ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

BBC: Η Αθήνα είναι φτωχή, αλλά σέξι

Tweet
Share
Like
Tweet
Share
Like

Κάποια στιγμή φέτος, ο βρετανός καλλιτέχνης, Μάικλ Λάντι, δειπνούσε έξω από ένα εστιατόριο στην Αθηναϊκή γειτονιά που λέγεται Εξάρχεια - εκεί που οι δρόμοι γεμίζουν με Αναρχικούς και οι τοίχοι με γκράφιτι - όταν τα μάτια του γέμισαν χημικά αέρια και δακρυγόνα. 

«Τη μια στιγμή απολάμβανα το vegeterian δείπνο μου και την άλλη, εμφανίστηκαν τριγύρω κάτι  τύποι με μάσκες και μια ταραχή ήρθε από το πουθενά...»

Κάπως έτσι ξεκινά το άρθρο του BBC για την Αθήνα της κρίσης αλλά και την Αθήνα της τέχνης με τον τίτλο: «Μπορεί η Αθήνα να γίνει η καινούργια πρωτεύουσα των τεχνών της Ευρώπης;».

«Η Αθήνα είναι μια πόλη όπου (ελαφρώς) κάμπτεται ο νόμος, αλλά αυτό είναι ένα από τα ωραιότερα πράγματα σ' αυτήν. Είναι ένα συναρπαστικό μέρος», διαπιστώνει ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης που εως τις 11 Ιουνίου παρουσιάζει την πρωτοποριακή έκθεσή του με τίτλο «Breaking news-Athens» στη Διπλάρειο Σχολή της Πλατείας Θεάτρου. 

Εχοντας περάσει πολλές εβδομάδες στην πόλη και ζώντας πλάι στους Αθηναίους, ο Λάντι αναφέρει στο BBC: «Επτά ή οκτώ χρόνια στην ελληνική κρίση, δεν φαίνεται να υπάρχει τέλος σ' αυτήν κι ο κόσμος παίρνει αποστάσεις από την πολιτική. Ταυτόχρονα, ωστόσο, υπάρχει και πολύ ενέργεια». Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «η Αθήνα μου θυμίζει το Λονδίνο 30 με 40 χρόνια νωρίτερα. Υπάρχουν πολλά άδεια κτήρια και οι καλλιτέχνες αγαπούν τους άδειους βιομηχανικούς χώρους διότι προσφέρουν φθηνά στούντιο σε κεντρικά σημεία της πόλης που μπορεί να γίνουν πιθανοί εκθεσιακοί χώροι».  

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΝΕΟΝ, Ελίνα Κουντούρη, «αυτή είναι μια αναφορά στην ζωηρή σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή που αναδύθηκε στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 όταν τα ενοίκια ήταν χαμηλά.Υπάρχει ένα "hype" γύρω από την Αθήνα, αυτό είναι αλήθεια», λέει. « Η Αθήνα είναι σέξι τώρα». 

Ο συντάκτης του άρθρου, Αλαστάϊρ Σόουκ, συνομιλεί επίσης με τον Γιώργο Δρίβα, τον καλλιτέχνη που εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας, ενώ αναφέρεται στην διεθνή έκθεση Documenta 14 που για χρόνια φιλοξενούνται στο Κάσσελ και η οποία για πρώτη φορά τώρα συνδιοργανώνεται με την Αθήνα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Προηγούμενο θέμα Επόμενο θέμα

Προσθήκη σχολίου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman
Copyrights © 2009-2020 Premium S.A. All Rights Reserved.