα του Παρισιού, θα συμμετέχει ως αποκλειστική και ιστορική χορηγός στο έργο ανακαίνισης του Grand Palais το οποίο είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει το 2020. Συνεισφέροντας το ποσό των 25 εκατ. ευρώ, θα συνδράμει ώστε το Grand Palais, διατηρώντας την αίγλη του να περάσει στη νέα εποχή. 

Από το 2005 το εμβληματικό αυτό κτίριο του Παρισιού με την εντυπωσιακή γυάλινη στέγη έχει γίνει ο χώρος που επιλέγει σταθερά ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Chanel Karl Lagerfeld για την παρουσίαση των σόου των συλλογών του Ready-to-Wear και Haute Couture της Chanel. 

Στην κεντρική του σάλα, κάτω από τη θολωτή και περίτεχνη γυάλινη οροφή του ο Karl Lagerfeld έστησε το τεράστιο τουίντ σακάκι της Chanel (το τουίντ σαν ύφασμα αποτελεί κάτι σαν σύμβολο για το γαλλικό Οίκο μόδας, ενώ το τουίντ σακάκι συγκεκριμένα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την θρυλική Coco Chanel), αλλά και το επίσης τεράστιο χρυσό λιοντάρι (επίσης σύμβολο της Chanel) για να περπατήσουν γύρω τους τα μοντέλα με τις δημιουργίες του γαλλικού Οίκου μόδας. 

Στην ίδια σάλα έστησε επίσης δάση, γαλλικούς κήπους, ακόμη και καταρράκτες για να περπατήσουν ανάμεσά του τα μοντέλα. Αλλά και ένα αρχαίο ελληνικό θέατρο, μια τεράστια υδρόγειο σφαίρα, έναν... δεύτερο Πύργου του 'Αιφελ, μια τεράστια υδρόγειο σφαίρα, ακόμη και παγόβουνα. Μετατράπηκε επίσης σε εμπορικό κέντρο, σε terminal αεροδρομίου, χώρο εκτόξευσης διαστημόπλοιου, γέμισε ανεμογεννήτριες.

Χαρακτηριστικά της σχέσης Chanel και Grand Palais και της απόφασης του γαλλικού Οίκου να συνεισφέρει 25 εκατ. ευρώ για την ανακαίνισή του είναι όσα είπε ο Πρόεδρος του τμήματος Μόδας της Chanel Bruno Pavlovsky: «Η Chanel και το Grand Palais έχουν αναπτύξει ένα στενό δεσμό, ο οποίος ξεκίνησε από τον Karl Lagerfeld το 2005. Για τη Chanel το Grand Palais, και ειδικά η κεντρική σάλα του, όπου διοργανώνονται τα σόου μας, είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό μνημείο στην καρδιά του Παρισιού. Η αξιοσημείωτη αρχιτεκτονική του το καθιστά πραγματική πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας για τον Karl Lagerfeld. Αυτό το παριζιάνικο μνημείο έχει παγκόσμιο προσανατολισμό και είμαστε περήφανοι και χαρούμενοι που συνοδεύουμε το Grand Palais και την πρόεδρό του Sylvie Hubac, σ΄αυτό το τόσο φιλόδοξο έργο αποκατάστασης και ανακαίνισης».

Η ιστορία του Grand Palais

Ως ναυαρχίδα της Παγκόσμιας Έκθεσης του 1900, το Grand Palais, δια μέσου των αιώνων μετατράπηκε σε έναν εμβληματικό πολιτιστικό χώρο της Γαλλίας, αντανακλώντας τις εξελίξεις και τις καινοτομίες της εποχής του. Η θέση του στην καρδιά του Παρισιού, ο συνδυασμός του κλασικισμού και της νεωτερικότητας στην αρχιτεκτονική του, το μεγάλο μέγεθός του (ιδιαίτερα η σάλα του, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη με μια συνολική επιφάνεια 13,500 τ.μ η οποία «στεφανώνεται» με την επίσης τεράστια και άκρως εντυπωσιακή γυάλινη οροφή του, των 17.500 τ.μ.) το καθιστούν έναν μοναδικό μνημείο πολιτισμικής κληρονομιάς. 

Το μνημείο αυτό του 1900, με ελάχιστες εξαιρέσεις (συγκεκριμένους χώρους του) δεν ανακαινίστηκε ποτέ, από τη στιγμή που χτίστηκε. Το 2024 όμως, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η ανακαίνισή του, έναν αιώνα και κάτι δηλαδή μετά την ανέγερσή του, θα περάσει σε μια νέα εποχή. 

Τα έργα που έχουν δρομολογηθεί να γίνουν και με τη χορηγία της Chanel αφορούν την αναστήλωσή του αλλά και την ανακαίνισή του. Στόχος είναι να αποδοθεί στο Παρίσι, τους Παριζιάνους και τους επισκέπτες της Πόλης του Φωτός, ένα όμορφα και τολμηρά ανακαινισμένο Grand Palais, φυσικά πιστό στο αρχικό του σχέδιο. 

Βασική καινοτομίας της ανακαίνισης  Rue des Palais, η οποία ουσιαστικά θα γίνει η κύρια αρτηρία η οποία θα συνδέσει όλους τους ξεχωριστούς χώρους του ισογείου του Grand Palais, χώρους που μέχρι σήμερα παρέμεναν απομονωμένοι μεταξύ τους.
Το νέο Grand Palais θα επιβεβαιώσει το ρόλο του ως βιτρίνα της σύγχρονης κοινωνίας και των κύριων τάσεών της. 

Διαθέτοντας τις πιο πρωτοποριακές μουσειακές εγκαταστάσεις οι εκθέσεις τέχνης στο Grand Palais θα υποστηρίζουν την αποστολή τους φέρνοντας μαζί και προωθώντας τις εθνικές συλλογές αλλά και φέρνοντας την τέχνη πιο κοντά σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2023 Premium S.A. All Rights Reserved.